De naakte waarheid (deel 2)

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. In de aanloop naar de verkiezingen vandaag het tweede deel van een tweeluik.

We namen gisteren een kijkje in de belevingswereld van de Danswijk in die lelijke VINEX-stad. Vandaag is die andere buurt, aan de overzijde van het spoor, het decor van een aantal trieste constateringen. De Kwalenwijk. De mensen die daar wonen zijn net zo dommig, net zo truttig als hun stadsgenoten. Heb geen illusies.

Zoals die huisvader van de Migraine 07-15, met die stomvervelende kantoorbaan. Die is dol op Mark Rutte. Want Mark blijft met zijn handen af van de hypotheekrente-aftrek. De veelverdieners mogen immers niet in hun portemonnee geraakt worden. Dus heeft Mark een mooie smoes bedacht. Als je opeens aan de hypotheekrente-aftrek gaat morrelen, dan ben je geen betrouwbare overheid. De gek. Betrouwbare overheid. Dat begrip is met Mark in de buurt sowieso een giller. Studenten halverwege hun studie opeens met een langstudeerboete opzadelen, dat is zeker wél betrouwbaar, qua overheid? In de vorige verkiezingscampagne beweren dat bijstandsmoeders heus niet over de armoedegrens zouden struikelen en ze vervolgens nog verder uitkleden. En dan met droge ogen durven zeggen dat de VVD niet wil dat het eigen risico in de zorg zal stijgen. Op initiatief van de VVD (en GroenLinks, D66, ChristenUnie en CDA) stijgt dat eigen risico volgend jaar tot iets van 350 euro. Sowieso een respectloze lul, die Mark. Ik zal altijd respectvol over mijn ex-vriendinnen praten. Mark niet. Die komt niet verder dan “Ik heb weleens een paar scharrels gehad.” Scharrels. Dat vind ik zo ongeveer de neerbuigendste benaming van een voormalige minnares. Scharrel. Ik roep alle vrouwen in Nederland daarom op, hoe dan ook niet op Mark en zijn partij te stemmen. En die slogan van ze klopt trouwens ook niet. Hoezo Niet vooruitschuiven maar aanpakken? Wat ze doen is Vooruitschuiven en afpakken.

De Streng Gereformeerde bewoners van Angina Pectoris 03-51 worden wegens hun SGP-poster voor het raam trouwens enorm getreiterd door de buren. Terecht, natuurlijk. Nadat boegbeeld Kees van der Staaij al eerder had laten blijken dat hij nooit fatsoenlijk seksueel is voorgelicht, maakte hij dezer dagen zijn partij opnieuw volstrekt belachelijk. Een oude luchtmachtbasis in Twente zou in gebruik kunnen worden genomen als vliegveld voor de burgerluchtvaart. Van der Staaij verbindt daar één voorwaarde aan. Geen vluchten op zondag. Hou toch op. Stel je nou eens voor: we bouwen het hele land vol met abortusklinieken. Zou de  SGP daar dan geen bezwaar tegen hebben omdat die op zondag ook niet open zijn en de zondagsrust dus niet in gevaar komt? Nou dan! Ik heb serieus overwogen om dit keer op de ChristenUnie te stemmen, maar hun lijstverbinding met deze zwartgekouste enge types heeft mij uiteindelijk toch doen besluiten, daarvan af te zien. Niettemin hoop ik dat de SGP op grond van hun trouwe en achterlijke achterban wel weer terugkomt in de Kamer. Dan valt er wat te lachen en heb ik weer wat te schrijven.

Maar denk nou niet, dat ze alleen aan de rechterflank van het politieke spectrum geschift zijn, hoor. Ik zag een GroenLinks-aanhanger twitteren dat je, als je de PvdA in de regering wilde helpen, dan op GroenLinks moest stemmen. Fout. De beste manier om de PvdA in de regering te helpen, is namelijk op de PvdA stemmen. De veganisten in Cholera 12-31 schamen zich inmiddels dood voor hun eigen partij. En terecht. Van alle partijen op de verkiezingslijst is GroenLinks veruit het beste in het wijzen naar een ander en het zelf maling hebben aan alles en iedereen. En hun grote voorliefde voor buitengewoon integere brandbommen gooiende moordenaars hoef ik hier niet verder toe te lichten, dunkt me.

Of het CDA. Van alle “Christelijke” partijen de club die veruit de minste Christelijke waarden hanteert. Solidariteit opgeofferd aan het marktdenken en baantjesjager Gerd Leers die zelfs zijn oren liet hangen naar Geert Wilders om in aanmerking te komen voor de functie van Minister van Deportatie. Het CDA dat zegt dat je uitkeringsgerechtigden hun geld af moet pakken omdat ze anders zo ongezellig vereenzamen. Het aantal werklozen is zo’n beetje het dubbele van het aantal vacatures in Nederland, maar daar hoor je Buma en de zijnen in dat verband niet over. Het CDA dat denkt dat € 90.000 een modaal gezinsinkomen is, maar mensen die het met de helft moeten doen “rijke scheefwoners” noemt. Knetter. En die aardige schoenenverkoper maar kromliggen voor zijn lullige rijtjeshuis aan Hernia 12-07.

Nee, dan die meneer met die opmerkelijke voorkeur voor bruine overhemden en met zijn gewoonte om kistjes met witte veters te dragen. Die is toch wat teleurgesteld in zijn PVV, nu blijkt dat ze -ondanks het vervloeken van Europa- een onderzoek naar de Euro hebben laten betalen door de Europese Commissie. Maar vergeet niet dat de PVV ook wel heel bijzondere dingen heeft verricht. Neem nou die meneer Lucassen. Die heeft zich heel intensief bemoeid met de problemen rond het functioneren van de postbezorging in ons land. Mooi toch? De mensen vergeten gauw… En onthoud die prachtige tegenstrijdigheid in hun verkiezingsprogramma: welstandscommissies moeten worden afgeschaft, maar oude dorpsgezichten moeten worden beschermd.

We zijn een raar land. Een triest volk. En we kijken nergens meer van op. De NS heeft van die wandelroutes. Het ene station uitstappen, stukje lopen door het bos, het andere station weer instappen. Leuk. Tot de komst van die OV-chipkaart. Nu moet je bij iedere nieuwe plantensoort eerst uitchecken en dan weer inchecken. En we vinden het niet eens meer raar. We kijken nergens meer van op. Niemand vindt het meer gek dat we straks in Amsterdam gaan stemmen in een stembureau, waar de voorzitter bij het examen 33% van de vragen fout had beantwoord, en doodgewoon een aanstelling kreeg op het bureau. Hoe kan ik nou woensdag gaan stemmen zonder in een schaterlach uit te barsten? Je zit toch volkomen voor lul, met je gewichtige smoelwerk achter je tafeltje? Maar hulde voor Jan Paternotte die dat heeft ontdekt.

We zijn zo diep gezonken. Een van de volgsters van mijn twitteraccount schreef dat ze zich wat bloter zou kleden, want ze ging naar een aangeklede borrel. Prachtige tegenstrijdigheid. Beter had ik de staat van de Staat niet kunnen verwoorden. De burger wordt uitgekleed en we nemen nog een op een stukje roggebrood geprikt hertenvlees...

We schamen ons diep. Of we zijn de schaamte voorbij. En in Bronchitis 03-12 kijken we naar SBS om te zien hoe Patty Brard bij het schoonspringen vanaf de tienmeterplank een tsunami veroorzaakt. Geen tsunami van Islamieten, maar een tsunami van onbenul. Mark Rutte die niet aan tafel wil met Freek de Jonge, maar wel met Jan Smit en Nick & Simon. Emile Roemer die onze economie verder wil slopen met totaal onhaalbare voorstellen die er uitsluitend op papier leuk uitzien. De enige die nog een beetje normaal doet is Diederik Samson. Mijn keuze is wel duidelijk, woensdag met m’n potlood in de hand.

We wenen bittere tranen van verdriet. Van wanhoop. En van schaamte. Vooral die meneer van een straat verderop, die huilend van ellende naar zijn nieuwe visitekaartjes kijkt. Harde Sjanker 02-16. Hij dacht dat dat een middeleeuws zeilschip was…