De naakte waarheid

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. In de aanloop naar de verkiezingen vandaag het eerste deel van een tweeluik.

Mannetjes, vrouwtjes, haantjes, kippetjes. Nee Herman, nee Harry, het maakt niet uit. We zijn sowieso een belachelijk land geworden. En een heel raar volk. Onverdraagzaam. Egoïstisch. We draaien onze hand niet meer om voor een lelijke leugen. In de politiek niet, en ook daarbuiten niet. En we zijn een buitengewoon truttig volk geworden.  Met op de televisie een achterlijke RTL-neger die met een schaapachtige glimlach slepende familieruzies probeert bij te leggen. Met in de vensterbank een gefiguurzaagde houten papegaai. Met zelfgekleide naambordjes aan de deur: hier wonen Hans, Gerda, Josje, Wesley en Woef. Alleen de namen van de goudvissen ontbreken.

Een truttig volk. Imbicielen. In een van onze spuuglelijke VINEX-steden hebben ze nu ook een Danswijk. Volgens mij sta je echt gigantisch voor lul als je moet zeggen dat je daar woont. “Waar woont u?” “Horlepiep 24-16.” Of “Ik heb kantoor aan huis.” “O, handig. Waar kan ik bij u langskomen?” “Vogeltjesdans 16-01.” Die mooie zakendeal kun je dan wel op je buik schrijven, denk ik. Of “Nee, ik heb mij weten te verbeteren. Flinke loonsverhoging gehad. Ik woon nu bij het winkelcentrum. Aan de Polonaise.” Niet verwonderlijk dat de PVV in die architectonische en stedenbouwkundige vergissing qua stemmental altijd mooie successen boekt. Randdebielen zoeken elkaar nu eenmaal op.

En dus ook in en om de Tweede Kamer. U kent ING-topman Nick Jue? Die is iets hoogs bij een bank die door zwakbegaafden met grote ego’s aan de rand van een faillissement was gebracht en met uw en mijn duurbetaalde belastingcentjes overeind gehouden moest worden. Jue had vorige week de gore moed om zijn personeelsleden die jaar in jaar uit trouw hun werk hadden gedaan, uit  te maken voor losers die op hun dikke kont zaten in plaats van zichzelf te ontwikkelen. Jarenlang keihard gewerkt voor De Bank, altijd op tijd, nooit ziek, de chef altijd dik tevreden en door geknoei in de hoofddirectie je baan kwijt. En dan nog een trap na van meneer Jue over je dikke kont. Terwijl de echte dikke kont nog enkele dagen in de Tweede Kamer zit. Ineke van Gent. Van GroenLinks. Die vanuit haar SUV roept dat autorijden slecht is voor het milieu en dat forensen vooral flink extra moeten dokken, want een baan verderop, dat mag niet. Die Ineke van Gent, die op haar dikke kont in de Kamer maar wat zit te lullen over de Spoorwegen. Die zelfde Ineke van Gent die een grote bek had over de brievenbusmaatschappij die de NS zou zijn. Wegens een fiscaal slimmigheidje dat honderden grote ondernemingen in ons land toepassen. Stond al dertien jaar in het jaarverslag, maar Ineke van Gent zat op haar dikke kont in plaats van haar werk goed te doen. Pas een artikeltje in de krant schudde haar wakker.

Of Mark Rutte. Ook zo’n idioot. Die zich afvraagt of het misschien een keuze is als een kwijlende, knaldemente oma in een poepluier van anderhalve dag bij de lunch misschien een glaasje wijn wil. Hou toch op. Ik geloof dat nergens ter wereld de zorgkosten zo zijn gestegen, sinds mede onder auspiciën van de VVD de zorg “aan de markt werd overgelaten”. De grofste leugen van Rutte? Met links komen de wachtlijsten weer terug. Zegt Mark. Enig idee, waarom er nu geen wachtlijsten meer zijn? Doordat de zorg voor veel mensen onbetaalbaar is geworden. Kijk maar naar de tandarts: nog niet heel lang geleden was er een gebrek aan tandartsen. Nu niet meer. Want fatsoenlijke tandzorg is voor grote groepen in de samenleving onbetaalbaar geworden. Ook een manier om de wachtlijsten weg te werken… En ook nu zijn er ziekenhuizen die de laatste maanden van het jaar bepaalde behandelingen niet meer doen omdat het met de verzekeraars afgesproken aantal is bereikt.

En het volk huilt. Het volk weent. Tranen met tuiten in hun lullige rijtjeshuis aan de Weense Wals 09-21. Pa ook. Ja, zelfs hij wordt zo nu en dan geconfronteerd met de naakte waarheid. Omdat hij naar de verkiezingstelevisie kijkt? Nee. Salon Angelique. Lap Dance 24-06.