SP? Nou nee!

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Politiek is eigenlijk een soort van omgekeerd schijten. Aan de lopende band hoor ik politici krasse uitspraken doen, en zie ik ze binnen een dag hun keutel weer intrekken. Okee, soms duurt het een paar weken, tot die stevige beloften worden geschonden, maar toch… Dat u dat even weet, heren collega’s.

Neem nou die door Harry aanbeden Emile Roemer. Ooit Wethouder Geldzaken in een Brabants boerendorp. In no time stond zijn dorp onder curatele. Schei toch uit. Diezelfde Roemer die zegt dat hij een Europese boete niet gaat betalen als ons begrotingstekort groter mocht worden dan 3%. Mooie retorische truc: op die manier suggereer je dat wat jou betreft die norm dus niet heilig is, maar zonder het echt te zeggen. Handig voor het terugkrabbelen, later op de dag. Wel sneu trouwens: de grootste begrotingstekorten hebben we gekend met rechtse regeringen. En iedereen maar roepen, dat links een gat in de hand heeft…

Vanmorgen op de BBC een schrijnende documentaire gezien. Over de verschrikkelijke armoede waarin het Griekse volk terecht is gekomen. Hartverscheurend. Maar ik zag bij de geïnterviewde Grieken ook een totale ontkenning van de oorzaken. Ik hoorde een aannemer zeggen: “Iedereen  wist dat onze regering veel te veel geld uitgaf, wij ook. Maar Europa greep veel te laat in.” Hou op. Als je zelf weet dat de uitgaven de inkomsten ruimschoots overtreffen, dan hoef je niet te wachten tot dat Grote Boze Europa stappen onderneemt. Ik hoorde ook klagen over die enorm strenge belastingdienst. Maar geen woord over het feit dat heel weinig Grieken hun belasting betaalden, wat een van de oorzaken van de ellende is. Maar voor de burgers van het land is het allemaal verschrikkelijk. Dat blijft.

En die Griekse ellende heeft veel te maken met het feit, dat Europa terecht voorwaarden stelt aan de miljardenleningen die worden verstrekt om Griekenland overeind te houden. (En voor de duidelijkheid: zonder die miljardenleningen was Griekenland na jaren liegen over hun landelijke boekhouding nu allang een hongerend ontwikkelingsland geweest, vergeet dat niet!) Griekenland krijgt geen gratis geld, maar moet in ruil voor die leningen wel de tering naar de nering zetten. Terecht, want dat geld moet een keer worden terugbetaald. Dat moet! Dus die kletsverhalen van de zijde van sommige partijen, dat wij (lees: de inmiddels ook door de SP in de armen gesloten Henk en Ingrid) moeten bloeden omdat Europa van onze centen voor Sinterklaas speelt in die knoflookstaten, dat is flauwekul. Echt.

Griekenland laat nog iets zien. Het laat zien wat er gebeurt als je als regering stelselmatig meer uitgeeft dan wat je ontvangt. En dat gevaar ligt ook voor ons op de loer. De afgelopen decennia waren we een zeer welvarend land. Niet omdat we zulke briljante wetenschappers of industriëlen zijn. Niet omdat we zulke enorm slimme handelaars zijn. Nee, omdat we een mazzeltje hadden. Grote hoeveelheden olie en aardgas in de bodem onder de omgeving van Slochteren. Maar dat mazzeltje begint een beetje op te drogen. Dus moeten ook wij serieus kijken naar onze staatsfinanciën. Niet omdat dat -zoals allerlei populisten beweren- “moet van Europa”, maar gewoon in ons eigen belang. En om nóg een reden: Mark en Jan-Kees hebben nog maar kort geleden zélf met veel aplomb in Europa geregeld, dat geen enkel land een tekort van meer dan 3% mag hebben. Wij kunnen het ons politiek niet veroorloven om vervolgens die afspraak te breken.

Want Europa functioneert op basis van vertrouwen. Daarom is Europa een succes: vrede en welvaart voor iedereen. Dat komt doordat onze gemeenschap voor het overgrote deel bestaat uit min of meer fatsoenlijk geregeerde landen. Een heel verschil met bij voorbeeld de organisatie van Midden- en Zuid-Amerikaanse landen. Een zooitje schurkenstaten, waarin allerlei geteisem de dienst uitmaakt.

Inderdaad, heren collega’s. Ik ben een fel voorstander van Europa. En ik ben een fel voorstander van een beetje begrotingsdiscipline. Daarom vind ik die populistische prietpraat van de SP diep treurig. Het enige wat Roemer heeft bereikt, is een verspintering van het electoraat aan de linkerzijde. Zonde. Het beste wat ons land na de aanstaande verkiezingen kan overkomen, is een regering die leunt op de VVD die onze economische- en begrotingsbelangen in het oog houdt, en een PvdA die zorgt dat dat allemaal een beetje fatsoenlijk en sociaal gebeurt. Ik hoop dat ChristenUnie en D66 zo’n coalitie aan een meerderheid kunnen en willen helpen.