RPG Zomer: Final Fantasy V

Ahhh, de zomer. De ideale tijd om de games te spelen waar je gewoonlijk niet veel tijd voor hebt. In deze serie gaan enkele redacteurs van FOK!games de RPG's spelen die niet iedereen al gespeeld heeft. In dit eerste deel gaat het over het minst bekende deel in de meest bekende RPG-serie op aarde.

Final Fantasy V

Als grote fan van Square Enix heb ik vrijwel elk deel in de serie gespeeld. Final Fantasy V is echter pas heel laat in Europa uitgekomen en heeft nooit echt heel veel aandacht gehad naast grootmachten VI, VII en IX. Ik heb de game ooit eens op een blauwe maandag gespeeld, maar echt een goed playthrough heb ik nog niet gedaan. Via Dissidia: Final Fantasy weet ik iets meer van de hoofdpersoon, maar het werd eens tijd dat ik met Bartz en kornuiten tegen de gigantische boom ging vechten. De game begint gelukkig goed: draken en Chocobo's. Ik zat er al snel helemaal in.

RPG's voor Super Nintendo kenden verschillende vormen. Naast strategie games als Tactics Ogre, Bahamut Lagoon en Fire Elmblem, kennen we RPG's die het klassieke turnbased-systeem verruilen voor iets meer actie, zoals Star Ocean en Secret of Mana. Final Fantasy V is een traditionele Final Fantasy-game met een veredeld turnbased-systeem dat bekend staat als Active Time Battle. Het grootste verschil met de andere delen is dat het jobsysteem hier bijna perfect in verwerkt is. Nadat je een korte introductie van je karakters hebt gehad, kom je bij het eerste kristal dat je een aantal klassen geeft. Ik had mijn piraatje een dief gemaakt, mijn hoofdpersoon was gewoon een vechter en de mysterieuze prinses is een Red Mage. Het bijzondere aan de laatste job is dat het zowel witte als zwarte magie kan gebruiken, waardoor een aparte white/black mage overbodig kan zijn. Mijn laatste karakter is een mega-sterke monk die veel genadeklappen uitdeelde.

Final Fantasy V

Het leuke aan Final Fantasy V is dat het loont als je meer tijd in bepaalde jobs steekt. De jobs groeien namelijk aan het eind van elk gevecht en als je een level omhoog gaat in je klasse, kun je een niveau omhoog gaan. De verkregen skills kun je uiteindelijk ook gebruiken als extra skill in een andere klasse, waardoor je compleet unieke personages kunt ontwikkelen. Mijn Red Mage werd een Sumonner die iedereen platwalste met haar magic, mijn dief werd een ninja die het land kon inzetten als geomancer om de vijand aan te vallen en zo had ik nog veel meer keuzes voor mijn personages genomen die heel erg tot de verbeelding spraken. De ontwikkeling van je personages in Final Fantasy V voelt erg belonend, wat ik niet op veel andere plekken heb teruggevonden.

Het verhaal is ietwat lichter dan haar voorganger, maar er komen nog steeds heftige momenten voorbij. Zonder te spoileren kan ik voor de mensen zeggen dat de gebeurtenis rond Galuf erg goed in beeld zijn gebracht en, juist omdat je zo erg met ook zijn ontwikkeling bent bezig geweest, je best kunnen raken. Ook de verhalen rond de andere karakters zijn goed uitgewerkt. Je mist op geen enkel moment andere personages om mee te spelen, wat in de andere delen wel heel gewoon is. Omdat ik RPG's pas in het PSX-tijdperk leerde kennen, kan ik me niet volledig inleven in de wereld. Maar als ik terugkijk, was dit in die tijd erg goed naar voren gebracht. 

Final Fantasy V

De werelden zijn groot en er is veel voor je om te ontdekken. Naast items, wapens en uitrusting zijn er ook nieuwe jobs en summons te vinden. Er zijn geheime gangen in kastelen, geheime plekken in de dorpen en na de eerste wereld is er een hele nieuwe wereld te ontdekken. Er is zoveel te doen, wat het erg leuk maakt om de game te blijven spelen. Als je tegen het einde de grote boom moet verslaan, sta je daar met je karakters die je volledig zelf in elkaar hebt gezet en geef je hem er op jouw eigen ontwikkelde manier van langs, wat erg belonend voelt. 

Als conclusie zou ik zeggen dat de game erg ondergewaardeerd is en veel meer aandacht zou mogen krijgen. Het job-systeem is het beste systeem dat ik in lange tijd in een Final Fantasy-titel heb gezien en het verhaal heeft die typische magie die je van een grote naam als deze kunt verwachten. Als je de kans hebt zou ik hem echt eens spelen.

Gespeelde games
Als RPG-liefhebber heb ik al een aantal RPG's gespeeld. Hieronder wil ik een paar noemen die de moeite waard zijn.

Grandia II (PS2): het is jammer dat deel 3 niet uitgekomen is in Europa. Grandia II was een zeer toffe game met een goed verhaal en combat-systeem. Zeker een aanrader voor RPG-liefhebbers.

Lost Odyssey (Xbox 360): eindelijk een goede JRPG in deze generatie. Veel mensen zeggen dat dit is wat Final Fantasy XIII had moeten zijn, en na het uitgespeeld te hebben ben ik het met ze eens. Lost Odyssey neemt je terug naar wat je allemaal leuk vond aan RPG's.

Secret of Mana (Snes/iOS): een Squaresoft-klassieker die tegenwoordig ook voor iOS beschikbaar is. Een leuke actie-RPG die niet heel zwaar is qua verhaal, maar erg leuk om te spelen.

Volgende keer
Voor het volgende deel heb ik de onderstaande games als ideeën gekregen. Welke zou ik moeten spelen? Laat het weten!

Persona 3: FES (PSP)
Dark Chronicle (PS2)
Jade Cocoon (PSX)
Threads of Fate (PSX)