Peter la Serpe is een lafbek

Even met de Horecabond gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Lodewijk in de buurt?”

Ik hoorde de telefoniste iets roepen in de trant van Lodewijk, waar zit je, Lodewijk, waar ben je, en na enige tijd kreeg ik de beschonken belangenbehartiger aan de lijn. Met dubbele tong vroeg de directeur van Koninklijke Horeca Nederland wat hij voor mij kon doen. “Vind je zelf ook niet, dat jullie een beetje raar aan het toneelspelen zijn, met jullie dagvaarding bij de rechter?” Het horeca-boegbeeld lalde dat er niets anders op zat, omdat de brouwerijen de boel enorm belazerden met hun verboden prijsafspraken. De klant moest waar voor zijn geld krijgen, en daar zou zijn horecabond tot het bittere eind voor strijden. Vrolijk ging ik op de zaak in: “O? De klant die waar voor zijn geld moet krijgen? En al die kapsonestenten dan, waar mensen die een spaatje blauw bestellen een flesje kraanwater krijgen, maar daar dan wel 3 euro 75 voor moeten betalen? Slachtafval dat wordt opgediend als kwaliteitsvlees? Chagrijnige obers en serveersters die niet te genieten zijn omdat ze zwaar worden onderbetaald? En jij lult over de klant die waar voor zijn geld moet krijgen? Hou toch op!” Mister Horeca blafte in de telefoon dat ik niet zo bijdehand moest doen omdat we in een rechtsstaat leven, en dat daarom de gang naar de rechter de enig juiste was. Weer fout: “Rechtsstaat? En al die zwartwerkers in die penosebranche van je dan? En al die achterstallige premies en niet-betaalde belastingaanslagen? En die hardnekkige neiging van jullie om sterke drank aan kleine kinderen te verkopen? Schei toch uit! Die drank- en vreetsector heeft niets te maken met kwaliteit. En ook niets met het naleven van de wetten in ons land.” Lodewijk van der Grinten schreeuwde in de telefoon dat hij er hoogstpersoonlijk voor zou zorgen, dat mij in de toekomst de toegang tot Specialiteitenrestaurant L’ Etoile Brune zou worden geweigerd. En hij riep nog meer. Maar dat was door het grote percentage alcohol om en nabij zijn stembanden niet te verstaan.

Nu is die dronkenmanstaal van die meneer Van der Grinten niet het enige onverstaanbare taaluiting. Fries. Daar is echt geen touw aan vast te knopen. De Fryske Nasjonale Partij is behs dat de engke studye Frys die aon de Ryksunivarsityt Groninsk wier gegève opdoek skient woarden.  Daomet verdwynt de loatsje studye Frysk uit ut loand. Partyvoorsitsye Nynke Beetstra zeit dat ut un houwdege in de ruk van yelke Fries ist. Persjonlyk ben yk toch voarstaanjer van ut ophève. Piet Paulusma het gehiel gene skolink nodyg om Fryslan ei de aore nordse provynsjes voor skut te sezze. te maken. Dat zeg ik. Geen touw aan vast te knopen, dat Fries.

Of dat Limburgs, om maar eens een ander uiterste te noemen. Want in Maastricht slaan ze ook allemaal wartaal uit. Zoals in de gemeenteraad. Daar willen ze qua politie meer blauw op straat. Ik ben daar persoonlijk dus heel fel op tegen. Al die stomdronken smerissen. Echt, ik zal wel weer een bekrompen ouwe zak wezen die alles veel te nuchter bekijkt, maar ik vind dat geen vertoning, zo’n bromsnor die wankelend op zijn benen een aangeschoten fietser op de bon slingert. Of bij een alcoholcontrole op het Vrijthof. Zo lollig. Dat de meter al in het rood staat als zo’n straalbezopen juut dat ding alleen al uit het koffertje haalt. Meer blauw op straat. Zo grappig. Dat er een politiewagen met gillende sirenes voorbij komt, en een stomdronken collega dan mompelt “Hee, leuk! André Rieu!” Maar dat is nog niet alles. Ik voorzie een enorm probleem bij de werving van nieuwe agenten. Want van de VVD mogen sollicitanten voortaan niet meer stinken. En ook geen drankkegel hebben. Dus kom je niet meer in aanmerking voor een Maastrichts politiebaantje. Echt. De zaak stinkt.

Net als die zaak rond de moordenaar Peter la Serpe. Zit ook een luchtje aan. Moordenaar Peter heeft een soort klikspaandealtje met het Openbaar Ministerie. In ruil voor strafvermindering. Voor een moord wordt Peter la Serpe waarschijnlijk slechts veroordeeld tot een schamele 8 jaar cel. Tweederde zit erop qua voorarrest, dus mag Peter la Serpe alvast de gevangenis uit. Terwijl de rechter nog niet eens uitspraak heeft gedaan. Maar vrolijk is de zaak wel. Vieze Peter werd in het geheim vrijgelaten, dus stond het pontificaal in de krant. Leg dat maar eens uit. En helemaal hilarisch vond ik de advocaat van La Serpe. Die zegt dat zijn cliënt nu gevaar loopt. Nee, zijn slachtoffers. Die waren veilig!