Henk en Ingrid stemmen CDA

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, ArchEnemy en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Deze keer over vergijzing en afscheid van de droom dat je een monopoliepositie inneemt. Da's wennen.

Krijg nou de hik. Henk en Ingrid zijn overgestapt. Ze laten de PVV links liggen en prijken nu pontificaal op de kaft van het CDA-verkiezingsprogramma. Een platschedelige lulhannes die zo te zien met pijn en moeite het VMBO heeft afgemaakt en een ordinair waterstofperoxidewijf. Het CDA tracht de vergrijzing de baas te worden door dit soort flauwekul. Echt. Ik heb het zo enorm leuk, heren collega’s… Zo lollig, dat verkiezingsprogramma van de CDA. Het heet ‘Iedereen’, ik denk dat dat is om aan te geven dat we allemaal worden genaaid door dat zooitje ongeregeld. Kijken we even naar die ene ratelende Surinaamse vrouw, die zo fel tegen die samenwerking met de PVV was, maar uiteindelijk in de fractie braaf met alle winden meewaaide, nou ja, die zich nu niet meer herkiesbaar heeft gesteld (omdat ze anders natuurlijk op een volstrekt onverkiesbare plaats was gezet). Die heeft haar hielen nog niet gelicht, of de ontwikkelingshulp wordt beknot. En niemand hoeft meer dan 35% belasting te betalen, behalve de hoge inkomens. Snappen jullie het? Snap ik het? Kijk, zo schrijf je natuurlijk gewoon een zooitje wartaal op, en klaar is Kees. Overigens wil het CDA meer respect voor onze vlag en ons volkslied, met name op school. Persoonlijk zou ik van het CDA wat meer respect voor kennis en wetenschap op school willen zien. Diverse onderwijsministers hebben namens het CDA het onderwijs zo ongeveer tot de grond toe afgebroken. Was het niet die Maria van der Hoeven die meende het onderwijs te moeten belasten met allerlei Godsdienstwaanzinnige anti-evolutiedogma’s zoals geneuzel over Intelligent Design, bedacht door de God van de Katholieken en de Protestanten? Hoe dan ook, het blijft een stoffig, saai stel, die CDA’ers. Geen rioolpijpenlegger en peroxidesnol die daar wat aan kunnen veranderen.

Minder saai en stoffig is het bij GroenLinks, dat moet ik toegeven. Zo’n pret gehad om die Tofik Dibi. Die vond dat namens GroenLinks zwaargewichten in het kabinet moesten. Dus noemde Tofik (60 kg) meteen Ineke van gent (230 kg). Heerlijk. En volgens Tofik zou ook mijn lieve vriendin Femke Halsema een ministerspost moeten gaan bekleden. Tuurlijk. ’s Lands meest fanatieke bestrijder van het vrije woord, die daarbij intimidatie, laster en valse aangiften niet schuwt, in het kabinet. Dan kan zij mooi doorgaan met het bespioneren, afluisteren en monddood maken van de burger waar types als Donner, Opstelten en Teeven zijn gestopt. En dat is dus het soort tuig dat overlast-Marokkaan Dibi graag in ons kabinet zou zien. GroenLinks neigt meer naar de Noord-Koreaanse of Stalinistisch politieke cultuur dan die hele SP bij elkaar.

Terwijl de SP even heeft nagedacht over een naamsverandering. Want die club wilde juist af van dat Stalinistisch-Maoïstische imago. Raar. Want de SP heeft veruit de meest orthodoxe opvattingen ter linkerzijde. Die vinden dat buschauffeurs die de helft van de tijd in overheidsdienst in de garage zitten te kaarten, beter voor de reizigers zijn dan buschauffeurs die met een loonstrookje van een commerciële busmaatschappij slechts een kwart van de tijd in de garage zitten te kaarten. Oude, stoffige dogma’s vieren nog steeds hoogtij binnen de SP. Er is dus geen enkele reden om de naam van die partij te veranderen. Wel erg voor Jan Marijnissen. Die ergerde zich zo op het partijcongres (dat, zo werd na afloop verteld, uiterst gedisciplineerd is verlopen omdat geen enkele afgevaardigde tegenstribbelde) zo enorm, dat hij naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd. Gedotterd. Stents. Maar gelukkig gaat het weer goed met hem.

Jan Marijnissen afgevoerd naar het ziekenhuis, Laurence Stassen afgevoerd naar Brussel. Stassen was chef-PVV in Limburg, maar ze moet nu naar Europa. Van Geert. Daar had ze al de rol van backbencher, maar nu mag ze het boegbeeld worden van de Europese anti-Europa-fractie. Dan heb je dus een belachelijke baan. Moeten opereren in een bestuursorgaan waar je tegen bent. Maar goed, gezien de bende die ze er in Limburg van heeft gemaakt… Die provincie ontvolkt met een noodgang. Logisch. Niemand wil zo’n achterlijk wijf als buurvrouw. Dat gun je je ergste vijand niet, TheGrandWazoo! Het provinciebestuur is met een daverende knal ontploft. Heerlijk.

Net zoals het Achterkamertjes-Kunduz-akkoord. De inkt is nog niet droog, of alle onderdelen staan weer op de nominatie om te worden teruggedraaid. Zoals dat gedoe met die belastingvrijstelling voor forensen. Dat wil men na de verkiezingen weer rechtzetten. Dus is dat hele akkoord niets anders dan een wassen neus. Het zal er de komende verkiezingen dus écht toe doen. En het is wennen.

Wennen voor GroenLinks. Dat ze niet langer de enige Stalinistische burgervoorliegpartij zijn. De SP doet het prima in de peilingen. Wennen ook voor het CDA. Die zijn niet meer de enige grijze Christen-partij: de ChristenUnie wordt steeds meer een factor van belang. Lastig, als je de gedachte dat je een monopolie hebt, in scherven uiteen ziet spatten.

Wennen ook voor Reizigersclub ROVER. Vele jaren lang de zelfbenoemde monopolist van de reizigersbelangen. Regelmatig handjeklap met vervoerbedrijven. Voor dik geld dubieuze onderzoekjes doen voor de NS, terwijl je anderzijds het wangedrag van die spoorjongens aan de kaak zou moeten stellen. Maar ja, in het land der blinden is eenoog koning. Wennen voor ROVER dat ook aan hun monopolie een einde is gekomen. Er is een luis in de pels opgestaan. Onafhankelijk van de poen van vervoerders of de overheid. Een soort kritische jonge hond. Een soort BNN, maar dan op reizigersvlak. Binnen enkele jaren verloor ROVER een derde van zijn leden. En ook de subsidie staat op de tocht, waardoor de grotendeels door de overheid betaalde ledenwerving en het kantoor onder grote druk staan. Paniek op de jaarvergadering en een smeekbede in de krant. Nee, die nieuwe club is geen wraakactie van gefrustreerde voormalige ROVER-leden, laat dat duidelijk zijn. Maar ik ben tevreden. Want maatschappelijke idealen moeten worden behartigd door mensen die écht ergens voor staan. Die bereid zijn, gratis tijd en kennis beschikbaar te stellen. Idealisten dus, en geen baantjesjagers. Net zoals wij columnisten, die hier gratis schrijven in de hoop, iets bij te bijdragen aan een beter land door de lezers aan het denken te zetten. Zo moet het!