Dikke doos

Echt, ik ben meer dan stomverbaasd over de manier waarop GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent probeert, haar enorme blunders rond de afschaffing van de belastingvrijstelling van het woon/werkverkeer per OV goed te praten. Telkens weer schiet ik in de lach. Op terrassen, in de tram en op het station van Utrecht word ik raar aangekeken als de zoveelste onbedaarlijke schaterlach aan mijn lippen ontsnapt. Een dikke doos die zelf rondrijdt met een dikke SUV onder haar dikke reet, die meent de forens de maat te moeten nemen over milieuvervuilend reisgedrag. Net als die walmende Mercedes van de familie Halsema: wel een bestraffend vingertje opsteken naar de ander, maar zelf dikke vette schijt aan alles hebben.

Nee. Het is niet waar dat de beter gesitueerden massaal profiteren van de fiscale vrijstelling van het woon/werkverkeer per OV. De topverdieners bewegen zich doorgaans voort in zwaarlijvige automobielen. En al was dat wel zo, dan nog: veel reizigers in het OV beschikken niet over een topinkomen en hebben een heel gewone baan en een niet overdreven hoog salaris. Voor veel mensen is een tegenvaller van 100 of 200 euro per maand een enorme financiële aderlating. Dan heeft Ineke van Gent makkelijk praten, met haar dikke vette wachtgeld na een decennium geneuzel in de Kamer.

Nee. Een reizigerstrein is niet slecht voor het milieu. In de eerste plaats omdat de NS 100% groene stroom gebruikt. Maar ook doordat per reizigerskilometer de trein veel duurzamer is dan de auto. Echt veel duurzamer! Alleen daarom behoort het OV te worden bevorderd. Betaalbaar houden van het OV voor de forens is van groot belang.

Nee. Het afschaffen van de vrijstelling leidt er niet toe, dat mensen opeens vlakbij hun werk gaan wonen. Daar is ons ruimtelijk beleid helemaal niet op ingericht. We bouwden vele decennia hoogovens aan de zeekust, havens op de Maasvlakte en kantoren langs de zuidkant van Amsterdam, en woningen in Almere, Zoetermeer en Purmerend. Het morrelen aan de betaalbaarheid van de forensenmobiliteit tovert niet opeens de hoognodige woningen op de juiste plek tevoorschijn. Het is een beschamende leugen om dat wel te suggereren. Of is die Van Gent écht zo stom? Dat kan ik mij niet voorstellen. Ze liegt dus dat ze barst.

Tot slot moet het mij van het hart, dat de wijze waarop Van Gent zich al twitterend  tijdens het heen en weer reizen tussen haar Groningse woning en haar Haagse werkplek de laatste dagen over de OV-forens heeft uitgelaten, ronduit neerbuigend is. De OV-forens is afgeschilderd als een geprivilegieerde veelverdiener en een profiteur die teert op de zak van anderen. Het aanslaan van zo’n toon tegen de forens die de juiste keuze (het OV) maakt, vind ik -zeker uit de mond van een GroenLinks-politicus- ronduit ongepast. Van Gent moet zich schamen. Ik wacht op de dikke vette excuses…