Schop Mohammed het ziekenhuis in (Plat Haags)

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, ArchEnemy en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Statistieken zijn prachtig, collega's! Dus kon men in Amsterdam uitrekenen, welke 600 overwegend Marokkaanse jongeren de ergste criminelen zijn. Deze kregen extra begeleiding. Nu eens wat minder in de categorie “pappen en nathouden”, maar repressief. Goed zo. Al was het maar, omdat dat recht doet aan het gevoel van rechtvaardigheid van de burger. Maar ja, het geld is op. Iets met het achterkamertjesakkoord dat werd gesloten door de fascistenvrienden van CDA en VVD en de naïeve idioten van D66, ChristenUnie en GroenLinks. Dus dreigt de intensieve aanpak van die 600 Marokkaantjes (ik ga gemakshalve het woord “overwegend”  verder ter wille van de leesbaarheid even weglaten) in het gedrang te komen. Een rare bezuiniging, want degene op wie wordt bezuinigd, is niet het slachtoffer van die bezuiniging. Het slachtoffer is de burger die zijn auto opengebroken aantreft, de jongedame die voor hoer wordt uitgescholden en de doodgeschoten juwelier.

Al heel lang lukt het onze politie niet, alle verzoeken om hulp van burgers te honoreren. Toen ik onlangs de politie belde met de mededeling dat een vieze junk een tramhokje stond onder te pissen, en dat ik hem wel even wilde vasthouden tot er een paar agenten ter plaatse waren, was het antwoord “Meneer, daar komen wij niet voor.” Dus. Daarmee geeft de Prinsemarij een heel verkeerd signaal af.

Maar goed. Met name het CDA is een groot voorstander van het begrip “mantelzorg”. De hulp die we als overheid aan een zieke niet meer willen geven, wordt vrienden en familie van de patiënt in de maag gesplitst.  Mantelzorg. De nieuwe mode in ons neo-liberale kikkerlandje.

Ik stel een variant voor. Mantelpolitie. De nieuwe variant van wat we vroeger burgerwacht noemden. De overheid is, naar analogie van de zorg, niet langer van zins om de burger op straat of in zijn winkel wat veiligheid te bieden. Dus moet de burger het zelf maar regelen.

Daarom bepleit ik, dat inbrekende, tasjesrovende, hoerenroepende, intimiderende Marokkaantjes ter plaatse zullen worden aangepakt. Daartoe mag ook geweld van het ergste soort worden toegepast. Want een burger is in tegenstelling tot een agent nu eenmaal minder goed getraind in hoe hard die precies moet slaan. En dan heb ik liever dat de burger iets te hard slaat, dan dat hij te zacht slaat en door het jeugdige dadertje in mekaar wordt getrapt. En zeg nou zelf: het kan toch niet zo zijn dat 700.000 Amsterdammers het af moeten leggen tegen 600 Marokkaantjes? Liever een paar geknakte crimineeltjes, dan een onleefbare samenleving.

En als een volgende regering bereid is, namens de overheid weer te zorgen voor een aanvaardbaar veiligheidsniveau, kan deze mantelpolitie altijd nog worden voorkomen. Dat is, wat ik uiteraard van harte hoop. Maar tot die tijd moeten we dus niet stil blijven zitten.