Borukcu en Grigolia: opknopen! (Plat Haags)

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, ArchEnemy en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Twee jeugdgangsters overvallen een sieradenwinkel in Den Haag, schieten de aanwezige juwelier dood en gaan er daarna vandoor. Ze zijn onvindbaar. Maar doordat de jeugdige gangstertjes nog te stom zijn om zelf te schijten, worden ze herkend. Hun namen en foto’s worden gepubliceerd om ze zo snel mogelijk op te sporen. Belangrijk, want het moet natuurlijk worden voorkomen dat deze randdebielen nog meer slachtoffers maken. Beide laffe moordenaars zijn naar aanleiding van de publicatie van hun foto’s nu ingesloten. Eentje - Ziya Borukcu- werd op straat herkend, de ander - Sandro Grigolia- wist niets anders te doen dan zich in zijn land van herkomst (waar de smerige lafbek dus naartoe was gevlucht) aan te geven. Maar ja, je kan natuurlijk altijd nog dieper zinken dan dit uitschot. Dan word je advocaat.

Vanuit je luie stoel ga je dan bezwaar zitten maken tegen de gevolgde opsporingsmethode. Want de privacy van de verdachten is in het geding geweest. En dan moet er eerst langdurig over worden vergaderd op de rechtbank. Ongeacht het feit dat iedere minuut dat dit soort tuig vrij rondloopt er een te veel is. Ik zou willen voorstellen dat de Orde van Advocaten van naam verandert. De Wanorde van Advocaten.

Ik wil niet leven in een land waar moordenaars en verkrachters vrijuit gaan omdat de politieagent in kwestie is vergeten de derde doorslag van het proces-verbaal op de juiste wijze rechtsonder te paraferen. Maar voor advocaten is zo’n belachelijke organisatie van onze rechtsstaat het hoogst bereikbare. De rechten van daders zijn in de ogen van sommigen veel belangrijker dan het verdriet van de nabestaanden van hun slachtoffers en de bescherming van eventuele nieuwe slachtoffers.

Het is niet erg politiek correct, ik weet het. Maar ik ben hartstochtelijk voorstander van de doodstraf. Bij hoge uitzondering toe te passen, dat wel. Dus niet bij gevallen waar slechts twijfelachtig bewijs naar de dader wijst, maar wel als het gaat om de heren Grigola en Borukcu. Hun moordpartij staat op video, dus de kans op een rechterlijke dwaling is uitgesloten. Opknopen die twee. Want sommige beesten -ik weiger in deze zin het woord ‘mensen’ te gebruiken- dienen zo definitief mogelijk uit onze samenleving te worden verwijderd.

Want er gebeuren zulke rare dingen. Ik noem nog een beest. Willem Holleeder. Die schijnt samen met Lange Frans een CD te gaan opnemen. Dat is toch niet te geloven? Dan ben je een crimineel van het  ergste soort, en dan word je door een of andere rapper nog even leuk in het zonnetje gezet…

Collega’s, we schrijven in deze rubriek over de politieke stand van het land. We kraken harde noten over een liegende politicus, een procentje BTW erbij of eraf. We nemen de politiek en soms elkaar de maat. Maar eigenlijk valt dat in het niet bij zaken zoals ik die hier boven aan de orde stel. Bewindspersonen die het hele Binnenhof aan elkaar vast liegen. Ministers die nog amper in actie komen wanneer weer een of andere volkshuisvestingsbaas of zorgdirecteur de kas plundert. Dat rare zooitje dat nu die burgeruitknijp-overeenstemming alsnog door de Kamer heeft gejast.

Of die mevrouw Spies van het CDA. Die opeens roept dat je in de politiek vooruit moet kijken. Rot toch op. Je moet om je een oordeel te vormen van het gedachtegoed van een politieke partij juist kijken wat ze de afgelopen tijd zoal hebben uitgespookt. Maar Spies vindt van niet. Spies wil nu verbloemen dat de CDA-top anderhalf jaar geleden de PVV warm in de armen sloot. En dat toonaangevende CDA’ers die daar moeite mee hadden, op een zijspoor belandden. En nu de PVV onbetrouwbaar bleek, suggereert het CDA opeens dat de partij daar altijd tegen is geweest. Hou toch op. Maar het wordt nog veel erger. Op de website van het CDA stonden tot voor kort allerlei standpunten die prima in lijn waren met de PVV. Die zijn nu van de website verdwenen. Hopla. Weg. Wij noemen dat geschiedvervalsing. En ook de politiek leider van het CDA, de heer Van Draaisma Buma, houd ik daar persoonlijk verantwoordelijk voor. Mooie dubbelnaam. Draaisma beeldt mooi het gedraai van het CDA uit. En Buma verwijst prachtig naar de zakkenvullersmentaliteit: de baas van BumaStemra stak onlangs een half miljoen in zijn zak. Bonus, vindt hij. Diefstal, vind ik. Maar hoe erg is dat nou precies, vergeleken met de strapatsen van twee gewetenloze moordenaars?

Laat ik proberen, dat aan te geven. Als het aan mij ligt, worden de heren Grigola en Borukcu op de Dam opgeknoopt. Mevrouw Spies mag daar, samen met haar secondant Van Draaisma Buma, geruime tijd aan de schandpaal worden genageld.