Nintendo wint de E3

Over exact één maand begint de E3-persconferentie van Nintendo. Ze zijn daarmee een dag later dan concurrenten Sony en Microsoft maar dat maakt allemaal niet uit. Nintendo wint namelijk de E3 door een combinatie van toffe hardware en vette games.

e3

Laten we beginnen met 3DS, de handheld die nu ruim een jaar op de markt is. Iedereen kent inmiddels de moeilijke start van het apparaat maar tegenwoordig gaat 'ie als een speer dankzij de talloze toptitels die er voor te koop zijn. Op de E3 gaat Nintendo een hele lading aan toekomstige games laten zien die van 3DS een must have-handheld maakt voor zover dat nog niet het geval was. Natuurlijk zien we weer het al eerder getoonde Paper Mario, Animal Crossing en Luigi's Mansion 2 maar vooral New Super Mario Bros. 2 zal de aandacht opeisen. De meest verkochte game voor Nintendo DS zal een waardige opvolger krijgen met meer features, mooiere graphics en de strakke gameplay die we van 2D Mario-titels gewend zijn. Pure platformperfectie die je nergens anders ziet.

Ook zullen we een flink aantal nieuwe titels te zien krijgen die hoge ogen gaan gooien. Ik durf hier geen voorspelling te doen, maar het zou me niet verbazen als we een Metroid-game te zien krijgen. Op het gebied van hardware zal er gelukkig niets te melden zijn, een hardware-revisie zou de geloofwaardigheid van Nintendo aantasten en dat kunnen ze zich niet permitteren vrees ik. Buiten games voor 3DS blijft het bij wat aankondigingen die op OS-niveau blijven.

Na al het 3DS-geweld zal The Regginator langzaam opbouwen naar hét moment waar iedereen op zit te wachten: de volledige onthulling van Wii U. Vorig jaar maakte Nintendo een grote fout door een hoop te praten maar niets te zeggen. Verwarring alom toen. Dat zullen ze dit jaar beter doen met gameplaybeelden van toptitels die voor Wii U ontwikkeld worden. Waar we het vorig jaar moesten doen met een aantal techdemo's en minigames knalt Nintendo dit jaar volwaardige games het podium op. Zo wordt eindelijk Pikmin 3 onthuld die direct een goed voorbeeld is voor de mogelijkheden van de Wii U-controller.

Naast games krijgen we ook te horen wat de controller nou precies allemaal kan. In de trailer van Rayman Legends zagen we al NFC-achtige toepassingen, maar hoe dat precies gaat werken is nog niet helemaal duidelijk. Daarnaast zal uitgelegd moeten worden hoe de doorspelen-zonder-tv-functie werkt en hoe deze gecombineerd wordt met games die op de controller de HUD laten zien. Op het moment dat dit allemaal uitgelegd is ontploft het internet van enthousiasme omdat de mogelijkheden eindeloos zijn.

Third party-titels zullen ook een belangrijke rol spelen. Denk maar aan Darksiders II, Aliens Colonial Marines en Assassin's Creed 3. Drie grote titels van grote uitgevers die speciaal voor Wii U unieke features krijgen in de game. Dankzij de speciale controller is de kans vrij groot dat de beste versies van de betreffende games op Wii U te spelen zijn. Dat is sinds Super Nintendo eigenlijk niet meer voorgekomen, een legendarisch moment dus!

Tegen iedereen die me op dit moment nog niet helemaal gelooft wil ik zeggen: wacht maar af. Ik heb alvast mijn ticket voor de Hype Train! Choo Choo!