Jolande kan er een puntje aan zuigen (Plat Haags)

 In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, ArchEnemy en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Zo, ArchEnemy. In de ban van het boegbeeld van GroenRechts? Gevallen voor Jolande Sap? Begrijp ik dat nu goed? Jolande die het gekonkel in achterkamertjes -iets wat zij de gesneuvelde coalitie Hooligan-I zo kwalijk nam- nieuw leven heeft ingeblazen. Met de zwalkliberalen van D66 en de Kwalijke Kristenen van de ChristenUnie wat rekensommen in elkaar knutselen, met buitensluiting van andere partijen, zodat die kwalijke bezuinigingsronde van de firma Rutte & De Jager alsnog kan worden doorgevoerd.

Ronald Plasterk rekende het even fijntjes uit. De miljardenopbrengst van de BTW-verhoging, gedeeld door het aantal huishoudens in Nederland levert alleen al een schadepost van 500 euro per gezin op. Maar gelukkig gaat het hoge BTW-tarief op de kunst weer omlaag. Zodat het steenrijke elite-volksdeel dat het Concertgebouw en de Stadsschouwburg bevolkt, tenminste nog gematst wordt. De bezuinigingen op het duurzame openbaar vervoer blijven gewoon (in tegenstelling tot wat wordt beweerd), maar er wordt wel een bedragje uitgetrokken voor flauwekulsubsities aan de Dwarsgegroeide Vlierbeseik en het geelgroenschildwitoogje. Rot toch op. En de pagina’s op de gemeentelijke websites die niet kunnen bogen op goedkeuring door Arie Slob blijven gewoon op zwart. En of Diederik Samsom vervolgens even bij het kruisje wilde tekenen. Dat heeft ‘ie volkomen terecht verdomd.

ArchEnemy, die Jolande van jou, heb je haar ook zien blunderen in de Tweede Kamer, donderdag? Waar ze zich door Samsom en Roemer uit de tent liet lokken, en terecht stelde dat het deze week gesloten kaalslagakkoord na de nieuwe verkiezingen al zijn zeggingskracht verliest, omdat de nieuwe Tweede Kamer over de Rijksbegroting van 2013 gaat. GroenRechts heeft er nu een paar zeteltjes bij in de peilingen, maar die verdampen zonder twijfel. Met vrienden als Sap heeft links geen vijanden meer nodig.

Vooral hard gelachen om het CDA, trouwens. Inmiddels roept nu 99,93% van de CDA’ers dat ze altijd al tegen de samenwerking met die Wilders waren geweest. Dat is net zoiets als een NSB’er die na de oorlog loopt te vertellen dat ‘ie diep in zijn hart altijd veel waardering voor het Verzet had gehad. Het CDA is echt een partij vol schijnheilige hufters, met de moreel-kompasloze Leers voorop, uiteraard. En of de betrokkenen even over hun eigen schaduw wilden heenspringen, vraagt fractieleider Buma-Stemra. Hou toch op. Eerst zeven weken stiekem in de ambtswoning gaan zitten konkelen, en als dat dan niet lukt, dient de kamer opeens alle medewerking te verlenen. Je moet wel erg achterlijk zijn, als je daar intrapt. Heel erg achterlijk. D66, GroenRechts en ChristenUnie. Pechtold, Sap en Slob als de nieuwe parlementaire randdebielen.

Maar goed, de stofwolken trekken nu op, op het Binnenhof, en de opiniepeilers rekenen zich suf. Wat mij trouwens even brengt op het volgende, qua cijferwerk. Er is steeds beweerd dat de PVV-stemmer qua intellect niet negatief afsteekt bij de gemiddelde Nederlander.  Ik heb ontdekt, hoe ze dat hebben becijferd. Twee PVV-stemmers met een IQ van 60, hebben samen een IQ van 120. Best slim.

Maar de leukste van de week was Hero Brinkman. Die maakte bezwaar tegen het aanvankelijke Kamervoornemen, al voor de zomer verkiezingen te houden. Brinkman: “Het is schandelijk dat de Kamer een besluit neemt met de kleinst mogelijke meerderheid.” Volgens mij heeft Brinkman het meest rechtse kabinet ooit in het zadel gehouden. Met de kleinst mogelijke meerderheid… En dan te bedenken dat zelfs die grapjassen van de SGP erbij moesten worden gesleept om een soort van meerderheid in stand te houden. Nu zijn de haatgristenen van Kees van der Staaij niet meer nodig. Aandoenlijk gejammer van zijn kant. Hij vond het heel gemeen dat hij niet meer met de grote mensen mee mag doen.

Dan heb ik prettiger gevoelens bij het betoog van Samira Bouchibti. Zij is hartstochtelijk pleitbezorger van een gematigde Islam in ons land. Nadrukkelijk seculier en niet anti-westers. Goed zo. Net als ik, heeft zij de PvdA de rug toegekeerd. Maar ik hoop dat zij op haar schreden wil terugkeren. Dan moet ze wel op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst. Want volkomen terecht constateert ze dat de politiek-correcte slappelingen van de PvdA het Islamdebat hebben laten lopen, waardoor Wilders en zijn zooitje ongeregeld ermee aan de haal konden. Kijk, zo’n opstelling, daar kan die Sap nog een puntje aan zuigen. Lang leve Bouchibti. Ik zie haar veel liever in de Kamer terugkeren dat die rare lege huls Mei Li Vos of die achterlijke Antilliaan Leerdam. Er valt een hoop te winnen voor ons land. Maar dat moet dus met andere parlementariërs. Ook binnen de PvdA.

http://i47.tinypic.com/210zn6e.jpg