De gordel van Christina Curry

Even met de grachtengordel gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Is de gemiddelde bewoner in de buurt?”

Nadat ik enkele duizenden keren was doorverbonden, kreeg ik uiteindelijk de gemiddelde grachtengordelbewoner aan de lijn. Minzaam vroeg hij mij, waarmee hij mij van dienst kon zijn. “Ik wilde graag even weten, hoe links of juist rechts u bent. Want u bent onderzocht door het Amsterdamse statistiekbureau, en ik wil graag even weten of dat onderzoek een beetje ordentelijk is geschied.” De gemiddelde grachtengordelbewoner verklaarde, links te zijn. Ik toonde mij nogal verbaasd. “Uit onderzoek is gebleken, dat u niet links kunt zijn. U bent rechts, zegt het statistiekbureau. Kunt u mij wellicht vertellen, wat er precies is misgegaan?” Het antwoord maakte een hoop duidelijk. Op school was het de juf niet gelukt, hem met rechts te laten schrijven. Hij was dus weldegelijk links. Dus ik vervolgde: “Uit het onderzoek begreep ik verder dat de gemiddelde grachtengordelbewoner blank is. Klopt dat?” Het antwoord luidde, dat het enige blanke in het grachtengordelhuis de kelder was. Die staat al jaren blank. Met water uit de Keizersgracht. En daarmee is wat mij betreft het failliet van dit soort flauwekulonderzoekjes wel aangetoond. Een onderzoek naar de gemiddelde grachtengordelbewoner. Rot toch op. Trouwens, de gemiddelde grachtengordelbewoner is tegenwoordig verhuisd naar de omgeving van het Vondelpark.

Zoals Patricia Paay. Die meteen even aantoont dat dat vermeende hoge opleidingsniveau van het Amsterdamse grachtengordeldier ook al op drijfzand is gebaseerd. Woont ook in Oud Zuid, in mijn prachtige Amsterdam. Afzichtelijke Patricia in mijn mooie stad. Sowieso een aanfluiting. En dan hebben we het nog niet eens over die maffe dochter van Patries. Christina Curry. Er was sprake van dat zij in haar blote niksie in de Playboy zou verschijnen. Met mama Patries als zaakwaarnemer. Blijkt ze een belachelijk hoog bedrag te hebben gevraagd voor die blote reportage. Nu gaat het niet door. Gelukkig maar. Want ik heb er echt geen zin in, om tegen dat enge wijf aan te moeten kijken als ik bij de sigarenboer de puzzelsport of de radiobode van het tijdschriftenrek wil pakken. Maar ik geef toe: ik ben wel een beetje verwend, want ik mag elke dag naar mijn prachtige Mevrouw Oplopers kijken. En van haar kan niemand winnen. Niet met kleren en niet zonder kleren. Dus laat staan dat ik onder de indruk ben van een of andere uitgerangeerde televisiepersoonlijkheid.

Net als die Henkjan Smits. Ook uitgerangeerd. Hij moest weg bij Het Beste Idee Van Nederland (wat natuurlijk als zodanig wel het beste idee van Nederland was) en nu mag hij op SBS6 ook al niet als jurylid aan de slag in het programma De Vrienden van Amstel Zingen Kroonjuwelen. Dan ben je diep gezonken. Als zelfs het zinkende schip SBS je niet meer op de televisie wil, dan is je carrière wel op een dood spoor beland. Dat einde van zijn televisieloopbaan moet wel een heel harde klap zijn geweest voor Henkjan.

Ook harde klappen deze week in Fijnaart. Daar heeft een 63-jarige man drie mensen met een honkbalknuppel het ziekenhuis in geramd. Omdat hun kinderen bij het op straat spelen geluid maakten. Onbegrijpelijk. Kinderen maken nu eenmaal wat lawaai. Daar zijn het kinderen voor. En die meneer meet met twee maten. Want eerlijk is eerlijk: de ergste geluidhinder in Fijnaart wordt helemaal niet door spelende kinderen veroorzaakt. Ik zeg: Frans Bauer. Dát is pas onvoorstelbare pokkeherrie. En daar doet niemand wat tegen. Dat wordt wel geaccepteerd. Geschift zijn ze, in Fijnaart. Allemaal.

Overigens denk ik dat Fijnaartniet alleen een dorp vol randdebielen is, maar mede daardoor ook een broedplaats van advocaten. Want die zijn ook niet goed bij hun hoofd. Ik noem er twee. Erik van Kregten en Marc Winius. Die hebben aan de rechter om vrijspraak gevraagd voor de echtgenoot van Robert Mickelson. Want Richard van Onbenul heeft het misbruik van Het Beest Van Het Hofnarretje eigenlijk helemaal niet geholpen. Want Richard wist helemaal niet dat er een vreemd luchtje kleefde aan het feit dat hij altijd braaf een tubetje glijmiddel in het tasje van Robert deed, als die weer fijn ging babysitten. Hou toch op. Feitelijk dienen de heren Van Kregten en Winius door de Orde van Advocaten uit het ambt moeten worden gezet wegens het belachelijk maken van het advocatenvak.

Als ik advocaat zou zijn, dan had ik deze week het werk neergelegd. Uit collegiale schaamte. Net als de medewerkers in de afvalverwerking. Die gaan misschien ook staken omdat de vakbonden vinden dat ze te weinig verdienen. Ik zie het al helemaal voor me, die staking in de afvalbranche. Inclusief de paniek in de grachtengordel. Nergens meer Modifast en Slimfast…