Banga Bouta

Even met Vodafone gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Iemand van de Technische Dienst in de buurt?”

Vodafone antwoordde met de mededeling dat alle lijnen bezet waren. Nou en? “Ik ben ook bezet. Al jaren. Tot mijn grote vreugde. Maar verbind mij nu  maar door met iemand van de technische afdeling.” Vodafone antwoordde met een luid en duidelijk tuut tuut tuut tuut tuut. Daar nam ik geen genoegen mee, dus ik bulderde: “Rot op met die pokkeherrie. Een techneut aan de lijn! Nu! Druiloor!” Maar meer dan een rare bromtoon kreeg ik niet te horen. En uiteindelijk een soort knetterend geluid. Je zou toch denken dat er iets in de fik stond…

Dat was dus ook het geval. Eigenlijk een brandje bij de buren van het computercentrum van Vodafone. Maar goed, een brandje in Rotterdam vind ik geen probleem, en mijn mobiele telefoon heeft het de hele week gewoon prima gedaan. Behalve als ik iemand met een Vodafonetelefoon moest hebben, dus. Maar het internet en een gewone computer boden in die gevallen prima uitkomst. Ik snap die rare Maxime Verhagen dus niet. Die laat zich gelijk door de Tweede Kamer aan het werk zetten. Om na te gaan of telefoonklanten misschien sneller op een ander netwerk kunnen als er een storing is. Hou toch op. Alsof een dagje zonder telefoon nou zo’n ramp is. De Kamer laat zich door minister Schultz gewoon glashard in de maling nemen als het gaat over een dagenlange nationale treinarmoede, maar als er een telefoonboer storing heeft, rennen de geachte afgevaardigden naar hun computer om de minister lastig te vallen. Terwijl Vodafone-klanten gewoon kunnen kiezen voor een telefoonboer die wél storingsvrij in de lucht is, in tegenstelling tot de treinpassagier. En wat ik helemaal een gotspe vind, is dat de prangendste vragen afkomstig waren van CDA-flapdrol Ad Koppejan. Die legde zich na veel misbaar neer bij het uitzetten van vluchtelingen. Dat vindt hij geen punt, een mens uitzetten. Nee, een telefoon uitzetten, dát is pas een probleem voor meneer. Terwijl Koppejan met of zonder telefoon even onverstaanbaar is. Er is één troost. Vodafone heeft aangekondigd, een gebaar te maken naar zijn klanten. Welk gebaar? Dat is nog onduidelijk. Maar ik verwacht een opgestoken middelvinger.

Net als de meerderheid van de Surinamers. Die steken ook hun middelvinger op. Naar de grondbeginselen van de rechtsstaat. Massamoordenaar Bouterse krijgt amnestie en het gros van de negers vindt het prima. Niet alleen in Suriname, maar ook in de Bijlmermeer. Banga Bouta naait in de Nationale Assemblee het hele rechtssysteem, en zijn volk -zowel in Zuid-Amerika als in Europa- staat erbij en kijkt ernaar. Ik zou bulderen van de lach als het niet zo triest was. Banga is Surinaams voor hoer. Dan zal Assemblee wel voor bordeel staan. Op de Amsterdamse lokale televisiezender zag ik zo’n cocaïneneger op de markt. Die riep dat Bouterse niet mocht worden afgehouden van het besturen van het land. Want Bouta mocht Suriname niet in de steek laten. Bovendien waren die decembermoorden al meer dan dertig jaar geleden, dus was het hoog tijd om de zaak te laten rusten, durfde die doorgesnoven mafkees nog aan zijn betoog toe te voegen. Okee. De cocaïneneger vindt dus dat Suriname niet in de steek mag worden gelaten. Fijn. Wanneer gaat hij dan terug naar die rechteloze bananenrepubliek om de boel daar niet in de steek te laten? Vandaag nog? Een enkeltje Zanderij is toch wel op te hoesten? En we moeten niet meer zeuren over iets wat al dertig jaar geleden gebeurd is? Prima. Ik wens nooit meer een of andere Kasekoneger die zijn hele leven al te beroerd is om ook maar één poot uit te steken, zelfs maar één woord over de slavernij te horen zeggen. Want dat is al veel langer geleden, toch?

Althans, de afschaffing van de slavernij in Suriname, welteverstaan. Want in Nederland is de slavernij niet lang geleden juist weer heringevoerd. Bij de Plantsoenendienst in Vlaardingen, om maar even wat te noemen. Onder het mom van het opdoen van werkervaring en het in een goed ritme raken, moeten werkloze jongeren daar de hele dag schoffelen en andere klussen doen. Dat is uitbuiting, want daarmee verdringen ze het werk dat anders door serieus betaald personeel moet worden gedaan. En de jongeren vinden dat ze voor schut staan omdat ze niet te onderscheiden zijn van mensen die veroordeeld zijn tot een taakstraf. Volkomen terecht dat die mensen daar geen zin in hebben. En het is nog om een andere reden pure uitbuiting. Die mensen worden opgeleid voor banen. Die er niet zijn. Schei toch uit. Maar in Amsterdam is het nog gekker geregeld. Daar krijgen de 600 ergste straatcriminelen voorrang bij het regelen van een baantje. Dat, althans, wil het gemeentebestuur. Dus straatrovers, autokrakers en winkelovervallers worden aan serieuze banen geholpen, en mensen die nog nooit een vlieg kwaad hebben gedaan, staan voor een scheet en drie knikkers plantsoenen te schoffelen. Ik zeg het wel vaker: we zijn knettergek met z’n allen, en niemand slaat alarm.

Behalve in Venlo, dan. Daar wordt wél alarm geslagen. Niet gek, voor de stad waar de Enge Blonde Leider is grootgegroeid. Daar hebben ze een briljant handigheidje bedacht om bij een eventuele oorlog de vijand een zware slag toe te brengen. Dat bleek afgelopen maandag, tijdens de maandelijkse test van de sirenes. In Venlo gingen ze twee uur te vroeg af. Meesterzet. Als de vijand dan bij Venlo ons land wil binnenvallen, moeten ze dus twee uur eerder komen dan was gepland. Dat krijgen ze logistiek natuurlijk nooit voor elkaar. Slim!