Een hazenlip en een schele Jood

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers en harry64 op zondagmiddag het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, TheGrandWazoo vanuit het gemoedelijke Limburg en harry64 vanuit het midden des lands.

Tsja, TheGrandWazoo, daar zit je dan, met je NOVIB-tafelkalender. Leuk, Harry64, die terechte waarschuwing over het verlies van onze rechten. Kijk maar naar hoe met onze privacy wordt omgesprongen. Op gezag van het Kabinet-Hooligan I liggen onze salarisgegevens nu bij allerlei malafide huisjesmelkers. Zodat ze de huur extra kunnen verhogen. Onder het mom van “dat de huizenmarkt in beweging moet komen”. De enige manier om die markt weer aan de praat te krijgen, is een flink aantal betaalbare huizen bouwen. Maar dat aspect wordt door ons kabinet stelselmatig genegeerd. Nee, we vullen de zakken van de graaiers en gaan door met het bevoordelen van de hoogste inkomens. En dat noemen we dan het “in beweging krijgen van de woningmarkt”. Rot toch op met die populistische praatjes.

Inderdaad, heren, we snijden allemaal met een zekere regelmaat het begrip ‘populisme’ aan. Hoogste tijd om het daar weer eens over te hebben, want die in leuke quotes verpakte volksverlakkerij is weer aan de orde van de dag, in en om Den Haag. Schofterige uitlatingen vallen op te tekenen uit de monden van zowel rechtse als van linkse politici.

Neem nou die Hero Drinkman van de PVV. Die neemt opeens afstand van dat Polenmeldpunt. Blijkbaar is Drinkman nogal onder de indruk geraakt van de nationale en internationale weerzin tegen het in hokjes stoppen van groepen mensen. Dus vindt Hero dat meldpunt opeens te ver gaan. Maar het was diezelfde Drinkman die nog niet zo heel erg lang geleden meermalen een OV-verbod voor moslima’s met hoofddoekjes bepleitte. Beide fenomenen zijn nogal verwerpelijk, maar wat is nou erger? Een of ander flauwekulmeldpunt of het aan een bevolkingsgroep ontzeggen van OV, en daarmee dus bewegingsvrijheid? I rest my case. En dan die PVV’er Leon de Jong. Die wil dat de vergoedingen van de commissarissen van de spoorwegen de Balkenendenorm niet te boven gaan. Klinkt goed. Maar de vergoedingen van die commissarissen komen niet eens in de buurt van die Balkenendenorm. Bij lange na niet! Dus die De Jong kletst maar wat uit zijn nek. Al eerder legde ik uit, waarom hij de bedrijfspoedel van Melanie Schultz is.

Maar ook te linkerzijde roept men maar wat. GroenLinks, PvdA en SP zijn qua populistisch gelul geen haar beter dan de PVV. Jullie herinneren je al die stakingen van de tram, bus en metro in de grote steden nog? Waarin GroenLinks, PvdA en SP samen met de bonden om het hardst riepen dat die stakingen in het belang van de reizigers waren? Omdat het OV in de steden zou worden gehalveerd en omdat die Nederlandse bedrijven bij een aanbesteding geen schijn van kans hadden tegen die gemene bedrijven uit het buitenland? Ze hebben glashard gelogen. In Rotterdam is de bus aanbesteed. En wat blijkt? De gemeentelijke RET heeft die aanbesteding gewonnen en het OV wordt amper verslechterd. Kortom: GroenLinks, PvdA en SP hebben zich schuldig gemaakt aan een enorme dosis holle partijpropaganda, over de rug van de reiziger.

Wat dat betreft heeft die Diederik Samsom nog wel wat puin te ruimen. Ik hoorde met genoegen zijn toespraak, toen vrijdag bekend werd dat de meeste PvdA-leden hem als partijleider wilden. Een mooi bevlogen verhaal over eerlijk delen, zorgen voor de zwakkere en een goede rol van de overheid. Prachtig. Maar met al die liegpartijen moet het afgelopen zijn. Want zijn eigen PvdA was leidend in de neoliberale paarse kabinetten, die die door Samsom verfoeide marktwerking in gang hebben gezet.

Mooie kandidaten waren het, trouwens, voor het partijleiderschap van de PvdA. Ik noem er drie: twee kanshebbers en de underdog. Diederik Samsom: een vlotgebekte jonge hond, die hoogstwaarschijnlijk het beste is opgewassen tegen de veronbeschoftering in en om de Tweede Kamer. Ronald Plasterk: hij is rustig en verstandig. Hij heeft een bijzonder plekje in mijn hart, omdat hij mij de fijne kneepjes van het columnistenvak heeft bijgebracht (Niet van dat voorzichtige, niet van dat pietepeuterige. Niet “waarschijnlijk is het zo, dat Kamerlid Piet niet deugt”, niet “ik vind dat Kamerlid Piet niet deugt”, maar gewoon “Kamerlid Piet deugt niet.”). En natuurlijk die Lutz Jacobi: haar hart klopt links van het midden en ze windt geen doekjes om haar meningen. Wel een probleempje met haar presentatie, eerlijk is eerlijk.

En, beste Harry64 en TheGrandWazoo, dat brengt mij op het populisme buiten de Kamer. Dit Was Het Nieuws. Daar werden grappen over haar gemaakt. Zoals dat ze op koopavond niet voor de PvdA in touw kon zijn omdat ze dan bij de supermarkt met de Daklozenkrant staat. Schofterig. En met welk recht menen de heren van Dit Was Het Nieuws mevrouw Jacobi eigenlijk om haar uiterlijk te mogen schofferen? Dat programma, immers, is jarenlang gemaakt door een lelijke nicht met foute kleren, een lolbroek met een hazenlip en een schele Jood. Dus.