Henk, Ingrid, Olek en Natasha (deel 1)

Wat een rare dag vandaag. In het Catshuis (gerenoveerd op kosten van de belastingbetaler) vergaderen vertegenwoordigers van de regeringspartijen VVD (op kosten van de belastingbetaler) en CDA (op kosten van de belastingbetaler) en gedoogpartner PVV (op kosten van de belastingbetaler). Ze hebben het in het geniep over hoe de door het Kabinet-Hooligan I aangerichte financieel-economische vernielingen weer een beetje kunnen worden opgelost, bij voorkeur op kosten van de belastingbetaler. De Tweede Kamer staat daarbij buitenspel. Mooi om te weten, dat de PVV altijd een zelfverklaard tegenstander van achterkamertjespolitiek is geweest. Dus als het goed is, is de bijeenkomst na vijf minuten weer afgelopen. Geen stiekem gedoe in het Catshuis, maar een serieus debat met de Kamer. Zo behoren belangrijke discussies over de toekomst van ons land te worden gevoerd.

Daarnaast wordt vandaag veel meer duidelijk over de uitkomst van een onderzoek naar de wenselijkheid van de terugkeer van de gulden als Nederlandse munt. Een onderzoek in opdracht van de PVV. Uitgevoerd door een zeer slecht onderzoeksbureau, dat van oudsher al een verklaard tegenstander van de euro is. Logische stap van de PVV. Je hebt een mening, je wilt die mening overgieten met een wetenschappelijk sausje, je zoekt een onderzoeksinstelling die voor grof geld bereid is om de door jouw vooraf bepaalde uitkomst even met wat quasi-wetenschap voor mekaar te rommelen, en klaar is Kees.

Ik maak graag van de gelegenheid gebruik, over beide kwesties wat meningen te ventileren. Nee, niet omdat ik een gedegen onderzoek heb uitgevoerd naar de oplossing van ons begrotingstekort of naar de ideale Nederlandse munt. Ik ben geen wetenschapper. Eerder een schreeuwlelijk, maar wel eentje met een goed stel hersens.

Allereerst maar even over de ontwikkelingshulp. Die gehele post kan de komende jaren als zodanig worden geschrapt. Immers, we hebben recentelijk al zoveel ontwikkelingshulp extra uitgedeeld, dat we jaren voorlopen. Want wat is ontwikkelingshulp? Dat is geld dat wordt besteed aan het overeind houden van landen die worden bestuurd door tot op het bot incompetente, leugenachtige regeringen. Juist. Griekenland. Dus voorlopig zitten we goed. Dit is een beter argument om de ontwikkelingshulp even stop te zetten dan de onversneden rassenhaat die bij de PVV aan deze wens ten grondslag ligt. We hébben het ontwikkelingsgeld gewoon al uitgegeven.

Nee. Niet onze staatsbanken zoals de ING verkopen. Want dat levert weliswaar contanten op, maar vermindert ons bezit, dus feitelijk helpt dat niet echt bij het bestrijden van ons begrotingstekort. Minister van Financiën en Joppiesaus De Jager kan als grootaandeelhouder wel wat anders. De enorme winsten die worden gemaakt, dienen niet te worden aangewend ter versterking van de balans van de staatsbanken, maar moeten in de staatskas worden gestort. Op kosten van de belastingbetaler zijn de banken gered, dus nu mogen de banken de belastingbetaler even een handje helpen. De VVD zal dit knap lastig vinden. Want hoe leg je dat uit, aan je vrinden bij Klein Zwitserland of Pinoké...

Zolang het aantal werkzoekenden zo ongeveer het dubbele is van het aantal vacatures in ons land, dient de politiek met zijn hebberige handjes van de uitkeringen af te blijven. Immers, in ruil voor een fatsoenlijke sociale zekerheid hebben de bonden al heel lang slechts zeer matige looneisen gesteld. Bij verdere afbraak van dat sociale stelsel zullen de bonden zeer terecht stevige looneisen gaan stellen. Langdurige arbeidsonrust of een loonexplosie zijn wel het laatste waar we met onze fragiele economie op zitten te wachten, denk ik zo. Moeilijk uit te leggen aan het CDA, dat onder het mom van "we laten niemand aan de zijlijn staan" stelselmatig niet kiest voor meer werkgelegenheid, maar voor het afpakken van geld van de zwakkeren.

Maar wat doen we dan met die werklozen? We zetten ze wat mij betreft waar dat mogelijk en nuttig is aan het werk. Om de infrastructuur van ons land op te knappen. In heel veel publiek-private samenwerking. Dus zaken als tolwegen. Verder is dit een mooie kans om grote hoeveelheden betaalbare huur- en koopwoningen te bouwen. Het toekomstige rendement kan nu alvast in de boeken van Jan Kees de Jager worden verdisconteerd. Creatief boekhouden? Nee. Logisch nadenken.

Die woningmarkt is trouwens sowieso een molensteen om de nek van het kabinet. De huizen zijn te duur doordat er gewoon te weinig van zijn. Dat kost ons kabinet kapitalen aan huursubsidie en hypotheekrente-aftrek. Juist de mensen die er toch al warmpjes bijzitten hebben daar het meeste aan. De VVD vindt dat prachtig, want het is hun electoraat dat daarvan het meeste profiteert, maar voor onze economie is het een drama. En ik zei het al eerder: bouwen! Je kunt een bouwvakker nog altijd beter in de werkverschaffing aan de gang helpen, dan hem met een uitkering thuis uit zijn neus laten vreten. Voor de goede orde: deze werknemers mogen niet minder dan het minimumloon verdienen. In een fatsoenlijk land zetten we mensen niet voor minder aan het werk. Ook niet onder het mom van "werkervaringsplaats" of "stage". Punt uit.

En dan even die kletspraat over de gulden. Wat is het échte probleem? Onze overheid moet ook volgend jaar niet veel meer uitgeven dan wat ze ontvangt. Of je dat nu uitrekent in euro's of in guldens, dat maakt niet uit. Er moet, om de zaak in evenwicht te krijgen, iets van 16 miljard euro (of, in Henk-en-Ingrid-taal 35 miljard gulden) worden bezuinigd. Ongeacht of we nu betalen en rekenen in euro's of guldens.  Terwijl de euro ons ook veel goeds heeft gebracht. Veel minder gezeik voor onze internationale handel dan dat gedoe met die wisselkoersen. Een stabiel Europa, dat voor de rest van de wereld een goede zakenpartner is. Al heeft de PVV het daar natuurlijk wel wat moeilijk mee. Want niet alleen Henk en Ingrid, maar ook Olek en Natasha profiteren daar dus van, tot grote spijt van De Geblondeerde Econoom. Heeft iemand trouwens al eens uitgerekend, hoeveel schade de feitelijke regeringsdeelname van de PVV onze economie eigenlijk berokkent? Oostenrijk liep toch ook behoorlijk wat inkomsten mis omdat mensen terecht geen zaken wilden doen met een land dat mede door de FPŐ werd bestuurd?

En wat is trouwens de belangrijkste oorzaak van het dreigende ernstige begrotingstekort, terwijl het in de landen om ons heen economisch prima gaat? Juist. De burger houdt de hand op de knip. Wanneer houdt de burger de hand op de knip? Juist. Als er weinig vertrouwen is in de regering. Als de regering de burger de stuipen op het lijf jaagt met berichten over het verdwijnen van banen en het afpakken van sociale zekerheden. Als de regering bezuinigt op allerlei toeslagen. Dus naast al die economische foefjes, weet ik nóg wel een middel om onze begroting weer op orde te krijgen. Het Kabinet-Hooligan I naar huis en nieuwe verkiezingen..

Maar goed. Ik kan allerlei slimme dingen proberen te zeggen en daar kunt u het wel of niet mee eens zijn. U kunt allerlei slimme dingen proberen te zeggen, waar weer anderen het wel of niet mee eens zullen zijn. Eens of oneens: veel van deze dingen worden wel gezegd door mensen die net als ik het beste met ons land voorhebben. Maar het is tevergeefs. Want tegen dovemansoren. We worden bestuurd door een club van graaiende zakkenvullers die maling hebben aan de mensen die minder mazzel hebben, door een club van quasi-christenen die handelen volgens het bekende adagium "hou jij ze dom, hou ik ze arm" en door een club van NSB'ers-nieuwe-stijl. Clubs die hun morsige politiek bij voorkeur in achterkamertjes bedrijven.

Arm Nederland.

Lees hier deel 2.