Steek die Muppet maar in je reet!

Even met de Albert Heijn gebeld: "Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Meijer in de buurt?"

De bonus-telefoniste vroeg mij om een moment geduld. De Directeur Merchandising van de supermarktketen was even druk doende met het zich van het lijf houden van een horde woedende huisvrouwen. Die voelden zich door Casper nogal besodemieterd. Wel zegeltjes geplakt, maar nu geeft AH niet thuis. En dat moet je die huisvrouwen dus niet flikken. Dan worden ze vals. Maar nadat de heer Meijer zich uit de kluwen van schoppende, krabbende en bijtende vrouwen had weten los te maken, stond hij mij vriendelijk -doch enigszins hijgerig- te woord. Hij informeerde hulpvaardig, wat hij voor mij kon betekenen. "Niets. Ik heb me een slag in de rondte gewinkeld in die pokkesupermarkten van je. Om genoeg spaarzegels te scoren, zodat ik de heren Waldorf en Statler kon kopen. Maar ik ben genaaid." Enig gesputter aan de andere kant van de lijn. Over onverwacht groot succes. Kon me niets schelen, en ik stelde de principes van het logisch rekenen aan de orde: "Als die poppen op waren, had je de actie moeten afblazen. Dan had ik weer gewoon de volle melk van de Zaanse Hoeve uit het rek kunnen pakken, nou ja, als dat schap niet leeg was, in plaats van je dure AH-melk om aan die minimaal 15 euro te komen voor die pokkezegels. Terwijl die poppen al op waren. Het kan toch niet zo zijn dat je in die winkels gewoon doorgaat met zegels uitdelen terwijl de poppen al op zijn? Dat is je reinste flessentrekkerij." Beschaamd antwoordde Casper Meijer dat de zaken op zijn merchandising-afdeling inderdaad wat uit de hand waren gelopen. "Uit de hand gelopen? Je hebt gewoon de kluit belazerd. Tien miljoen van die zegels uitgegeven, terwijl je maar een paar duizend van die poppen hebt laten maken. Dat is niet Albert Heijn die op de kleintjes let. Dat is Albert Heijn die een kleingeestige kruideniersmentaliteit ten toon spreidt. Rot op met die stomme acties. Ooit was Albert Heijn de beste supermarkt van Nederland, maar dat is al heel lang niet meer zo. Jij en je collega-directeuren zijn al net zo geschift als die zenuwen-muppets." Meijer vroeg verbaasd, waarom ik dan die poppen zo graag wilde. Tijd voor de afmaker: "Ik ben groot fan van Waldorf en Statler: twee bromberen die met een bulderende lach alles op de hak nemen wat er zich aan kleingeestigheid voor hun neus afspeelt. Ik voel mij erg met ze verwant."

Want dat is natuurlijk heerlijk. Een beetje rondneuzen in wat er in de Nederlandse samenleving en politiek gebeurt, en de ergste idioten vrolijk met de grond gelijkmaken. Ik heb het zo enorm naar mijn zin. Echt, er gebeuren aan de lopende band hilarische dingen. Wilders die zegt dat hij wel misschien toch maar niet eventueel aan de hypotheekrenteaftrek gaat zitten morrelen. Minister Schultz die zegt dat ze de baas op het spoor is, maar vervolgens roept dat ze de NS nergens toe kan dwingen omdat ze er niet over gaat. Femke Halsema die op Twitter beweert dat ze een voorvechter is van de vrijheid van meningsuiting. Ik bekijk dat allemaal van een afstandje en probeer de hele dag om niet in een schaterlach uit te barsten.

Of dat klootjesvolk dat bij onze politie werkt. Een smeris in het Oosten van het land, die vertrouwelijke informatie lekt naar zijn schoonzoon die een aantal gewelddadige overvallen op zijn geweten heeft. Of een debiele rechercheur in Rotterdam, die een hoogst vertrouwelijk strafdossier op het dak van haar auto legt, instapt en wegrijdt. Dossier zoek. Echt. Als ik dat soort dingen lees, dan word ik zo enorm vrolijk. Werkelijk, waarde lezer, u moest die vette grijns op mijn bek eens kunnen zien, als ik op donderdagavond mijn wekelijkse scheldstukkie tik. En dan hebben de politievakbonden nóg de gore moed om aan Minister Opstelten een ultimatum te stellen. Want ze willen een betere CAO. Om je dood te lachen. De gemiddelde smeris is zo stom dat ‘ie 's morgens bij het aankleden moet worden geholpen "Nee, dat is je jasje, je broek is dat ding met die pijpen. Nee, eerst je sokken aan en dan pas je schoenen." Maar vervolgens wel een grote waffel hebben over de arbeidsvoorwaarden wanneer ze met hun autootje weer eens een parkeer- of stopverbod negeren omdat ze te besodemieterd zijn om 20 meter te lopen naar de snackbar of de afhaalchinees.

Of nog wat lollige politiek. Zoals die PvdA. Met die nieuwe voorzitter, de uiterst slecht geklede Hans Spekzool. Die moet de boel bij elkaar houden. In de Tweede-Kamerfractie is het mot. Sommigen vrezen dat de PvdA een soort SP-light wordt en dat willen ze niet. Op zich hebben ze natuurlijk gelijk want die Maoïsten hebben écht geen idee waar ze over lullen. Maar om nou te zeggen dat de PvdA zélf nu zo'n goed verhaal heeft in deze politiek en economisch rare tijd... En die Rutte die niet tegen Wilders en zijn NSB-site durft op te staan. Zo schattig, dat politieke gedoe.

Maar het leukste nieuws was deze week afkomstig van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Die sleept minister van Volksgezondheid Edith Schippers voor het gerecht vanwege de bezuinigingsmaatregelen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Verwarring alom, binnen de diëtistenbond. Extra bestuursvergaderingen. Koortsachtig getelefoneer. Want moeten ze met hun proces tegen Schippers nu naar het voor-, het hoofd- of het nagerecht?