Fact-free politics

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers en Harry64 op zondagmiddag het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, en TheGrandWazoo vanuit het gemoedelijke Limburg, en Harry 64 vanuit het midden des lands.

Zo'n vrolijke week achter de rug, TheGrandWazoo en Harry64. Hebben jullie ook zo gelachen? Heerlijke flauwekul. Deze week beleefden we de definitieve doorbraak van de fact-free politics.

We schakelen over naar Den Haag. Daar komt een verkeerscirculatieplan. Iets minder auto's in het stadscentrum zodat het winkelend publiek niet wordt doodgereden, en na een middagje verpozen op de Grote Markt of de Lange Poten niet huiswaarts hoeft met een stel stoflongen. Prima dus. Maar de autofans van de PVV zijn tegen. Dus organiseerden ze een meldpunt voor tegenstanders van het plan. Geen hond reageerde. Dus werd door de Haagse fractieleiding een oekaze uitgevaardigd, dat de PVV-gemeenteraadsleden zelf maar zogenaamde klachtenmailtjes moesten sturen. Dat gebeurde. Alle PVV-raadsleden zogen een paar klachten en bezwaren uit hun duim. Dus kon de PVV melden dat er forse bezwaren waren binnengekomen. Maar ja, toen brak er ruzie uit in de Haagse PVV-fractie. Over de vraag of ze aan het begin van de fractievergaderingen nu wel of niet de Hitlergroet moesten brengen. Dus liepen er wat fractieleden weg, en lekte het fraudemailtje uit. En staat de PVV voor de zoveelste keer voor lul.

Net als in Den Haag, maar dan op landelijk niveau. Daar stelde Geert Wilders dat de SP fel voorstander was van de omvorming van Europa tot een federale staat. Maar goed, Geert was wat in de war omdat hij vlak voor het doen van die uitspraak door een van zijn beveiligingsmensen stevig van achteren was genomen. Maar inhoudelijk is het gelul. De SP is juist tegen meer Europese macht, en handelt daar in de Tweede Kamer ook consequent naar. Dus Geert lult maar wat raak, in een wanhoopspoging, zijn tot bezinning gekomen kiezers ervan te weerhouden, naar de socialisten over te lopen.

En nu komt er dus een op verzoek van de PVV volgens de methode-Stapel geschreven onderzoeksrapport uit, dat gaat zeggen dat Holland beter af is met de Gulden. En Duitsland met de Mark. Of dat er desnoods een Noord-Europese munt moet komen. De Neuro. Tsja, tijdens het uit volle borst zingen van het Horst Wessel-lied in de fractiekantine realiseert menig PVV'er zich dat de Duitse aanpak jegens minderheden, zo'n 70 jaar geleden, best wel effectief was. Nederland als Duits wingewest: dat zou nog eens mooi zijn.

Wat zeg je, TheGrandWazoo? Wat roep je, Harry64? Bevat dit betoog onwaarheden? Brengen ze bij de PVV de Hitlergroet niet? Wordt Geert niet anaal verwend door zijn persoonlijke beveiliger? Zingen ze het Horst Wessel-lied niet en vinden ze het vergassen van minderheden geen fijne zaak? Maar waarom zou je een partij die zich bedient van niets anders dan fact-free politics niet mogen bestrijden met een fact-free column? Oog om oog, tand om tand, dacht ik zo. We mailen!