Roomse kinderlokker

Even met de Slijtersunie gebeld: "Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Houben in de buurt?"

De telefoniste lalde dat de huisadvocaat even niet beschikbaar was. Misselijk geworden. Te veel Zwarte Kip op. Maar na verloop van tijd kreeg ik de drankjurist alsnog aan de lijn. "Lollig wel. Een advocaat met een stuk in z'n kraag. Ik vind het best geinig, eerlijk gezegd." De meester in de rechtsgeleerdheid wees mij streng terecht met de mededeling, dat er van een stuk in zijn kraag geen sprake was. Slechts een befje sierde de hals van de jurist in kwestie, werd mij te verstaan gegeven. Dat maakte mij weinig uit: "Je hebt jezelf en de slijterijbranche wel meesterlijk voor lul weten te zetten. Compliment. Nu heb je bij de rechter in Den Bosch voor mekaar weten te breien, dat webwinkels niet mogen werken vanaf een plek die in het bestemmingsplan niet nadrukkelijk voor detailhandel is aangewezen. Meesterlijk. Bestemmingsplannen hebben tot doel, te zorgen dat burgers geen last van elkaar hebben. Een webwinkel op een industrieterrein geeft geen enkele overlast. En dan die smoes van jullie, die is pas écht om je te bescheuren." Met dubbele tong vroeg de huisadvocaat van de Slijtersunie, waar ik op doelde. Wegens zijn Korsakov kon hij zich niet zo goed herinneren, wat hij in de rechtszaal ook alweer had betoogd. Ik friste de doorgezopen pleiter zijn geheugen even op: "Je hebt gezegd dat webwinkels niet op industrieterreinen mogen, omdat dan de leeftijd van de klanten niet kan worden gecontroleerd. Ik sta er altijd weer versteld van, hoe advocaten volslagen waanzin kunnen presenteren als zijnde een redelijk en weldoordacht betoog. Alsof dat bij een webwinkel in een oud winkelpandje wel kan, die leeftijdstoets. Trouwens, waar lul je nou over, man? De Universiteit Twente doet jaarlijks onderzoek naar het meegeven van sterke drank aan minderjarigen in winkels. Meestal krijgt een puistige puber van 15 die fles likeur gewoon mee! Dus flikker op met je praatjes over leeftijdscontrole!" Het werd even stil aan de andere kant van de lijn. Uiteindelijk vroeg de bedrijfsjurist of we het misschien konden afdrinken. Met een biertje. Fout. Ik houd niet van bier. Ik ben geen drankorgel. Eerder een koffie-orgel. Maar hoe je het ook bekijkt: die hele slijterijbranche is natuurlijk een hypocriet zooitje schorem. Flauwekulargumenten te berde brengen om de internetconcurrent de nek om te draaien. Bah.

En waar komt die leeftijdsgrens eigenlijk vandaan? Ook dik boven de 18 kan het goed misgaan met drank. Op Schiphol werd een 48-jarige stewardess uit een vliegtuig gehaald. Ze had twee keer zoveel gezopen als was toegestaan. Nee, dat moet je niet hebben, zo'n troela die bij de rituele theatervoorstelling voor de start met haar dronken kop de deuren van de toiletten aanwijst als nooduitgangen en in plaats van aan het touwtje van een reddingsvest, een ruk geeft aan de stropdas van die lekkere vent op stoel 38C. Maar ja, als zo'n dronken wijf in zo'n glamourpakje met de trolleys met hete maaltijden door die smalle gangpaden moet manoeuvreren, dat kan niet al helemáál niet goed gaan. Zit je als passagier opeens met zes bakken kleffe-maar-hete- lasagne in je schoot.

En denk nu niet, dat uitsluitend in de drankmisbruikwereld wordt gerotzooid. Weleens van de Bioboerderij gehoord? Die doet zich op geitewollensokkenevenementen voor als een bedrijf, waar groenten volgens de verantwoorden regelen der kunst worden verbouwd. U weet wel, van die wormstekige appels, die lelijke komkommers en die uitgelopen aardappels, gericht op een doelgroep van ongezellige wereldverbeteraars. Gelul. De Bioboerderij rotzooit gewoon met bestrijdingsmiddelen, en lokt ondertussen wel klanten met zijn verantwoorde imago. Onder auspiciën van een bedrijf in Denekamp, uitbater van het merk NordWest Touristik, dat berucht is door van die busreizen waar je dan een dekbed van vijftigduizend euro wordt aangesmeerd. Maar goed, dat stelletje zakkenwassers is nu gelukkig door de Reclame Code Commissie tot de orde geroepen. Fijn zo.

Over de begrippen "orde" en "geroepen" nog even dit, in een heel ander licht. Onze Rooms-pedofiele vrienden. De Paus, tijdens zijn nieuwjaarspreek. Daarin vestigde hij zijn hoop op jongeren. Dat vind ik toch een beetje griezelig. Simonis wordt in Nederland aangeklaagd wegens meineed rond dat verkrachten van al die misdienaartjes en internaatsjochies, en de Paus vestigt zijn hoop op jongeren. Op jongeren! Geen enkele gezagsdrager binnen de Kinderkerk van Rome mag woorden als jongere, jeugd en kind zelfs nog maar in de mond nemen. De Paus als Roomse kinderlokker. Rot op!

Je hoop vestigen op jongeren. Tsja. De technische Universiteit van Delft. Die vestigt ook zijn hoop op jongeren. Ik moet wel een beetje lachen. Arme jongeren. In Delft worden colleges gegeven door de mensen die er persoonlijk voor verantwoordelijk zijn dat bij de bouw van de NoordZuidlijn in Amsterdam de halve Vijzelgracht in elkaar flikkerde. Tsja, dat schiet niet op. Dus daar studeren nu de langzaamste studenten van het land. Met jaren vertraging weten ze daar eindelijk hun opleiding af te ronden. Dus wat doet de Technische Universiteit Delft? Die doet een Inhollandje. Ze maken gewoon de opleiding wat eenvoudiger. Dan is de student eerder klaar. Dan kan ‘ie nog niets, dan weet ‘ie nog niets. Maar hij is wél klaar. Ik weet wel een nieuwe naam voor die Technische Universiteit Delft. Ambachtsschool.