Wat hebben ze met je gedaan!?

KoosyNL

Soms zit je naar iets te kijken en kun je het afgrijzen wat je voelt maar slecht verbergen. Verschrikkelijke rapportages bij het journaal of de nieuwste aflevering van Oh Oh Cherso zijn hier natuurlijk goede voorbeelden van. Het komt maar weinig voor dat ik dit ook bij trailers heb. Ik schrok dan ook toen ik dat gevoel van afgrijzen kreeg bij het zien van de trailer van één van de games waar ik enorm naar uitkeek. Wat hebben ze met je gedaan!?

De Metal Gear-serie is niet vies van een spin-off hier en daar. Naast de main-serie, die in 1987 met Metal Gear begon en in 2008 is afgesloten met Metal Gear Solid 4, zijn er verschillende games in het Metal Gear-universum verschenen die eigenlijk vrij weinig met de hoofdserie te maken hebben. Dit is ook niet zo gek, want het gigantische universum met verschillende ingewikkelde verhaallijnen waarvan zelfs de makers hebben toegegeven niet alles meer te snappen, leent zich daar perfect voor. Ik was dan ook enthousiast toen ik de eerste beelden van Metal Gear Rising zag. Eindelijk zouden we meer te weten komen over de achtergrond van Raiden en hoe hij een cyber-ninja is geworden. Helaas lijkt de focus van de game volledig anders te zijn.


Metal Gear Rising-trailer

Actie! Dat is wat we van de game mogen verwachten. Althans, als we de nieuwste trailer mogen geloven. We zien in drie minuten hoe Raiden verschillende soldaten letterlijk in mootjes hakt waarbij het bloed in de rondte vliegt, en we zien zelfs hoe hij eigenhandig een Metal Gear Ray in de lucht gooit en deze helemaal doormidden hakt. De game is een simpele hack-and-slash-game geworden die erg veel vergelijkingen vertoont met Bayonetta (niet verwonderlijk want de games hebben dezelfde makers gekregen) en werkelijk niets meer te maken heeft met de Metal Gear-serie.

Alle games in de Metal Gear-serie hebben tot nu toe verschillende aspecten gehad die de games, naar mijn mening, zo geweldig maken. Het verhaal stond bij elke game centraal. Interessante personages, boeiende plotwendingen, intriges en emotie, daar kennen we de Metal Gear-games van. Zelfs de wat onbekende spinn-offs zoals de Metal Gear Ac!d-games, die een interessant en uitgebreid turn-based kaartspel in de game integreerden, wisten de speler te boeien met het verhaal. Wat voor velen als negatief aspect werd gezien waren de ellenlange cutscenes die soms wel langer dan 40 minuten konden duren. Toch was ik altijd enorm geboeid door deze filmpjes waarbij hoge productiewaarden en goede regie de boventoon voerde. De cutscenes hadden het doel de diepe personages neer te zetten en er voor te zorgen dat je echt om deze personages begon te geven. Zou het einde van Metal Gear Solid 3 net zo’n inpakt op miljoenen gamers hebben gehad als deze dit niet op deze filmische manier was verteld? Ik verwacht het niet.


Metal Gear Solid 3-einde

Door het zien van de nieuwe trailer van Metal Gear Rising bekruipt mij het gevoel dat dit alles het raam uit is gegooid. Bayonetta, door vele gamers geroemd, staat niet bekend om zijn briljante verhaal met diepe personages, politieke intriges en het aanstippen van maatschappelijke issues. Nee, de game draait om een sexy heks die haar haar, wat ook als kleding fungeert en de gamer soms net geen tepel laat zien, gebruikt om te vechten. Waarom heb ik het gevoel dat deze mensen geen aandacht zullen hebben voor de emotionele backstory van Raiden?

Het zien van de trailer vertelt ons natuurlijk niet alles over de game. Wellicht zit ik er helemaal naast en wordt ook deze game net als de andere in de serie een pareltje. Maar het zijn altijd de trailers van de Metal Gear-serie geweest die garant stonden voor veel kijkplezier. De trailers waren altijd een film op zich en vertelde enorm veel over de game terwijl ze nog genoeg vragen lieten liggen. Het is niet voor niets dat twee Metal Gear-trailers in de top twintig staan van de beste trailers ooit volgens Gametrailers.com. De vijftien minuten durende trailer van Metal Gear Solid 4 is het ultieme voorbeeld van een geweldige trailer, maar ook onderstaande trailer van Metal Gear Solid 2 (die wat meer lijkt op de lengte van de Metal Gear Rising-trailer) laat zien hoe geweldig deze trailers altijd in elkaar steken.


Metal Gear Solid 2 TGS 2001-trailer

Dat is de reden dat ik me enorm veel zorgen maak om Metal Gear Rising. Waarom zouden ze afstappen van hun geweldige trailers met diepgang, emotie en verhaal en ons nu de Metal Gear Rising-trailer voorschotelen? De enige reden die ik kan bedenken is dat het er allemaal niet meer inzit. Net als de rest van de gamesindustrie moet ook Konami buigen voor de mainstream die niet meer de aandacht kan opbrengen om een game te spelen wat meer is dan een serie aan actievolle scènes. De pubertjes die alleen nog maar gamen om elke vijf seconden bloed en rondvliegende hoofden te zien, krijgen precies wat ze willen. Maar hetgeen de games in de serie zo geweldig heeft gemaakt gaat verloren.


Ik hoop grondig dat ik het mis heb. Ik hoop dat de volgende trailer draait om Raiden die worstelt met de keuze die hij moet maken en ons toont hoe de wereld is veranderd door de hebberigheid van de mensheid die alleen nog maar kan denken in dollars en macht. Laat de trailer eindigen met een prachtige score van Harry Gergson Williams, en wellicht dat ik dan wel weer uit kan gaan kijken naar de game. Tot die tijd zet ik de game uit mijn hoofd en ga ik nog maar een keer de trailer van The Last of Us kijken. Wat ziet dat er veelbelovend uit!


The Last of Us-trailer