MDI? Opheffen!

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers en Harry64 op zondagmiddag het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, en TheGrandWazoo vanuit het gemoedelijke Limburg, en Harry 64 vanuit het midden des lands.

Degene die het eerst in plaats van een speer een scheldwoord gebruikte, was de stichter van de beschaving. - Sigmund Freud

Hee, Harry64, wat een somber verhaal van je, vorige week. Dit mag niet, dat mag niet, zus mag niet, zo mag niet. Maar gelukkig, in dat licht bezien kwam er goed nieuws deze week. Van de Hoge Raad. Columnisten mogen meer dan je denkt. Een jood beledigen is niet langer verboden. Althans, als die belediging een redelijk doel dient, of valt binnen de artistieke vrijheid van de stukjesschrijver. Met dat arrest is de rol van de columnist als criticaster van de samenleving erkend, en ook zijn recht om die rol in te vullen op de wijze die hem goeddunkt, ook als anderen die manier van schrijven als onprettig ervaren. Harry64, je wijdt in je verhaal verder terecht aandacht aan de linkse oogkleppen, de eenzijdige blindheid van politiek-correct Nederland. Een inhoudelijke gezichtsaandoening waar ook onze gewaardeerde mede-scribent TheGrandWazoo aan lijdt. Maar in dit kader ben je een heel belangrijk links censuur- en verbodsbolwerk vergeten aan te stippen. Het Meldpunt Discriminatie Internet. Een tijd geleden maakte ik een grap in een column. Over dat het afschaffen van de slavernij een historische blunder was, omdat sindsdien die negers te beroerd zijn om een poot uit te steken. Het MDI erkende dat uit de column duidelijk bleek dat het een grap was, maar verlangde toch verwijdering van die zinsnede, want kwetsend. Naar nu blijkt, dus onterecht. Hoog tijd om het MDI op te heffen. Het MDI krijgt veel subsidie van de overheid. Het MDI kan iedereen voor de rechter slepen. De slachtoffers van het MDI zijn vanaf 1 januari een klein kapitaal kwijt aan die onzin. Dus die subsidieparasieten kunnen jou en mij het vrijuit schrijven onmogelijk maken, omdat de vrijheid van meningsuiting anders voor minder draagkrachtige schrijvers, tijdschriften en websites een veel te dure grap wordt.

Er wordt sowieso heel erg met twee maten gemeten, als het gaat over wat je wel of niet mag zeggen. Met name door de huiskamerdebielen van het Binnenhof. Al een tijd geleden maakte de PVV GroenLinks uit voor GroeneKhmer. Maar witheet was men, toen onze collega Ton-Deuse vervolgens Wilders vergeleek met Hitler. Schande. En of hij zijn vergoeding wilde inleveren. Maar er was helemaal geen vergoeding. Ton-Deuse deed het gratis. Net als ik. Maar deze week. Die rare PVV'er die iets neuzelde over u zeggen in de klas. Die had de gore moed om tijdens een plenair Kamerdebat de leiding van GroenLinks uit te maken voor Pol Pot. Even een geschiedenislesje. Pol Pot was de baas van de Rode Khmer. Die verantwoordelijk was voor de dood van miljoenen onschuldige burgers. Die dus voor Hitler niet onder deed. Als je een PVV'er uitmaakt voor Hitler is het een schande, als je een GroenLinkser uitmaakt voor Pol Pot, staan de kranten er opeens veel minder bol van. En laat duidelijk zijn, ik heb bijzonder weinig sympathie voor GroenLinks, een partij die ook niet bepaald garant staat voor de vrije meningsuiting, maar de enig juiste actie in de Kamer was geweest dat Jolande Sap naar het spreekgestoelte was gelopen om die fascist van de PVV een blauw oog te slaan. Onze faalpremier Rutte had toch gezegd dat we tegenwoordig best wat meer het heft in handen mogen nemen bij geconstateerd wangedrag?

Meer wangedrag zie je op het hoofdstedelijke Beursplein. Daar heeft een stel wereldverbeteraars een tentenkamp opgericht. Tegen het grootkapitaal. Occupy. Op zich weinig mis mee, al valt mij het imagoprobleem van de club wel op. Tenenkrommend rare types voeren namens de actievoerders het woord. Ik vind niet dat boegbeelden streng op hun uiterlijk moeten worden geselecteerd, maar dat kun je ook overdrijven. Nou ja. Dat tentenkamp. Heel veel overlast. Tegen gebouwen pissen. Over fietsen kotsen, enorme herrie midden in de nacht. Een minderjarig meisje ingekapseld. Burgemeester Van der Laan zou dat hele Occupy-kamp het liefste van het Beursplein zien verdwijnen. Terecht. Dus barst er een hoop gejammer van SP-raadslid Laurens Ivens los. Dat de burgemeester de vrijheid van meningsuiting beknot. Gelul. Van der Laan heeft niets tegen de vrijheid van meningsuiting. Dat is die andere PvdA'er, namelijk zijn Utrechtse collega Wolfsen. Waar van der Laan wél moeite mee heeft, is het pissen tegen het huis van een ander, kotsen over de fiets van een ander en enorme teringherrie midden in de nacht. Dat wereldvreemde volk heeft dikke mazzel dat ík niet de Amsterdamse burgemeester ben. Ik had bij Gemeentewerken een bulldozer besteld om het hele plein in tien minuten schoon te vegen. Klaar. Want vrijheid van meningsuiting is wat anders dan dit soort overlast. Helemaal los van de vraag of die wereldverbeteraars nu wel of geen gelijk hebben.

O, da's waar ook. Ik had het net over imagoproblemen bij boegbeelden. Agnes Jongerius: een buitengewoon snibbige, slecht geklede kamerolifant. Henk van der Kolk: type gefrustreerde boekhouder. Klaar ben je daar mee. Nou ja, die twee botsende karakters zijn er dus in geslaagd, de hele vakcentrale FNV op te blazen. Hoe krijg je het voor mekaar? Zelfs zwaargewichten als voormalig spoorwegdirecteur en senator Han Nooten en SER-kopstuk Herman Wijffels kregen de scherven niet meer gelijmd. Komend voorjaar wordt er een nieuwe vakcentrale opgericht. Die heet dan ook De Nieuwe Vakbond, of iets in die geest. Dat wordt een rare club, want niet alleen vakbonden kunnen zich daarbij aansluiten, maar ook jongerenorganisaties en ouderenbonden. En dat is raar. Vakbonden horen voor de werknemers op te komen. Dat is soms strijdig met het belang van jongeren, of juist van gepensioneerden. Dat alles in één organisatie, dat gaat dus niet. Een soort intrinsieke onmogelijkheid. Ik zal, naast mijn lidmaatschap van de PvdA onlangs, nu ook mijn lidmaatschap van mijn FNV-bond opzeggen. Van het bespaarde geld kan ik nog best een leuke rechtsbijstandsverzekering afsluiten.

Zeg. TheGrandWazoo. Hoe zit dat verzekeringstechnisch eigenlijk met dat Limburg van jou? Heeft die PVV-gedeputeerde zijn dienstauto-met-chauffeur nu al? Is naast dat winkelcentrum de rest van Heerlen al ingestort? Wordt het Vrijthof in Maastricht erg ontsierd door al die bezoekjes van Albert Verlinde aan zijn burgemeestersman?

We schrijven. Want dat mag, van de Hoge Raad!