Tijgertje achter het raam

Even met Justitie gebeld: "Goedemorgen, Oplopers hier. Ivo in de buurt?" De telefoniste vertelde mij vrolijk, dat ze het plezierig vond om mijn vertrouwde stemgeluid weer eens te horen, en verbond mij fluks met de sonore gezagsdrager, die goedgemutst informeerde, wat hij voor mij kon betekenen. "Ivo, ik bel je even op, om je hartelijk te bedanken voor de uiterst vrolijke momenten die ik weer mag beleven!" Zorgelijk informeerde de heer Opstelten, of het wel goed met mij ging. Zo'n uitgelaten toon was hij immers niet van mij gewend. Dus vond ik het hoog tijd voor enige uitleg: "Die nieuwe tarieven van jou, voor die bekeuringen, meesterlijk! Man, man, man, wat heb ik een plezier. Onnodig claxonneren is dik honderd euro duurder dan iemand doodrijden met een mobieltje in je hand. Echt briljant!" Gegrinnik aan de andere kant van de lijn. Opstelten bekende mij, dat hij ook wel een keer zin had gehad in een gebbetje, vandaar deze nieuwe bekeuringsprijzen. Uitsluitend de bekeuringen voor wielrijders blijven misschien uiteindelijk ongewijzigd. Op verzoek van collega Donner. Maar of ik dat geheimpje niet verder wilde vertellen. "Ben je helemaal betoeterd? Tuurlijk wel!"

Ook betoeterd zijn die zeventig ambtenaren die zich bij de Reformatorische Vakbond hebben gemeld. Grappig trouwens, ik wist niet eens dat die bestond. Want ons meest Godvrezende volksdeel behoort ontzag te hebben voor degenen die boven hem zijn gesteld. Dat geldt dus ook voor het respect dat je voor de baas moet hebben, en voor de besluiten van onze regering. En dat geldt dus ook voor de Kamermeerderheid die vindt dat ambtenaren niet langer het voltrekken van homohuwelijken mogen weigeren. Zeventig Godsdienstwaanzinnige overheidsdienaren op de stoep bij de Streng Gereformeerde Vakbond. Tsja. Heren, gij kunt niet God dienen en de Mammon. Maar ook het doorgaans zeer verstandige Kamerlid Arie Slob van de ChristenUnie is mij erg tegengevallen, deze week. Die heeft nu voorgesteld, het burgerlijke huwelijk verregaand te versoberen en te beperken tot een handeling aan het loket. Dan is het niet zo moeilijk meer voor de gewetensbezwaarde gemeente-ambtenaren in Staphorst, Barneveld en 's Heer-Arendskerke. O? Dus de belangrijkste dag van je leven wordt ontdaan van de grandeur van een mooie plechtigheid om de overgevoelige emoties van een stel idioten te ontzien? Schei toch uit! Als je geen dieren wilt doodmaken moet je niet in een slachterij gaan werken. Als je geen koffie wilt halen voor de baas moet je geen secretaresse worden en als je geen homo's in de echt wilt verbinden, moet je geen trouwambtenaar worden. Punt uit. Echt, ik doe heus mijn best om het orthodox-protestantse volksdeel niet de hele tijd uit te lachen, maar het kost me soms verschrikkelijk veel moeite.

Of zo'n omgekieperde vrachtwagen vol waterstofperoxide. Ook een meesterlijke grap. Al dat spul in een sloot gelopen. Heel wat blonde meisjes staan nu tranen met tuiten te huilen, want door peroxideschaarste zal hun ware haarkleur binnenkort lelijk gaan doorschemeren. Mevrouw Oplopers noemt dat punnikhaar. Officieel heet dat uitgroei. We zullen de komende tijd heel wat meiden zien rondwandelen met hoedjes, mutsen en petten. Diep ongelukkig. Bij menig apotheek is nu een run ontstaan op de Prozac. Ter vermindering van het mentale leed dat een onvoorzichtige vrachtrijder geblondeerd Nederland heeft aangedaan. Voor heel wat van die namaakblondines zit een witte kerst er dit jaar dus niet in. Zo leuk. Al die vage kennissen die door de mand vallen. Okee, ik heb makkelijk praten met m'n kale kop. Maar ik ben wel kaal in een natuurlijke kleur!

Net als die Raymon de Roon van de PVV. Zit ook bijna geen haar meer op. Kent u dat gezegde "waar haar zit, kan geen verstand zitten"? Dat betekent nog niet dat als er geen haar zit, er automatisch wel verstand aanwezig is, natuurlijk. Die De Roon heeft het in zijn hoofd gehaald om minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken wijs te maken dat hij geen kritiek op Israël mag hebben omdat Rosenthal Joods is. Jazeker, ook de PVV stond deze week weer garant voor een paar flinke lachbuien. Dus Rosenthal mag geen kritiek hebben op Israël want ook Joods. Mooi. Dan mag de PVV geen kritiek meer hebben op die kwijlende stakkers die met het speciale busje naar de Sociale Werkplaats worden gebracht. Want ook zwakzinnig.

Of die Tijgertje. Word ik ook zo vrolijk van. Tijgertje, tijdens een broeierige vakantie met vlag en wimpel het lelijkste meisje van een groep inteeltvolk op een Grieks vakantie-eiland. Dat arme Griekenland is hun bezoek nooit meer te boven gekomen. Het vertrouwen is weg. Eurocrisis enzovoort. Maar goed. Die Tijgertje dus. Die zit met de kerstdagen waarschijnlijk in de bak, met haar plastic kerstballen. Wegens een enorme reeks van winkeldiefstallen. En geloof mijn vrouw maar: je moet wel echt heel erg ongelooflijk stom zijn, wil je het voor mekaar krijgen, om een winkeldiefstal te laten mislukken. Maar randdebiel Tijgertje heeft het voor mekaar. Toen ze hoorde dat ze iets van zestig dagen moet zitten, vroeg ze aan de rechter, achter welk raam in de Haagse Geleenstraat ze te werk zou worden gesteld. Ik bedoel maar, het was een heel erg vrolijke week.