Dion Graus stinkt

Even met Voetbal International gebeld: "Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Derksen in de buurt?" De vriendelijke telefoniste moest mij bekennen, dat ze niet wist of de heer Derksen aanwezig was. Het was namelijk stikdonker. Ze zaten zonder stroom. Dat verbaasde me niet: "Ja, gek he? Stroom afnemen van de Nederlands Energie Maatschappij, dat is vragen om rottigheid. Het tuig van de energiemarkt dat jouw stroomlevering moet regelen. Zelfs de hoogspanningsnetten lusten hun stroom niet." Ik werd onderbroken door de plichtsgetrouwe telefoniste. Ze zag een oranje stipje in het duister. Dat moest de sigaar van Derksen wel zijn. Inderdaad. Dus ik kreeg de brombeer aan de lijn. Wat ik van hem moest. "Luister, Johan, ik heb er alle begrip voor, dat je die dommige rotkop van die Hans Kraay jr. niet wil zien en je dus kiest voor de beroerdste energieleverancier. Echt, dat snap ik. Maar om nou op de televisie te suggereren dat die Nederlandse Energie Maatschappij de goedkoopste is, dat is natuurlijk gelul. Dat is net zoiets als zeggen dat ze bij Feyenoord kunnen voetballen." Derksen antwoordde dat de spelproblemen bij Feyenoord te maken hadden met geldzorgen en een gebrek aan energie bij de voetballers. Ik toonde mij geenszins verbaasd: "Ja, natuurlijk. Die zitten ook bij de Nederlandse Energie Maatschappij. Die krijgen ook veel te weinig energie voor veel te veel geld. Je verkeert in heel slecht gezelschap, Derksen. Eerst die bespottelijke Natasja Froger die beweerde dat je hun stroom moest hebben, daarna nog wat figuren uit de onderkant van de BN-markt, en nu jij. Tot voor kort nam ik je nog serieus. Maar HP-De Tijd heeft uitgerekend dat de Nederlandse Energie Maatschappij juist veel duurder is dan andere leveranciers. Omdat ze weliswaar erg lage energietarieven rekenen, maar daar dan wel allerlei rare heffingen bovenop doen of zoiets. Weet je wat de overeenkomst is tussen de Nederlandse Energie Maatschappij en de Raad van Commissarissen van Ajax? Nee? Allemaal tuig!" Derksen uitte enkele gemeenplaatsen over mij en m'n stomme bril, en daar had ik hem tuk. "Die tekst heb je gejat van FOK!-user Pretletter. Je kunt origineler! Maar gelukkig, je bent genomineerd! Trouwens, ik wil je nog even waarschuwen." Derksen vroeg mij, waarvoor dat dan zou zijn, die waarschuwing van mijn kant. "Binnenkort staat die rotkop van jou overal op internet, Johan!" Stilte aan de andere kant van de lijn. Onvrijwillig. Want ook in Johans telefooncentrale was de stoom nu uitgevallen.

Hoezo mijn waarschuwing aan het adres van Derksen? Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat burgers voortaan de afbeeldingen van voortvluchtige criminelen gewoon op het internet mogen plaatsen. Dus naast zijn domme voetbalprogramma en wat rare gastoptredens in programma's waar hij helemaal niets te zoeken heeft, kun je Derksen dus ook vinden op websites van bij voorbeeld Opsporing Verzocht en Ter Plaatse. Ik vraag mij trouwens af, of ernstige belediging ook een misdrijf is dat ernstig genoeg is om publicatie van de dader te rechtvaardigen. Want in dat geval kun je dat debielenhoofd van Dion Graus ook op al die sites plaatsen.

Want naast geweld, oplichting en brievenbuspisserij heeft de PVV nu ook de kunst van het beledigen tot zeldzame hoogte gebracht. Dion Graus wist in één klap zijn collega's van de parlementaire commissie én de hoge bankier die een getuigenverhoor onderging, tot op het bot te beledigen. Door hem te vragen of de ABN-Amro niet beter had kunnen worden genationaliseerd. Zonder een spier te vertrekken, vertelde de topbankier dat de ABN-Amro wás genationaliseerd. Door het stellen van zulke onvoorstelbaar stomme vragen zette Graus zowel zijn commissie als de getuige totaal voor lul. Maar het was sowieso wat lastig voor de commissie, met Dion in de gelederen. Iedere keer als Dion naar het toilet moest, moest er iemand mee om na afloop zijn reet af te vegen en zijn broek weer dicht te doen. Ook na maanden proberen, moest die arme voorzitter van de commissie, De Wit, constateren dat Graus nog steeds dacht dat een wisselkoers iets met de spoorwegen te maken had. Graus, die iedere keer wanneer in de commissievergaderingen de term ‘openstaande schuld' voorbij kwam, schreeuwde dat hij de aannemer uiteindelijk wél had betaald. En die iedere vergadering opnieuw met de vraag kwam aanzetten of ook spaarvarkens onder zijn dierenpolitie vielen. De atmosfeer in de kantoren van de parlementaire commissie had sowieso erg te lijden van de aanwezigheid van Graus. Letterlijk. De penetrante walm van een zeer slechte persoonlijke hygiëne die nog werd overschaduwd door de walm van grote hoeveelheden goedkope aftershave. Een lichtpuntje zie ik wel in dit geheel. Collega-commissielid Roos Vermeij moest steeds naast Dion zitten. In de stank. Haar verdiende loon: ze was immers, voordat ze Kamerlid werd, betrokken bij de invoering van die rottige OV-chipkaart. Eindelijk gerechtigheid. Maar goed. Dion Graus is uit de commissie gestapt. Door een tragische vergissing. Hij dacht dat hij met meel in de mond moest praten. Fout. Hij zat daar met een bek vol zaagsel. Was uit zijn hersenpan naar beneden gelekt. Die Graus is gewoon een halfzindelijk imagoprobleem op poten.

En dat belachelijke gehannes van die PVV'ers als Graus straalt natuurlijk wel een beetje af op onze premier. Tenminste, dat zegt GroenLinks-Kamerlid Jolande sap. Volgens haar worden we in Europees verband niet meer serieus genomen, sinds de komst van het kabinet Hooligan-I, dat zich in het zadel moet laten houden door een stel xenofobe randdebielen. Natuurlijk, we hébben ook een imagoprobleem in Europa. Eerst dankzij een soort Harry Potter, en nu door een lulletje rozenwater die nog het liefst pap eet bij mama. Maar wij betalen onze rekeningen wél, dus kunnen we bij de Europese Centrale Bank en bij Moody's nog wel een potje breken. En qua imago moet die Sap natuurlijk verder gewoon haar bek houden. Want door haar schuld staan we in NAVO-verband totaal voor schut. We leiden in Afghanistan nu mensen op, die nadat ze als analfabeet drie kruisjes onderaan hun diploma hebben gezet wel een pistool mogen vasthouden, maar er niet mee mogen schieten, of iets in die geest. Echt, de enige GroenLinks-volksvertegenwoordiger die kan nadenken is de door mij zeer gewaardeerde Ineke van Gent. Zij is, was en blijft tegen die flauwekulmissie.

Mazzel trouwens, dat die Van Gent meestal in Den Haag zit. Voor haar eigen veiligheid. Ze woont officieel in Groningen, en daar is het niet pluis. Ze loopt een extra risico doordat ze een fervent OV-gebruikster is. En dat kan nog lelijk verkeerd aflopen. De chauffeur van de bus van Groningen naar Assen bleek stomdronken achter het stuur te zitten. Fout. Ik leg het nog één keer uit. Natuurlijk, je kunt uit milieubehoud de bus ook op alcohol laten rijden. Maar dan moet je het de chauffeur natuurlijk wel onmogelijk maken, af en toe een slokje uit de tank te nemen. Een nieuw soort alcoholslot, zeg maar.