Jan Mulder lult uit z'n nek

Even met de PVV gebeld: "Goedemorgen, Oplopers hier. De heer De Graaff in de buurt?" De telefoniste vroeg mij om een ogenblik geduld. De heer De Graaff was nog niet terug van zijn werkbezoek aan de Haagse hoerenbuurt. Even later kreeg ik de heer De Graaff, nog nahijgend, aan de telefoon. Dat gehijg was het gevolg van het traplopen naar het fractiebureau, verzekerde de heer De Graaff mij. "Tuurlijk, Machiel, daar twijfel ik niet aan. Raar dat je dat nog meent te moeten uitleggen. Maar ik bel je niet over vermeende hoerenloperij. Ik heb mij nogal gestoord aan wat behoorlijk stomme uitspraken van je." Brommerig vroeg het racistische Eerste-Kamerlid waar ik op doelde. Dus ik vervolgde: "Je maakt bezwaar tegen de bijbanen die de Eerste-Kamerleden van andere partijen hebben. Dat is raar. Was het je niet bekend, dat juist het lidmaatschap van de Eerste Kamer een deeltijdfunctie is, en dat de leden juist worden geacht, door het vervullen van belangrijke functies midden in de samenleving te staan?" Stilte aan de andere kant van de lijn. Dus ik ging nog vrolijk even verder: "En weet je hoe het komt, dat de leden van de andere fracties wél nevenfuncties bekleden, en jij en je fractiegenoten niet of nauwelijks?" De Graaff schreeuwde in de telefoon dat dat kwam door schandalige vriendjespolitiek, en dat de linkse lobby elkaar de leuke baantjes toeschoof. Fout. "Nee. Voor het vervullen van maatschappelijke functies is het van belang dat je kunt lezen en schrijven, en in staat bent om zelfstandig je reet af te vegen. De enige bijbaantjes voor PVV-volksvertegenwoordigers, bestaan uit het jezelf ondersteunen. Dus dat je je eigen secretaresse bent. Dat doen de Limburgse PVV-statenleden. Die huren zichzelf in als eigen fractie-assistent. Mooie uitweg: als niemand je wil aannemen, geef je gewoon jezelf een baan." De Graaff hing kwaad op.

Bij de Gemeenteraden zijn de fractie-assistenten natuurlijk gewoon gemeente-ambtenaar. Wordt nog knap ingewikkeld. Want de gemeente-ambtenaren gaan staken. Dan moeten de Raadsleden dus zelf nadenken. Ik vrees het ergste. En ook de dienstverlening aan de burgers staat dan even stil. Dus verkeerde informatie wordt niet verstrekt en de lekkende gemeente-website wordt niet gebruikt. Lijkt me prettig. De reden dat de ambtenaren het werk neerleggen? De CAO-onderhandelingen zijn vastgelopen. Want de ambtenaren worden voortaan uitbetaald per gewerkt uur. En dat is natuurlijk knap ingewikkeld, binnen de ambtenarij. Gewérkte uren... En áls die ambtenaren aan het werk zijn, houden ze zich bezig met allerlei onzinnige flauwekul.

Want ambtenaren doen een hoop overbodigs. Zoals gevangenissen controleren. Ze hebben de gevangenis aan de Havenstraat in Amsterdam afgekeurd. Technische onvolkomenheden. De celdeuren bleken van binnenuit niet te openen. Foutje. Want in het Bouwbesluit staat dat deuren aan twee kanten een klink moeten hebben. En daar voldoet de petoet in de Havenstraat niet aan. En nu heeft Staatssecretaris Teeven beterschap beloofd. Raar. Is er iemand ziek, dan?

Nou ja, er zijn natuurlijk wel een paar mensen ziek. In hun hoofd. Die steelnegers die er vandoor gingen met een tank vol gestolen benzine, en bij hun wilde autorit op de vlucht voor de politie een medeweggebruiker doodreden. De steelnegerzoon van die steelnegervader beweerde, dat de kunstmatige file waarin het slachtoffer reed nooit had mogen worden opgezet door de politie. Zo. Twee steelnegers stelen een tank benzine, rammen bij hun vlucht een politiewagen en proberen een paar agenten dood te rijden. En rammen een file, waarbij ze de chauffeur van de achterste auto vermoorden. En dat is dan de schuld van de politie? Nee. Vader en zoon Steelneger zijn de moordenaars. Niemand anders. Enorme blunder trouwens van Jan Mulder in DWDD. Die lult uit z'n nek. Kort samengevat: "Ze weten je kenteken, want dat filmen ze. Dus sturen ze gewoon een rekening voor de benzine. Iedereen vergeet weleens te betalen na het tanken. Dus wat is het probleem? Dat die agenten bijna dood waren gereden, dat is slechts een flauwe smoes van de politie." Jan Mulder neemt het dus gewoon op voor een zooitje geboefte. Zijn verhaal van die kentekens en dat je dan een rekening thuis krijgt, gaat trouwens niet op. Die steelnegers hadden valse kentekens op hun auto. Dus. Wel een hoop herrie over een filmpje over de blunder van SBS over het geenszins overlijden van Beatrix, maar over de schofterige uitspraken van Mulder heb ik nog niemand gehoord. Raar. Want de woorden van Mulder zijn een klap in het gezicht van iedereen die wél het onderscheid kent tussen mijn en dijn. Inderdaad, er is een onschuldige automobilist om het leven gekomen. Persoonlijk vind ik het opeens een beetje jammer, dat die twee moordende steelnegers nog leven. En wat Jan Mulder betreft: ik wacht op zijn excuses aan alle betrokkenen.

columistencab.png