Knoflooktokkies

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers en Harry64 op zondagmiddag het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, en TheGrandWazoo vanuit het gemoedelijke Limburg.

Zo, TheGrandWazoo, staat je huis nog overeind? Ik begrijp, dat Limburg is getroffen door een aardbeving? Dat het electoraat zo massaal in lachen is uitgebarsten dat dat buitengewoon opvallende geofysische effecten tot gevolg had? Maar ja, probeer het maar eens droog te houden, daaro. De PVV die tijdens de verkiezingen op hoge toon beweerde dat het afgelopen moest zijn met die dure dienstauto's voor gedeputeerden. Die PVV, waarvan de gedeputeerden nu een dienstauto willen. Omdat zelf rijden te veel tijd kost. Zo schattig. Het moet voor jou toch een heel bijzonder gevoel zijn, om te wonen in de enige provincie met PVV'ers in het bestuur...

Maar goed, hier in de Randstad zorgt de politiek natuurlijk ook voor puur amusement. Zoals de computerjongens die op geheel neoloberale wijze (dus niet checken of ze kunnen wat ze beloven, maar wel de vlotte ondernmemer zijn zakken laten vullen: dat heet 'de markt') waren ingehuurd door het Ministerie van Financiën. Die hadden opdracht, de miljoenennota alvast op het internet te zetten, maar dan wel op een manier dat die nog niet te vinden was voor de buitenwacht. Daar hebben ze lang over vergaderd. Uitkomst: "Als we nu eens stiekem het jaartal 2011 veranderen. In 2012. Dat vinden ze nooit." Zo schattig. Dus de url van dit jaar was financien.miljoenennota.2011.nl, en werd gewijzigd in financien.miljoenennota2012.nl. Zo enorm aandoenlijk. En dan zie ik nog die minister Donner vorig weekend onbedaarlijk schutteren bij een persconferentie. Omdat Beun de Haas Digisolutionsnotar B.V. een beveiligingslek gewoon een paar weken had laten openstaan, was zo ongeveer de hele digitale overheid voor een beetje handige hacker toegankelijk, en konden de Ayatolla's in Perzië mijn fiscale aftrekposten bewonderen. De hele handel is onveilig, dus wordt de website van de Belastingdienst niet uitgezet, maar kun je beter niet inloggen. Jaja... Dankjewel jongens!

En die prutser van een Donner wordt dan misschien wel de nieuwe vice-voorzitter van de Raad van State. Als het aan het CDA ligt, wordt nadat ook een zwakzinnige partijgenoot de nieuwe baas van De Nederlandse Bank werd, dus de rechtse griezel Donner de baas van onze belangrijkste toetser van de wetgeving. Lijkt me niks voor hem, qua beschaving. Ik zie hem eerder in de rol van voorzitter van Veilig Verkeer Nederland. Donner houdt altijd heel goed rechts. Zijn grootste verdiensten zijn de afbraak van de verzorgingsstaat en het ontnemen van het recht op anonimiteit.

In dat kader past dus het aanstaande burkaverbod heel goed. Nu moet ik zeggen, dat ik het met zo'n verbod wel eens ben. We gaan in Nederland nu eenmaal niet onherkenbaar over straat. We wandelen niet rond met een integraalhelm, niet met een bivakmuts en dus ook niet met een burka. Gewoon niet. Wat natuurlijk niets afdoet aan het feit, dat de grootste maatschappelijke overlast niet door de naar schatting 150 burkadraagsters wordt veroorzaakt, maar door een paar duizend zogeheten bontkraagjes. Ik noem ze gewoon knoflooktokkies, tegenwoordig. De Amsterdamse PvdA wil ze naar een soort heropvoedingskampen sturen. Ik ben werkelijk verbijsterd door het zeer slechte geheugen van de politici in kwestie. Er is al eens zo'n instelling geweest in Amsterdam. Die was buitengewoon succesvol, door de daar geplaatste, veelal allochtone crimineeltjes, aan te pakken volgens hun eigen culturele waarde. Dus met een ferme tik als dat nodig was. Werkte prima. Die instelling is gesloten. Te hardhandig. Dat was het begin van de opkomst van een hele generatie die zich nu bezighoudt met zaken als het doodschieten van juweliers en het vermoorden van slachtoffers van tasjesroof. Inderdaad, we doen goede zaken met ons land.

Maar de ergste knoflooktokkies zijn natuurlijk de Grieken. Ik at onlangs nog in Restaurant Acropolis. Moest ik na het eten 4000 euro betalen. Anders ging de zaak failliet. Schei toch uit. We worden gewoon uitgekleed door een land waarmee geen enkele fatsoenlijke afspraak valt te maken. Ik stel voor dat we in Europees verband even met een leger optrekken naar Athene, om daar het uitgeleende geld gewoon even in natura terug te gaan halen. Het metaal van hun spoorwegen, de sieraden van hun inwoners, de grondstoffen in hun bodem. Gewoon even afrekenen. Beter dan politieagentje spelen in Afghanistan. De Euro gered, en wij niet bestolen.

Maar ja, zo'n voorstel zal het in de kamer wel weer niet halen. Want daar wordt toch raar gestemd... Nog een mooie fittie tussen D66 en de SP, deze week. D66 twitterde dat de SP te vaak met de PVV meestemde. Toen is de SP gaan tellen. Ze twitterden terug. D66 stemt vaker mee met de PVV dan dat de SP dat doet. 1-0 voor Roemer!