Dooie hooligan!

Even met Veolia gebeld: "Goedemorgen, Oplopers hier. De baas in de buurt?" Met een licht Frans accent vroeg de telefoniste mij om een ogenblik geduld. De Heer Dujardin was even uitgeschakeld. Hij lag met een biefstuk op zijn oog op de bank. Altijd lastig, die chauffeurs met losse handjes. Maar gelukkig, na enige tijd legde de heer Dujardin de biefstuk terzijde, kwam aan de telefoon en vroeg mij, waarmee hij mij van dienst kon zijn. "Die chauffeurs van je, met die losse handjes, wanneer doe je daar nou eindelijk eens écht wat aan?" Richard mompelde iets over targets voor gemeten klantvriendelijkheid halen en dat zijn personeel iedere zeven jaar op bijscholing ging. Nee. Ik was niet erg onder de indruk: "Rot op, man, dat personeel van je, dat is gewoon tuig op wielen. Zoals vorige week in Den Haag. Bus rijdt door rood, snijdt fietsers, chauffeur wordt daarop aangesproken door wielrijdster, chauffeur stapt uit, slaat fietsster drie keer met haar hoofd tegen de grond, en probeert haar als ze is opgekrabbeld vervolgens nog omver te rijden ook. En jij durft het nog te hebben over targets en dat soort managementgelul?" De geplaagde vervoerbaas stamelde nog iets over dat het een zaak tussen de chauffeur en zijn advocaat was. Tijd voor de afmaker: "Nee, dat is een zaak tussen enerzijds de chauffeur en anderzijds de medeweggebruikers en passagiers. Als je ook maar een béétje ballen had, had je die chauffeur eruit getrapt, en dat ook even aan het publiek gemeld. Maar nee hoor, de reiziger en de medeweggebruiker worden door jou als vuilnis behandeld! Crapuul!" Witheet schreeuwde de chef van Veolia Nederland dat die laatste opmerking ver onder de gordel was, en smeet de hoorn op de haak.

Nu had die man ook wel gelijk. Mijn laatste opmerking wás ook onder de gordel. Ik had een open zenuw geraakt, en met een welhaast satanisch genoegen. Want Veolia ís van oudsher helemaal geen busbedrijf. Deze onderneming is groot geworden met vuilniswagens en stortplaatsen. Wellicht, waarde lezer, dat u nu door begint te krijgen, waarom de meeste Veolia-chauffeurs een beetje stinken. Een soort weeïge lucht verspreiden. Juist ja.

Maar niet alleen bij de bus, ook bij justitie zijn ze totaal geschift. Ze hadden de chauffeur in kwestie uitgenodigd voor een vereenvoudigde zitting, zodat hij zijn gewelddadig gedrag kon afkopen met een bescheiden taakstrafje. Je slaat een fietsster halfdood, rijdt haar daarna ook nog bijna plat, en je kan je melden voor een lullig taakstrafje. Gelukkig was de chauffeur niet alleen een agressieve hufter, hij blijkt dus, evenals het gros van zijn Veolia-collega's, te stom om voor de Duvel te dansen. Meneer ging niet in op het schikkingsvoorstel. Dus moet ‘ie zich nu bij de échte rechter melden. Mooi zo. Ik hoop op een flinke straf.

Opeens wordt mij iets heel erg duidelijk. Mensen die heel stevige misdrijven plegen, komen er dus inderdaad met een buitengewoon lullig strafje vanaf. Opeens ben ik niet meer zo verbaasd over het bericht, dat politiemensen steeds vaker schieten. Ze hebben gewoon gelijk. Je een beetje in je ballen laten trappen en dan vernemen dat de straf twee dagen schoffelen bedraagt? Schei toch uit! Pief paf poef, dood is de boef! Da's beter.

Maar denk nu niet meteen dat er een al te groot deel van uw belastingcentjes door Oom Agent in de vorm van kogelregens wordt verkwist, hoor. De meeste kogels worden nog altijd afgevuurd binnen de onderwereld. Neem nou zo'n voorman van het AJAX-legioen. Sven Westendorp. Rijk geworden met het tegen woekerprijzen doorverkopen van toegangskaarten. Leuk wel: zijn klanten werden door hem afgezet, zijn straat werd afgezet door de politie. Want meneer wandelde 's morgens met zijn duffe kop zijn huis uit, en de kogels vlogen hem om de oren. Hop, naar het ziekenhuis. Ligt ‘ie nog lelijk voor schut, in z'n AJAX-pyjama. De zuster die het infuus kwam aanleggen, prikte vier keer mis. Logisch ook, probeer maar eens schuddebuikend raak te prikken... Een volwassen vent in een pyjama met voetballertjes erop... Ik vond dat wel rechtvaardig, zo'n Ajacied aan het infuus. Sinds het hele Museumplein en omliggende musea en woningen voor tonnen schade opliepen door dat tuig tijdens iets wat eufemistisch een "huldiging" wordt genoemd, kan ik erg weinig compassie opbrengen. Dus ook niet voor meneer Westendorp.

En in politiek Den Haag kibbelt men maar vrolijk verder. Over een dubieus GroenLinks-Kamerlid. Over het rekentalent van Rutte. Over het gebruik van de term "haatpaleis". Daarmee zou een moskee worden bedoeld. Foutje. Het ergste haatpaleis staat aan de ArenA Boulevard in Amsterdam!

Arena