Sabine Uitslag: domheid heeft een naam

Iedere zondag wisselen Driek Oplopers, TheGrandWazoo en Harry64 van gedachten in de rubriek Plat Haags. Driek vanuit het verdorven Amsterdam, TheGrandWazoo vanuit gemoedelijk Limburg, en Harry64 vanuit het midden des lands.

Hee, TheGrandWazoo en Harry64, de politieke en andere narigheid wordt wel weer met bakken over ons uitgestort. Johnny Hoes dood. Amy Winehouse bezweken na het in één keer opsnuiven van een hele kilo coke. Een idioot die in Noorwegen dik 80 weerloze tieners overhoopschiet, met als gevolg daarvan een rondje lijkenpikkerij waar de honden geen brood van lusten. En weten jullie wat de ellende is? Andere wantoestanden sneeuwen dan gemakkelijk onder. Schandalige streken worden eenvoudigweg vergeten. Die mazzel had Sabine Uitslag ook bijna. Maar haar schandelijke uitlatingen mogen nooit worden vergeten. Nooit. Dus kom ik vandaag nog even terug op haar achterlijke column van begin deze week.

Er komen, geloof ik, altijd ongelukken van, wanneer muzikanten en zangers of zangeressen zich in de politiek gaan manifesteren. Kijk maar naar Berdien Stenberg, dat rare mens met die dwarse fluit. Werd gemeenteraadslid voor het CDA. Of Henk  Westbroek, die stond met zijn Leefbaar Utrecht aan de bakermat van het rottende abces dat Pim  Fortuijn heette. Of Sabine Uitslag. Asociale opportuniste die zich dus prima thuis kan voelen bij het asociale CDA.

Sabine was ooit zangeres. Is nu Kamerlid. Voor het CDA. Je weet wel, de enige partij waar jullie wat mij betreft nooit op zouden moeten stemmen. Raaskalt heel wat af, en werd voor dat geouwehoer door het CDA-electoraat beloond met een herverkiezing vanuit een eigenlijk niet verkiesbare plaats. Voorkeurstemmen. Van mensen die voorstander zijn van de verdere afbraak van ons sociale stelsel? Of stemt de CDA-kiezer gewoon op het leukste plaatje, net als in allerlei onontwikkelde woestijnlanden?

Achterlijke Sabine schreef dus een blog. Waarin ze de mantelzorger schoffeert. Om even aan te geven dat ze echt geen idee heeft, waar ze over lult: "Wat ik overal lees en hoor is dat de groep mantelzorgers heel groot is en dat ze het enorm zwaar hebben. Maar hoe ging dat ‘vroeger' dan? Was het, toen er nog geen computer, skype, robot-stofzuiger en wasmachine was, dan niet nog veel zwaarder?" Alsof mijn computer het huishouden doet. Alsof ik door even met iemand te skypen opeens de afwas aan kant heb. En kent hier iemand een mantelzorger met een robot-stofzuiger? Je bent blond en je lult maar wat.

Een goede vriendin van mij is een dame van, eh, ruim middelbare leeftijd, zeg maar. Die is aan haar voeten geopereerd. Eerst de ene voet: acht weken zitten. Dan, na een half jaartje, haar andere voet: weer acht weken zitten. Twee keer acht weken lang heb ik haar boodschappen gedaan. Is dat nu mantelzorg of een vriendendienst? Maakt niet uit, hoe dat heet. Ik heb het met plezier gedaan, goede vrienden staan voor elkaar klaar. En, heel belangrijk, ik kan het mij qua tijdsbesteding ook veroorloven om zoiets te doen. Maar dat geldt niet voor iedereen. Veel mensen moeten zich helemaal uit de naad werken om hun veel te dure huis te kunnen betalen. Door ons bespottelijke ruimtelijke ordeningsbeleid wonen ze dan ook nog 60 kilometer bij hun werkplek vandaan. Die mensen kunnen het zich gewoon niet permitteren om vier keer per week een uur te besteden aan de boodschappen van tante Annie. Maar deze mensen worden door Sabine Uitslag dus impliciet afgeschilderd als figuren die niets voor een ander overhebben. Beschamend. En dan, wanneer is iets een vriendendienst, en wanneer is iets mantelzorg? Ja, die boodschappen voor die goede vriendin van mij: absoluut een vriendendienst. Maar een klus die heel veel tijd vergt, zoals haar 's morgens uit bed halen en naar de bank dragen? Drie maal daags een maaltijd klaarmaken? Haar onder de douche helpen, en 's avonds weer naar bed dragen? Dat gaat te ver. Daar heb ik de tijd niet voor, en overigens ook niet de deskundigheid. Maar goed: even terug naar Sabine Uitslag en haar schandelijke verhaaltje: "Je bent waardevol als mens als je voor niets iets doet voor een ander." Sabine Uitslag haalt het dus in haar hoofd, om mensen die gratis tijd aan dierbaren besteden een goed mens te noemen. Daarmee stelt ze impliciet, dat mensen die dat niet doen, dus blijkbaar geen goede mensen zijn. Hoe haalt dat wijf het in haar achterlijke hersens, om anderen de maat te nemen. Ik ben een goed mens omdat ik een bepaalde levensvisie heb. Niet omdat Sabine Uitslag dat vindt.

Het CDA beweert, voor Christelijke politiek te staan. Dat is al heel erg lang een leugen. Want een heel belangrijk Christelijk principe is, dat de sterke de zwakke helpt. En de rol van de overheid is, dat in goede banen te leiden. Maar in allerlei CDA-kabinetten is dat principe steeds verder om zeep geholpen. En Sabine Uitslag omarmt die kaalslag van harte. Mensen die echt hulp nodig hebben, die kunnen niet langer iemand inhuren. Nee. Bidden en smeken moeten die voortaan. Om gratis mantelzorg. We leven in een samenleving waarin we noodgedwongen steeds harder moeten werken. En dus minder tijd overhouden voor andere zaken. Maar Sabine Uitslag vindt dat we best een beetje meer kunnen koken voor Pa. Jammer dat je zelf in Almere woont, en Pa in Purmerend. Met dank aan de overheid. En dan heb ik het nog niet eens over familieleden die heel veel zorg nodig hebben. Je levenslang ernstig zieke kind. Je broer die moet herstellen van een verschrikkelijk ongeluk. Je nicht met haar zware beroerte, waarvan de verschijnselen nooit meer over zullen gaan. Dat is wel even wat anders, dan een keertje een gezellig ontbijtje maken voor je vriend, Sabine!

Sabine Uitslag heeft werkelijk geen idee. Eén keertje niet naar yoga om een pannetje soep voor een zieke vriendin te maken, wordt vergeleken met de tientallen uren die sommige mensen wekelijks besteden aan de zorg van hun naasten. Ik was vrijdag in Nijmegen. Op een deftige tribune op mijn luie reet vierdaagsewandelaars toejuichen. Ik loop ook weleens een stukkie: van huis naar de kroeg, en terug. Dus die prestatie van die vierdaagselopers stelt geen een moer voor. Dat is de debielversimpelde denkwijze van Sabine Uitslag. Echt, je hoeft werkelijk helemaal niets te kunnen, om toch bij het CDA voor een plekje op de kieslijst in aanmerking te komen...

Sabine maakt van de mantelzorg een karikatuur. Omdat het normaal is dat de moeder van een baby 's nachts af en toe haar bed uit moet om de kleine even wat aandacht en eten te geven, zijn we nu ook verplicht, alle zorg voor onze naasten op ons te nemen. Gratis en voor niets. Want dat moet van Sabine. Anders ben je geen goed mens. Zelden zag ik een politicus zich zo misdragen. De hulp die de overheid behoort te geven, dreigt grotendeels te worden opgedoekt omdat mantelzorgers wel wat meer kunnen doen? Begrijp ik dat nou goed? Trouwens, wat is de volgende stap? Als de stoep voor mijn deur verzakt, bel ik dan ook niet langer de overheid? Dat dan een mantelzorg-stratenmaker de boel even komt fiksen? Als je in een polder woont, en de dijk dreigt door te breken, dat je dan niet het waterschap, maar Ome Arie belt, of ‘ie even een paar zandzakken wil komen langsmantelzorgen? Het CDA staat vooraan als het gaat om het tot de grond toe afbreken van een samenleving waarin de overheid op een serieuze manier zijn taken doet, waarin hulp voor degene die dat nodig heeft het uitgangspunt is. Je zit in een rolstoel? Dan word je in de visie van Sabine Uitslag nog maar een keer per maand gedouchet. De rest is de verantwoordelijkheid van je vrienden en familie. Sabine Uitslag maakt in haar dromen van een fatsoenlijk land een kille, dorre woestenij. Het CBS maakte bekend dat zes van de zeven tachtigplussers nog zelfstandig woont. Veel van die mensen hebben wel wat hulp. Een paar uurtjes hulp in de huishouding. De wijkzuster die een keertje langskomt. Het meeste zal, als het aan Sabine Uitslag ligt, snel verdwijnen. Onze bejaarden gaan een akelig bestaan tegemoet, met dank aan het CDA.

Wat zeg je? Waarom ik dit betoog hier in onze Haagse briefwisseling plaats, en niet onder dat blogje van Sabine Uitslag zelf? O, ik zag op twitter dat negatieve commentaren gewoon verdwijnen. Ook typisch CDA. Heeft Sabine een neefje, dat gratis de lastige commentaren dus wegcensureert? Ook mantelzorg.