Oslo: wie is nu de lijkenpikker?

Ons actueel-politieke debat is na het Noorse bloedbad van gisteren veranderd in een kippenhok. Zo ongeveer sinds de Noormannen Dorestad binnenvielen, is er niet zoveel te doen geweest over gebeurtenissen ten noorden van onze waddeneilanden. Nou ja, bij wijze van spreken dan.

Die Tristan van der Vlis haalde met zijn schietaanslag in een Alpens winkelcentrum nog niet eens de tien dodelijke slachtoffers. Toch is het verdriet enorm. En terecht. Want het afslachten van onschuldigen is een verschrikkelijke wandaad. De gestoorde Noorse moordenaar Anders Breivik schoot op een eilandje meer dan 80 onschuldige kinderen in de leeftijd tussen 14 en 18 jaar dood. In een goed voorbereide actie.

Breivik was, blijkens zijn uitlatingen op Twitter en Facebook, een extreem-rechtse christenfundamentalist. Naar Nederlandse begrippen vertaald een soort mengvorm van de SGP en de PVV. Breivik was een groot aanhanger van Geert Wilders en zijn PVV.

Ik zie op Twitter heel rare opmerkingen. Geert Wilders heeft terecht afstand genomen van de daden van de laffe Noorse massamoordenaar, en zijn medeleven betuigd met het Noorse volk. Vervolgens lopen reacties geheel uit de hand. Ik laat even de vrij toonaangevende twitteraar Herbert Kuiling aan het woord: "Die Noorse moordenaar is een aanhanger van Geert Wilders. De haat die Wilders zaaide werd gisteren geoogst in Noorwegen.", "En VVD en CDA laten zich de wet voorschrijven door zo'n moordenaarsbende." en "'PVV rouwt mee met het Noorse volk' aldus Den Leider. Wat een schandelijke lijkenpikker." Daarmee gaat de heer Kuiling veel te ver.

Allereerst: dat Anders Breivik nogal een fan was van Geert Wilders, maakt Wilders nog niet verantwoordelijk voor de daden van Breivik. Want wanneer de aanhang van AJAX bij de kampioenshuldiging het halve Museumplein sloopt, is de linksbuiten van de trotse voetbalclub ook nog niet zelf een vandaal. Dus de PVV uitmaken voor moordenaarsbende gaat veel te ver.

En qua lijkenpikkerij? Ook SP-fractievoorzitter Roemer heeft zijn medeleven betuigd. Maar die wordt niet uitgemaakt voor lijkenpikker. Hier wordt dus met twee maten gemeten.

Natuurlijk. Er valt heel veel aan te merken op de ideologie die Geert Wilders aanhangt. Hij is onverdraagzaam tot het bot waar het gaat over Mohammedanen. Hij richt zijn pijlen op de Islam, terwijl nogal wat problemen in onze samenleving niet zozeer worden veroorzaakt door moskeebezoekers, maar door losgeslagen straattuig op wie de ouders totaal de grip kwijt zijn geraakt. En door gelukszoekers die niet uit Islamitische overwegingen naar Nederland zijn gekomen, maar gewoon om de armoede in het Rifgebergte te ontvluchten. Inderdaad, Wilders slaat, ook naar mijn mening, herhaaldelijk de plank mis. Maar Wilders bestempelen als de aanstichter van een moordpartij in Noorwegen, om je afkeer van zijn gedachtengoed te ventileren, dat slaat nergens op.

Niet Geert Wilders, maar Herbert Kuiling, twitteraar te Amsterdam, is hier de lijkenpikker!