Vogelnestje

Even met Red Bullet gebeld: "Goedemorgen, Oplopers hier. Willem van Kooten in de buurt?" De vriendelijke telefoniste vroeg mij om een ogenblikje geduld, aangezien de heer Van Kooten even aan zijn conditie aan het werken was. In het naburige bordeel. Verbaasd was ik niet, over deze mededeling. Immers, Willem van Kooten naait alles en iedereen. Na verloop van tijd kreeg ik de voormalig plaatjesdraaier aan de lijn. "Zeg Willem, hoe voelt dat nou, volkomen voor lul staan wegens het zoveelste gevalletje van pure oplichting van jouw kant?" Getergd riep de entrepreneur dat hem geen enkele blaam trof. Hoogstens was er hier en daar een kleinigheidje administratief misgegaan, maar dat mocht geen naam hebben. Daar kon ik het onmogelijk bij laten zitten: "Administratief kleinigheidje? Je hebt die ene Bolland van Bolland en Bolland voor dik twee miljoen geflest door zijn werk stiekem in allerlei landen uit te brengen en de winst in eigen zak te steken. Dat is geen administratief kleinigheidje, dat is pure flessentrekkerij!" Willem van Kooten stelde, dat hij een keurig zakenman was, en dat hij van dit soort beschuldigingen niet gediend was. Tijd om nog wat olie op het vuur te gooien: "Zakenman? Schei uit. Hoe zit het met het gerucht, dat ergens in de jaren-80 iemand bij je voor je bureau stond met een leuk cassettebandje? Met daarop een leuk in elkaar geknutselde medley van Beatles-liedjes? En dat je diegene hebt weggestuurd, als de bliksem Jaap Eggermont hebt gebeld, hem een nachtje in de studio aan het werk hebt gezet en daarna je zakken hebt gevuld met Stars On 45? Ideetjes van anderen jatten, en daar dan mee aan de haal gaan. Zakenman? Hoe durf jij jezelf zo te noemen? Joost mag het weten! Niks zakenman. Hufter. Proleet!" Witheet verbrak de heer Van Kooten de verbinding. Keurig zakenman? Groot sponsor van de politieke opportunist Pim Fortuijn. Oplichter. Fraudeur. Maar keurig zakenman? Nee, dat niet.

Een veel leukere zakenman is Jaap Blokker. Of helaas: wás Jaap Blokker. Deze week overleden, slechts 69 jaar oud. Maakte van het familiebedrijf Gebroeders Blokker een multinational met een miljardenomzet. Groot geworden met thermosflessen, koekenpannen, theelepeltjes en vaatdoeken. En zeg nou zelf: er is geen enkel Nederlands huishouden te vinden, waar in de keuken of elders in huis niet iets staat, ligt of hangt dat bij de Blokker is gekocht, of bij een van de dochterbedrijven, zoals de Marskramer of de Xenos. En wat die Jaap Blokker extra leuk maakte, is dat hij, naast keihard werken, in de jaarverslagen altijd een voorwoord schreef dat behoorlijk wat stof deed opwaaien. Niet van dat voorzichtig politiek-correcte, maar duidelijke taal. Zoals over het slappe optreden tegen criminele buitenlanders. Iedereen sprak er schande van, maar daarna daalde wonder boven wonder het aantal overvallen op zijn winkels, en dus op zijn personeel. Klasse. Prima voorbeeld van spaarzaam maar doelmatig omgaan met de media.

Net als de allerzwartste kousen in Nederland. De Bevindelijke Gereformeerden mogen internetten. Maar ook uiterst spaarzaam, en uiteraard niet op zondag. Dus geen tieten kijken, maar wel naar de homepage van het Nederlands Bijbelgenootschap. Veruit de meeste bevindelijken kijken ook geen televisie. Een enkeling wel. Maar dan kijken ze naar een heel kleine televisie, dan is het niet zo erg. Ben trouwens benieuwd of die zwartkousen ook alle afbeeldingen van vrouwen met een broek aan censureren. Want vrouwen dragen een rok. Punt uit. Meer Grefonieuws: de SGP slaat zich trots op de borst. De lafbekken van de VVD, CDA en PVV hebben heel wat van hun wensen en verlangens ingewilligd, in ruil voor een toegestoken handje gedoogsteun in de Eerste Kamer. De VVD trok al snel na het aantreden van het kabinet, vorig najaar, haar handtekening terug van een initiatiefwetsvoorstel om een artikel over de strafbaarheid van smalende godslastering af te schaffen. Raar. Want God wordt aan de lopende band belachelijk gemaakt, uitgerekend door die Oud-Gereformeerden. Ook bevestigde minister Van Bijsterveld dat gemeenten het recht hebben om trouwambtenaren met gewetensbezwaren te benoemen. In achterlijke dorpen in de Bible Belt mogen ambtenaren dus weigeren, het wettelijk recht van homo's om te trouwen te honoreren. Qua Godsdienstwaanzin is Nederland dus amper beter af dan een of ander achterlijk woestijnland. Ook qua rechteloosheid. Uitspraken van de Hoge Raad -ons hoogste rechtscollege- dienen te worden opgevolgd. Ongelooflijk was daarom een brief van minister Donner, dat hij de SGP voorlopig niet aan zal pakken vanwege haar vrouwenstandpunt, terwijl de Hoge Raad dat wel had opgedragen aan de Staat. En dan te bedenken dat Donner, als Nationaal Kampioen Rechteloosheid, mogelijk benoemd wordt tot vice-voorzitter van de Raad van State. Dus met een sleutelrol voor de SGP worden we een rechteloos en saai land.

Over saai gesproken. Het vrouwenblad MAMA heeft maar liefst vierhonderd vrouwen het hemd van het lijf gevraagd over hun seksleven. Uitkomst: als vrouwen kinderen krijgen, is het uit met de pret. Dan worden het saaie moekes. Ook tussen de lakens. Stilletjes en voorzichtig leiden ze een seksleven dat nog maar een slap aftreksel (sorry voor de uitdrukking) is van wat het eerst was. Geen vogelnestjes meer, hangend aan de lamp in de bijkeuken. Ze doen niet langer aan kunstjes op de keukentafel. Gewoon heel stilletjes in de slaapkamer. Zachte seks, letterlijk en figuurlijk. Zodat de schoolprestaties van de kinderen niet te lijden hebben van een door de hartstochtelijk gekreun verstoorde nachtrust. Zoiets dus. Althans, volgens het blad MAMA, dus. Maar ja, vrouwen die zo'n blad lezen, moeten van nature wel behoorlijk saaie mutsen zijn, denk ik. Dus ik heb twijfels bij de representativiteit van de onderzoekspopulatie. Hoe dan ook: ik bof.. Mevrouw Oplopers is moeder, en ik merk helemaal niets van die saaiheid. Behalve dan van dat vogelnestje. Dat doet ze niet. Maar dat is logisch. We hebben geen bijkeuken...