Voor lul voor de camera

Even met Stadsdeel Oost gebeld: "Goedemorgen, Oplopers hier. Mevrouw Elatik in de buurt?" De telefoonambtenaar vroeg mij om een ogenblik geduld. Mevrouw de wethouder zat even uit te hijgen van een persoonlijk contact. Na enige tijd kreeg ik Fatima aan de lijn. Met zwoele stem vroeg ze mij, of ik ook even langs wilde komen. Ik bedankte vriendelijk voor de eer: "Weet je, Fatima, ik kijk wel uit. Geen haar op mijn kale kop die er ook maar een seconde aan denkt om op dat stadsdeelkantoor van jou langs te komen. Ik blijf liever nog even leven." Met een nét iets te verbaasde stem vroeg Fatima wat ik bedoelde. Overduidelijk een slecht actrice. Dus ik vervolgde: "Die Mohamed Azahaf, die jij als persoonlijk medewerker hebt aangesteld, die was toch zo vrolijk toen Theo van Gogh was vermoord? Die vond toch dat dat zo'n beetje de vrolijkste dag uit zijn leven was? En dat het nu maar een kwestie van wachten was, tot de heuglijke dag zou aanbreken waarop er nog een paar opiniemakers overhoop zouden worden gestoken?" Elatik stelde, dat het niets uitmaakte, want er waren al wat jaartjes verstreken. En dat iedereen recht op een eigen mening had. Tijd om even verbaal uit te halen: "Liefdevollid van de PvdA werd anders wel van de website afgetrapt omdat hij de gore moed had gehad, een kritisch geluid op te schrijven. Dus jullie meten wel fijn met twee maten. Een kritisch woord over een linkse partij (of een linkse politica) kost mensen in de omgeving van de PvdA hun functie, maar juichen over de dood van een rechtse columnist is blijkbaar bon ton in die schijnheilige klerebende, daarzo. Jij en die hele PvdA moeten je schamen. Heel erg diep schamen." Mohamed Azahaf figureerde op de haatbaardensite maroc.nl met als tagje ‘Would B Prikker'. Mohamed Azahaf zou dus het liefste zelf een opponent neersteken. Een levensgevaarlijke, gestoorde idioot. Maar ja, als je helemaal niets kan, als je een tot op het bot verpeste gewetensfunctie hebt, dan kun je altijd bij de vriendjeshoerderij van de PvdA onder dak, voor een goed betaald flauwekulbaantje. Wat een uitschot, die rooien!

En weet u, wat nu zo heerlijk is? Hier kan ik dit allemaal schrijven. Want hier wordt mijn kritische betoog niet door de PvdA van de site weggecensureerd. Hier schrijf ik op een website waar iedere mening terecht kan. Wel zo prettig.

Want er wordt wat afgecensureerd. U kent de journalist Brenno de Winter? Hij is de luis in de pels van chipkaartleverancier en gegevensbeheerder TLS. En terecht! In het kader van een televisieprogramma wilde De Winter een stand-upje maken bij TLS voor de deur, naar aanleiding van het intrekken van de toezegging om nadere informatie te verstrekken. Het filmen was nog niet begonnen, of er kwam een patser in een kapsonespak naar buiten gestormd. Om op oneigenlijke gronden De Winter weg te sturen. Die pikte dat niet. Oom agent erbij, met de mededeling dat De Winter weg moest. Tot die werd teruggefloten door zijn baas. De beveiligingschef van TLS en oom agent stonden gebroederlijk zij aan zij. In hun hemd. Voor lul. Hoofd beveiliging van TLS voor schut. Als dat een indicatie is voor hoe beroerd het gesteld is met de beveiliging van de OV-chipkaart, dan houd ik mijn hart vast. Inmiddels verscheen er namens TLS een brief op poten. In de wandelgangen heet dat een blafbrief. Maar dit stukje advocatenproza was wel zo beroerd geschreven, dat ik de term "lachbrief" heb bedacht. Een lachbrief van Kennedy Van der Laan, treuradvocaten te Amsterdam. Ze maken bezwaar tegen het verspreiden van de beelden van de beveiliger. Want dat valt onder het portretrecht. Fout, heren. Want een beveiliger die op oneigenlijke gronden een journalist het werken onmogelijk tracht te maken, is daarbij zelf een nieuwsfeit geworden. Dus dat gedoe waar Kennedy Van der Laan mee schermt, slaat helemaal nergens op. De Winter heeft een nieuwsfeit gefilmd, en geen portret.

Maar ja, dat juristenvolk is sowieso een vreemd slag mensen. Nu blijkt weer, dat heel wat rechters hun nevenfuncties niet opgeven, terwijl dat wel moet. Een rechter die tegelijkertijd de illegale lotto in Café het Hoekje organiseert, die moet dat wel even melden. Een rechter die een hotelletje runt waar je kamers per kwartier kunt huren? Even bij het register opgeven. Die rechter met die loods die vol ligt moet groene troep waar een soort weeïg zoete geur vanaf komt? Even registreren, dus. Rechters die lid zijn van kwalijke organisaties als de PvdA? Even een mailtje naar het secretariaat. Want dat moet allemaal wel duidelijk zijn, natuurlijk! Je wilt toch niet voor het hekje verschijnen bij een rechter die tevens voorzitter is van de Wolter Kroes Fanclub?

Want zo'n rechter straft veel te streng. Want zijn idool is gewogen en te licht bevonden voor De Toppers. Sinds die ordinaire neuroot met dat iets te grote ego zijn vertrek uit De Toppers heeft aangekondigd, regent het aanmeldingen om diens plaats in de Toppers in te nemen. Dus had Wolter Kroes ook een balletje opgegooid. Maar hij maakt geen schijn van kans. Wel raar: Wolter Kroes gewogen en te licht bevonden. Hij weegt zeker 150 kilo, als je 't mij vraagt... Raar volk, die B-artiesten. Net als die Glennis Grace. Stond een week of twee geleden midden op de rijweg met een journalist te praten. Een automobilist die wilde passeren, werd door haar voor "klerelijer" uitgemaakt. Terecht pikte die dat niet. En dus dreigde Glennis met aangifte. Kortom: stoephoer scheldt automobilist uit, en vindt vervolgens dat zij bedreigd wordt. Dan is er echt iets mis in je kapotgesnoven bovenkamer. Maar er is gerechtigheid. Glennis heeft nu stemproblemen. Ik hoop dat die niet meer overgaan, en dat ze moet stoppen met praten en zingen. Want niet alleen Glennis heeft last van haar stem. Wij ook!