Groene Khmer

In de rubriek Plat Haags nemen ArchEnemy, TheGrandWazoo en Driek Oplopers op zondagmiddag het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, ArchEnemy vanuit zijn ziekbed met een berg medicijnen en TheGrandWazoo vanuit het gemoedelijke Limburg.

Weet je, TheGrandWazoo, ik vind het zo raar dat er met twee maten wordt gemeten. En het gekste vind ik, dat veel mensen dat vervolgens maar gewoon slikken. En dat meten met twee maten wordt met een beetje pech nog gewoon geaccepteerd ook. Dus besloot ik met enige tegenzin, Inshallah, deze kwestie toch maar aan te snijden. Tegenzin? Waarom tegenzin? Omdat er eigenlijk al best veel aandacht aan die twee-matenclub wordt besteed, en de lawine van stukkies over ze nogal wat lezers een beetje de neusgaten uitkomt. En even voor de duidelijkheid: met hun politieke stellingnames ben ik het soms eens, en soms oneens. Maar daar gaat het nu niet om.

Kijk, als de VVD opeens na de koopzondag het volgende liberale speerpunt overboord flikkert, namelijk door het intrekken van hun handtekening onder een initiatiefvoorstel dat een einde moet maken aan de beknotting van de vrijheid van meningsuiting als het gaat over het becommentariëren van uitwassen van Godsdienstwaanzin en het aanspreken van die God op het gedrag van zijn onderdanen dan wel het aanspreken van die onderdanen op het gedrag van hun God, omdat de VVD voor zijn rare minderheidskabinet als een goedkope hoer langs allerlei Kamerfracties moet voor een handje gedoogsteun, zelfs bij de Middeleeuwse Achterlijke Mannenbroeders van de SGP, kortom als de VVD zich neerzet als een achterlijk zooitje in plaats van als een zelfbenoemde progressieve liberalenclub, nou ja, dan mag je daar wat van zeggen en dan krijg je Inshallah reacties van slimme mensen die het met je standpunt eens zijn, en reacties van domme mensen die je mening niet delen, maar niemand zegt dat er een teveel aan aandacht voor de strapatsen van de VVD is.

Maar waag het niet om iets negatiefs over die twee-matenclub te zeggen. Dan zijn hoon en spot je deel. En wordt er links en rechts iets verzucht over een overdaad aan aandacht voor deze club.

Je kent de Rode Khmer toch wel? Die schreef geschiedenis. Met bloed. In een paar jaar tijd lukte het ze om tijdens een schrikbewind een derde van de bevolking van het door deze ontspoorde communisten geregeerde gebied te vermoorden. Qua percentage was Adolf Hitler daarbij vergeleken maar een prutser. Een beginneling. Een watje. Slappe hap. Want die kwam nog niet eens in de buurt van die dertig procent. Lang niet. Dus door deze rekenkundige bril bezien, was de Rode Khmer veel erger dan de Nazi's. Een politicus van de twee-matenpartij schold recentelijk een politieke opponent uit voor Groene Khmer. Maar toen op een bevrijdingsfestival zijn leider werd uitgemaakt voor Blonde Führer, waren de poppen echter aan het dansen. Want dat had nooit gezegd mogen worden, vond de twee-matenpartij. Dus de twee-matenpartij meent anderen te kunnen beschuldigen van ideologische banden met een stel massamoordenaars, maar als die bal een keer wordt teruggekaatst is het huis te klein? Rare club, die twee-matenpartij. Ja, daar wil ik Inshallah wel wat van vinden, ja.

Of dat gesodemieter over die NSB-vlaggen die pontificaal aan de wand en voor het raam van de fractiekamers hingen. Toen de herrie losbarstte, heette het dat die vlag het symbool van een trots en dapper Nederland was. Natuurlijk. Als je naar een vlaggenwinkel gaat om een oranje-wit-rode vlag te kopen, word je bij wijze van spreken de zaak uitgetrapt. Je kunt die vlag uitsluitend bestellen via websites als allejodenmoetendood.nl, whitepower.org, hetblankeraszegeviert.com of siegheil.nl. Dus om nou de vermoorde onschuld te spelen, en iets te roepen over ons trotse middeleeuwse verleden... Dat is netzoiets als dat ik een hakenkruis voor het raam zou hangen en vervolgens tegen iedereen die daar wat van vindt doodleuk zeggen dat de swastika in het oude India een teken van wijsheid en voorspoed was. Neem een ander in de maling. Maar als je daar aandacht aan besteedt, wordt er gesuggereerd dat er een overkill aan aandacht voor de twee-matenpartij is.

Of zo'n Kamerlid dat betrokken bleek te zijn bij grootschalige oplichting in een of ander voormalig Oostblokland. Meer dan een half jaar hield die met een stalen smoelwerk bij hoog en bij laag vol dat hij bij die fraude niet betrokken was. Totdat hij uiteindelijk wel moest bekennen dat hij tot over zijn oren in die oplichtingspraktijken zat. Het is toch niet gek, dat journalisten en columnisten daar even fijntjes op terugkomen? Maar de geachte afgevaardigde van de twee-matenpartij stapte naar de rechter omdat hij op de website van de Sp!ts was uitgemaakt voor pornobaron. De Sp!ts werd in het ongelijk gesteld, maar dat was naar aanleiding van een zitting die plaatsvond voordat het Kamerlid zijn erotische fraudebetrokkenheid publiekelijk had erkend. Ik hoop vurig dat de Sp!ts tegen het vonnis in beroep gaat. De Sp!ts is een rijkere club dan wij hiero, dus ik hoop echt dat dat blad in de buidel tast om even wat rechtvaardigheid te regelen. Voor de Sp!ts, én voor alle andere media! Overigens, toen de voorlichtster van de twee-matenpartij om commentaar werd gevraagd, wilde ze dat niet geven. Want "de partij was al negatief genoeg in de media gekomen." Tsja...

Ook hier op FOK! proberen we om wat minder aandacht aan de twee-matenpartij te besteden. Naast mijn rol van brulcolumnist mag ik hier de columnrubriek ook managen. En dat doe ik met veel plezier. En ik vind ook dat we moeten oppassen voor een overkill aan columns over één en hetzelfde onderwerp. Dus trappen we soms op de rem, ook al leidt dat tot enige verontwaardiging onder de collega-columnisten. Maar onze briefwisseling, beste TheGrandWazoo en ArchEnemy, die vormt nu eenmaal een politieke rubriek. Dus ik moest wel, Inshallah. Maar met tegenzin.

Want het is glad ijs. Want een van onze collega-columnisten werd uitgemaakt voor would-be moordenaar. Die had stevige kritiek geuit op de chef van de twee-matenpartij. Dus verscheen in de commentaren onder zijn column de visie dat door dit soort uitspraken een moordaanslag in de hand werd gewerkt. O? Allereerst is het uitvoeren van zo'n moordaanslag feitelijk onmogelijk, want die vent wordt terecht heel erg goed beveiligd. Ten tweede: dat zou toch betekenen dat de twee-matenpartij helemaal alles kan flikken, en zich daarbij gevrijwaard weet van kritiek omdat dat onveilig zou zijn? Jan Pronk is toch ook jaren lastiggevallen met zijn dronken autorit? Bram Peper wordt toch ook nog steeds getreiterd met zijn Rotterdamse bonnetjesaffaire? Hoe hard is Wijnand Duyvendak niet aangepakt? Frits Bolkestein wordt toch ook nog steeds bespot wegens zijn poging tot handjeklap met de toenmalige minister Borst om wat zakelijke voordeeltjes voor de Bond Van Medische Pillenfabrieken te ritselen? Dat mag allemaal wel, maar over brievenbuspissers, alcomobilisten en andere straatterroristen moeten we zwijgen omdat dat soort zaken aansnijden misschien een risico inhoudt voor de baas van het spul? Schei uit. Trouwens, als iemand écht die man wat wil aandoen, dan heeft die heus niet een paar stekelige opmerkingen van een columnist nodig om tot zijn daad te komen. En de suggestie dat een van onze collega-columnisten het liefst hoogstpersoonlijk als een nieuwe Volkert van der Graaf de baas van de twee-matenpartij zou willen vermoorden, is natuurlijk beneden alle peil. In het kader van de vrijheid van meningsuiting vind ik dat die opmerking Inshallah (ook) geplaatst mag worden, maar dat neemt niet weg dat ik dat een onverdiend gevalletje karaktermoord vind.

O ja, over die twee maten. Nog één dingetje. De wereld is te klein als je het electoraat van de twee-matenpartij uitmaakt voor niet- of slechtopgeleid klootjesvolk. Want dat vindt men respectloos enzovoort. Maar: als ik mij in de badkamer uitkleed en in de spiegel kijk, zie ik een lul. Mét velletje. Dus de bewering van de chef van de twee-matenpartij, deze week tijdens het verantwoordingsdebat, dat de kiezers van de linkse partijen "Islamitisch stemvee" zijn, werp ik verre van mij.