Hogeschool Kimholland

Even met Hogeschool Inholland gebeld: "Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Terpstra in de buurt?" De telefoniste vroeg mij om een ogenblik geduld, ze moest even in haar alfabetisch gesorteerde telefoonlijst kijken naar het doorkiesnummer. Ik hoorde haar mompelen. A... C... K... J... U... P... M... O... R... H... T!!! Gelukt.
Ik werd doorverbonden met de geplaagde bestuursvoorzitter, die mij vroeg wat hij voor mij kon betekenen. "Zeg, eh, Doekle, dat gelazer met die diploma's van je hè? Vind je dat zelf ook niet een beetje raar? Dat ze opeens ongeldig dreigen te worden gemaakt?" De voormalig vakbondsman antwoordde met de mededeling, dat Inholland garant wil staan voor een goede kwaliteit. Toen ik na enige tijd was bijgekomen van mijn lachbui, vroeg ik: "Kwaliteit? Hoezo? Studenten die nog te stom zijn om op eigen gelegenheid een van jouw schoolgebouwen te vinden, krijgen zelfs nog een diploma. Waarom heten die scholieren van jou eigenlijk studenten, trouwens? Ze zijn nog te stom om hun eigen reet af te vegen." Woedend beet de heer Terpstra mij toe, dat het ongepast was dat ik mij op zo'n negatieve wijze uitliet over de jonge generatie, voor welke een gouden toekomst in het verschiet lag. En daar had ik de falende onderwijsbaas tuk: "Dat zeg je goed, ja. Dat een gouden toekomst in het verschiet lág! Man man man, wat een aanfluiting. Diploma's die ongeldig worden, een gespecialiseerd uitzendbureau dat je kansloze afgestudeerden aan een genadebaan moet helpen en komend studiejaar een absoluut dieptepunt qua aanmeldingen." Huilend hing Doekle Terpstra op. Ik voelde me toch een tikje bezwaard. Iemand die ooit de baas was bij het CNV heeft natuurlijk sowieso alles al tegen, en om je dan in een vlaag van overmoed te ontfermen over De Puinzooi Van Dales heeft eigenlijk ook wel iets aandoenlijks. Iets triests. Baas van de waardeloze-diplomaschool.

Want waardeloos, dat zijn ze, die diploma's van Inholland. Ik neem er even enkele met u door.

Inholland Politiediploma: In de Amsterdamse negerwijk Bijlmermeer worden mensen geterroriseerd door een groep veelplegers. Maar om logistieke redenen worden die niet meteen opgepakt als ze het zoveelste rondje overlast op hun kerfstok hebben. Nee, de politie heeft een soort strippenkaart gemaakt. Dat ze niet meteen in de boeien worden geslagen. Want dat is zo onhandig. Heeft men in Zuid-Holland die strippenkaart nét afgeschaft, worden de Bijlmermeerbewoners ermee opgescheept. Kijk maar.

Inholland Boekenverkoopdiploma. Donderdagavond is het koopavond in mijn geliefde Amsterdam. Ik schrijf niet alleen rotzooi, ik léés ook graag troep. Dus kom ik regelmatig bij De Slegte. En niet alleen om rotzooi voor mijzelf in te slaan, maar ook voor mooie boeken om weg te geven. Zo ook gisteravond. Cadeautje halen voor Mevrouw Oplopers omdat ik het zo knap vind dat ze al bijna drie weken niet meer rookt. Een zeer lezenswaardig boek over de architectuur van de Amsterdamse volkshuisvesting. Want daar houdt ze van. Schoonheid. Ik naar de kassa. Ik zeg vriendelijk en met een blij gezicht: "Het is een cadeautje." Zegt de mevrouw achter de kassa: "Wilt u me soms vragen of ik het voor u wil inpakken? Want met die informatie kan ik niet zoveel." Ik: "Vindt u dat erg, dat ik dat zo zeg?" Zij: "Ja, want wat heb ik aan die informatie." Tsja. Daar sta je dan. Wat denkt die gekkin? Wat gaat er in die zaagselkop van haar om? Dat het boek omdat het een geschenk is, in stukken moet worden gescheurd, als lastige variant van de legpuzzel? Dat ze met een dikke viltstift dwars over de prachtige omslagfoto de tekst CADEAU moet kalken? Dat ze wordt geacht, het zelf bij de gelukkige af te leveren? Schiet mij maar lek...

Inholland Klokkijkdiploma. De NS heeft het spoorboekje afgeschaft. Om begrijpelijke redenen. Want bij de NS denken ze dat als je met de trein om 18 uur uit Schiphol vertrekt, je zo'n vier uur eerder aankomt in Duivendrecht. Ik ben heel erg nieuwsgierig, hoe de urenadministratie van de salarisafdeling bij het spoor eruitziet. Nog een wonder dat dik 90% van de treinen op tijd is. Kijk maar.

Inholland Politiekdiploma. Van politici mag worden verwacht dat ze logisch nadenken. Om die reden is het natuurlijk al vreemd dat iemand met politieke plannen zich wendt tot deze bespottelijke hogeschool met als thuisbasis een lelijk gebouw op de rand van Diemen. Ondanks het zeer lage niveau van de opleiding is Sjaak Simonse maar nét met de hakken over de sloot geslaagd. Voor de Ouderwetsch Hersteld Gristelijke SGP is hij statenlid in Flevoland. Daar stemde hij tegen de aanstelling van VVD-gedeputeerde Anne Bliek. Omdat ze te liberaal was? Nee. Omdat ze telkenmale dronken op het provinciehuis verscheen? Nee. Waarom dan wel? Omdat Anne een vrouw is. Dat mag niet van Sjaak Simonse. Vrouwen moeten eten koken. Van Sjaak Simonse. Vrouwen moeten de was doen. Van Sjaak Simonse. Vrouwen moeten op bevel van de Van God Boven Haar Gestelde Man het Reformatorisch Dagblad uit de brievenbus halen. Van Sjaak Simonse. Vrouwen moeten heel veel kinderen baren. Van Sjaak Simonse. Vrouwen moeten zo lelijk mogelijke kleren aan, en die combineren met een zo onverzorgd mogelijk haardracht. Van Sjaak Simonse. En verder hun smoel houden. Van Sjaak Simonse. En vrouwen mogen al helemaal niets doen in de politiek, zelfs niet als ze van een andere partij zijn. Vindt Sjaak Simonse. Dus stemde hij tegen de benoeming van Anne Bliek. Onthoud die naam. Sjaak Simonse. Randdebiel namens de SGP in de Provinciale Staten van Flevoland. Ik mag hopen dat iemand een dezer dagen de dijken even doorsteekt. Opgeruimd staat netjes.

Inholland Televisiepresenteerdiploma. Patty Brard. Kapotgezopen klysmazangeres te Amsterdam en omstreken. Koos voor een carrièremove toen haar borsten definitief op haar knieën waren beland. Ging Shownieuws presenteren op de debielenzender SBS. Maar daar wordt ze nu weggebonjourd. Dat had nog heel wat voeten in aarde, omdat La Brard het begrip ‘weggebonjourd' niet kende. Nagenoeg de gehele redactie zit inmiddels overspannen thuis omdat men niet langer tegen de grillen, de scheldpartijen en het divagedrag van de omhooggevallen tikgeit bestand is. Maar er is nóg een goede reden om Patty van de buis te halen. Eén plaatje zegt meer dan duizend woorden. Kijk maar.

U ziet, waarde lezer, die diploma's van Inholland zijn niets waard. Helemaal niets. Doekle Terpstra wil nu mogelijk de naam van zijn gemankeerde onderwijsinstelling wijzigen. Mag ik een suggestie doen voor een nieuwe naam voor de club waar zowel de studenten als hun toekomstige werkgevers met die flutdiploma's worden genaaid waar ze bijstaan? Ja? Hogeschool Kimholland.