Alphen aan den Rijn, een dag later

In de rubriek Plat Haags nemen ArchEnemy, TheGrandWazoo en Driek Oplopers op zondagmiddag het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, ArchEnemy vanuit zijn ziekbed met een berg medicijnen en TheGrandWazoo vanuit het gemoedelijke Limburg. De vorige aflevering lees je hier.

Tsja, TheGrandWazoo, je kunt wel een mooi stukje schrijven over dat je al het nieuws langs je heen wilt laten gaan, en over hoe de krant vooral aandacht besteedt aan belangrijke mensen die in het belangrijke Amsterdam wonen. Bevalt de nieuw bank je nog steeds? Mooi verschil ook, jij doet je sociale contacten op in de kroeg, ArchEnemy werkt meer op straatniveau aan een plezieriger samenleving, door het aanhalen van de contacten met zijn buurmeisje en haar vader. Ik beleef veel plezier aan onze driepersoons briefwisseling. En leuk ook, dat je zo openhartig vertelt over je drankmisbruik. Je halve salaris naar de kroeg! Trouwens, over drankmisbruik gesproken:

We zijn knettergek geworden met z'n allen. Ik las ergens, dat het Commissariaat Voor De Media aan de STER een boete van enkele tienduizenden euro's had opgelegd. Er was voor 9 uur 's avonds een reclamespotje van Bavaria op de publieke televisie vertoond. En voor 9 uur mag je geen reclame maken voor alcohol. De oplettende lezer schiet nu overeind in zijn stoel, en merkt op, dat Bavaria ook geen alcohol bevat! Ja, allemaal leuk en aardig, maar dat Bavaria-spul lijkt wel op bier, dus was de boete terecht. Ik vrees dat het binnenkort ook is afgelopen met reclame voor bierworstjes en borrelnootjes in de vooravond. Ik vrees dat binnenkort het NOS-journaal een bekeuring krijgt als ze daar de jaarcijfers van het Heineken-concern omroepen. En laat Albert Heijn ook maar uitkijken met z'n televisiereclame als de wijnzuurkool in de bonus is. Zo diep zijn we gezonken. We verbieden reclame voor alcoholvrij bier. Maar in supermarkten en slijterijen lopen kinderen dagelijks de winkel uit met bier, wijn en sterke drank, en daar treden we niet tegen op. Want ons landsbestuur is een groot fan van zelfregulering. Randdebielen delen van achter hun bureau boetes uit aan de televisiereclame, maar de échte misstanden worden niet aangepakt.

Wat zeg je? Dat nu eenmaal niet alles beheersbaar is? En dat een 100% veilige samenleving niet bestaat, dus waar ik het over heb? Okee, daar heb je een punt. Kijk maar naar de tragische gebeurtenissen van gisteren in Alphen aan den Rijn. Een gek met een mitrailleur schiet zes onschuldige voorbijgangers het leven uit en doodt daarna zichzelf. En nee, dat kun je niet tegengaan. Behalve als 94,2% van onze beroepsbevolking bestaat uit politiemensen en beveiligers. Zoiets gebeurt nu eenmaal. Ook in Nederland. Overigens is deze wrede slachtpartij bepaald geen koren op de molen van de vreemdelingenhaters in ons land. Theo van Gogh werd weliswaar vermoord door Mohammed Bouyeri die -in tegenstelling tot Mohammed De Profeet- wél een afwijking in zijn hersenen heeft, maar dat wordt op het scorebord ruimschoots goedgemaakt door het daaraan voorafgaand ombrengen van Pim Fortuijn door een losgeslagen veganist omdat die toch niet helemaal zijn draai kon vinden bij de pelsdierenbescherming, en later door de meervoudige moord in Apeldoorn door Karst Tates omdat die zo ongelukkig was omdat hij zich niet eens een fatsoenlijke auto kon veroorloven en er volkomen terecht niemand van hem hield en nu dan die slachtpartij in Alphen aan den Rijn door Tristan Van der Vlis die natuurlijk doodongelukkig was om dat ‘ie in Alphen aan den Rijn woonde en zijn familie ook al niet mee had. Maar om dan een zooitje oranjeklanten in Apeldoorn omver te rijden of met een mitrailleur een moordpartij in een Alphens winkelcentrum aan te richten... Hoe dan ook, die Nederlandse import-Mohammedanen zijn maar een zielig stelletje prutsers als het op moordpartijen aankomt. Beetje zakkenrollen, een keer een tasje jatten, de buurvrouw af en toe voor hoer uitschelden... Prutsers zijn het.

Tristan van der Vlis was lid van een schietvereniging en had een wapenvergunning. Allemaal legaal, want de schietclub noch de pistolenwinkel had voor 9 uur 's avonds geadverteerd. Dik in orde allemaal. We werden met z'n allen trouwens nog lelijk op het verkeerde been gezet door het bericht, dat Tristan een bekende was van de politie. Dan denk je altijd meteen het aan ergste. Maar onterecht. Hij was verdachte geweest, maar wegens gebrek aan bewijs niet verder vervolgd. En in ons land ben je dan onschuldig. Zo hoort het ook. Dus nu niet gaan zeuren dat zo iemand niet op de schietvereniging had mogen rondknallen ofzo. Deze moordpartij doet bij mij wel de gedachte opkomen dat je voor wapenvergunningen niet alleen naar iemands strafblad moet kijken, maar de betrokkenen ook regelmatig psychologisch moet testen. Anderzijds: als een of andere louche wapenhandelaar jou een machinegeweer wil verkopen, is een wapenvergunning echt het laatste waar die om vraagt. Heus. En waar ik vanmorgen nog het meeste van schrok, is die foto van Tristan. Een buitengewoon vriendelijk en zachtaardig gezicht. Wat dat betreft ben ik sprakeloos.

Net als onze koningin. Die stuurde de volkomen overbodige mededeling, dat ze sprakeloos was. Wat kan dat ons de mening van een door ons betaalde, totaal overbodige mevrouw nou boeien? En waarom was Trix eigenlijk sprakeloos? Omdat ze wreed werd gestoord bij het in toom houden van de huizenhandel in kwalijke landen van haar zoon en de belastingontduiking van haar zus? En waarom stuurt Trix niet iedere week even een faxje naar de Rijksvoorlichtingsdienst dat ze sprakeloos is? In een béétje weekend worden met groot gemak wel meer dan zeven weggebruikers naar het hiernamaals gebotst. Dus waar hebben we het eigenlijk over? De wachtlijsten in de zorg en de blunders in de ziekenhuizen: goed voor tientallen onnodige doden. Maar Trix is sprakeloos. Net als veiligheidsminister Opstelten trouwens.

Die was létterlijk een soort van sprakeloos. Werkelijk beschamend, zijn reactie. "Ik ben euhh, dit is het ergste euhh, het is eenvoudigweg verschrikkelijk en ik euhh, en mijn gedachten euhh..." Er wordt weleens gesteld, dat het wenselijk is dat mensen tot ver na hun 65e blijven werken, maar ik heb zo mijn twijfels. Was vroeger ‘de hakkelaar' een gevreesde crimineel, tegenwoordig is de minister een hakkelaar. De hersenverweking heeft niet alleen bij collega Rosenthal, maar dus ook bij minister Opstelten het spraakcentrum lelijk aangetast, als ik dat zo hoor.

Maar het kan erger. Bij minister Schultz is het denkcentrum aangetast. En niet zo'n beetje ook. Was het oorspronkelijk zo dat de NS in 2030 in alle treinen een wc moest hebben, nu is dat 2025 geworden. Melanie beschouwt dat als een enorme heldendaad. Krachtdadig bestuur! Sodemieter op! De NS heeft stiekem de toiletten uit het bestek van de nieuwe treinen geschrapt, en jammert nu dat de inbouw zo duur is. Honderden miljoenen winst, en zogenaamd geen geld voor een paar plees. Schei uit. En de minister vindt zichzelf nu de redder van de lekkende reiziger. 2025. Probeer maar eens 14 jaar je plas op te houden. Zelden werd het Ministerie van Spoorwegen geleid door zo' n ambitieloze minkukel als deze bewindsvrouwe. Beschamend. Maar bij de NS kunnen ze er ook wat van, trouwens. Er komen belachelijk dure kortingkaarten en kortingkaarten die betaalbaar zijn, maar waar je dan weer nauwelijks wat aan hebt. De NS had de primeur van dat bericht gegund aan de GPD-kranten. Maar uiteraard lekte het bericht weer uit, en brak paniek uit op het hoofdkantoor. In plaats van meteen duidelijkheid te verschaffen, kwam de NS niet verder dan de mededeling dat ze het bericht nog niet naar buiten hadden willen brengen maar dat het bericht over het afschaffen van de huidige kortingkaarten wel waar was. Om vervolgens een uur later met een persbericht te komen, waarin stond dat de huidige klanten hun gewone korting zouden houden, ook in de spits. Maar ja, toen was het leed al geleden, en stond de NS voor de zoveelste keer voor schut. Voor de zoveelste keer afgeschilderd als een stel dieven die de portemonnees van de klanten leegtrokken. Eigen schuld. Dan zit daar in Utrecht een hele horde voorlichters, maar hun publicitaire zaken een beetje goed regelen, dat zit er niet in.

Nou ja, eigenlijk, TheGrandWazoo, is die levenshouding om als het kan gewoon lekker op een zonnig terras neer te strijken, nog helemaal niet zo'n gek idee. ArchEnemy heeft tenminste nog een leuke tuin, met uitzicht op zijn buurmeisje. Ik ga nu mevrouw Oplopers lekker met mijn ogen uitkleden. Ze wordt al aardig bruin, hier en daar.