Marlies Dekkers met de billen bloot

Even met Financiën gebeld: "Goedemorgen, Oplopers hier. Jan Kees in de buurt?"

De opperkassier vroeg mij om een ogenblikje geduld. De bewindsman was bezig, met een klodder gips een gat in de begroting te dichten. Maar al snel wist de heer De Jager zich van zijn geknutsel los te maken, en vroeg hij mij, wat hij voor mij kon betekenen. Immers, een kritische columnist moest je te vriend houden, vertrouwde hij mij olijk toe. "Jan Kees, ik snap je niet. Hoe kun je nou tegen de banken zeggen dat ze ieder jaar met z'n allen 400 miljoen opzij moeten leggen voor een noodfonds? Dat gaat toch af van de rente van hun spaarders?" De bewindsman legde uit, dat hij vond dat er een potje moest komen om spaarders te beschermen tegen het wederom instorten van het bankwezen. Dat het dus in het belang van de spaarders zelf was. Daar had ik zo mijn bedenkingen bij: "Zo'n potje is natuurlijk niets anders dan een sigaar uit eigen doos." Jan Kees deelde ietwat gepikeerd mede, dat er op zijn ministerie niet wordt gerookt, en dat deze vergelijking dus mank ging. Tijd voor een lastige vervolgvraag: "Maar dat omflikkeren van die banken in ons land, of dat bijna omflikkeren, of dat overeind houden met miljarden belastinggeld, dat komt toch door dat heel gebrekkige toezicht van onze Centrale Bank? Daar zit die partijgenoot van je toch? Je weet wel, die kruk met die kruk, die Wellink? Die er werkelijk helemaal niets van bakt, en dan ook nog de moed heeft, te zeggen dat ‘ie Trichet wel wil opvolgen? Die idioot, weet je wel? Misschien moet je éérst eens wat aan dat toezicht gaan doen, voordat je een greep in de kas doet!" Nee, daar was Zijne Excellentie De Minister het niet mee eens. Want de bankensector was gebaseerd op vertrouwen. Een branche waar normen en waarden hoog in het vaandel staan. Vond hij. Hoog tijd voor de slotvraag: "O, over normen en waarden gesproken, vertel eens, hoe ethisch vind jij dan die zakkenvullerij van de baas van de ING, die een miljoenensalaris en bonus opstrijkt, terwijl zijn bank nog druk het noodkrediet dat door je voorganger Wouter Bos was verstrekt, aan het aflossen is?" Tot mijn verbazing hoorde ik opeens een ingesprektoon uit de hoorn komen. Neergelegd. Ook niet zo fraai. Nou ja, CDA'ers en ethiek, dat is en blijft een lastige combinatie.

Neem nou die Jan Peter Balkenende. Die is tegenwoordig afdelingshoofd ethiek bij Ernst & Young. Amper begonnen, of hij zat al in het ondergoed te snuffelen. Van Marlies Dekkers. Die laat de hele handel altijd controleren door Ernst & Young. Althans, de boekhouding. Voordat die naar de Kamer van Koophandel wordt gebracht. Blijkt mee te zijn gerotzooid. Nadat Ernst & Young de goede jaarcijfers had opgesteld, liet Marlies de foute bij de Kamer van Koophandel inleveren. Iets met de hoeveelheid stof die nog in voorraad was, denk ik. Want de vierkante meters stof voor een BH zijn natuurlijk veel meer dan die voor een string. Dus van de balanspost "Courante Voorraden en Materialen" zal wel niet veel hebben geklopt. Ofzoiets. In ieder geval, door de foute cijfers in te leveren, leek het net of haar zaak er financieel veel beter voorstond dan in werkelijkheid het geval was. Maar Jan Peter pikte deze fraude niet, en deed aangifte. Nu moet Marlies dus met de billen bloot. Tsja, het is nooit prettig om te worden uitgekleed. Of je nou een deugdzaam spaarder bent of een ondeugende-ondergoedkoningin.

Of pensioengerechtigde.Want die is ook uitgekleed. De afgelopen decennia zijn door diverse kabinetten vele tientallen miljarden uit de pensioenfondsen achterovergedrukt. Maar de Kamer wil er geen debat over. Onbegrijpelijk. Pure diefstal, gepleegd door allerlei regeringen, van links tot rechts, en de Kamer laat het erbij zitten. Dus waar het écht om gaat, jatten van onze gepensioneerden of toekomstige gepensioneerden, kan gewoon passeren, maar in plaats daarvan zeuren GroenLinks en VVD over de OV-Chipkaart voor bejaarden. Of die roze kan. Dat ze dan korting hebben. Geneuzel op de vierkante millimeter natuurlijk. Symboolpolitiek. Ja, want de oudjes moeten anoniem met korting kunnen reizen, vindt men. O? En studenten dan? Waarom mogen zij dan geen anonieme studentenkaart? Want sinds de OV-Chipkaart zijn die hun privacy ook gewoon kwijt. Lollig met twee maten meten, dát kunnen ze goed in Den Haag. Maar er kwam meer OV-Chipkaartflauwekul uit de Haagse Kaasstolp gedropen. GroenLinks wil een spaarsysteem voor passagiers. Airmiles, maar dan op de rails. Dat je op basis van de gereden kilometers leuke kortingen en cadeautjes kunt krijgen. Schattig. Alsof je, wanneer je weer eens gestrand bent, en als een sardientje in blik in de trein stilstaat tussen de koeien, denkt: ‘Jottem, morgen pak ik weer de trein, want ik vind die OV-miles zo geweldig...' Rot toch op! Maar één suggestie wil ik de geachte afgevaardigde Van Gent niet onthouden. Reizigers die 20.000 kilometer in een nieuwe Sprinter hebben afgelegd, hebben in het kader van het spaarsysteem voortaan recht op een goed afsluitbare, geurdichte fles. Kunnen ze eindelijk weer pissen, onderweg...