Naar het tuigdorp met die kutmarokkanen

Zo, ArchEnemy, mooi om te weten dat we er in onze rubriek een collega bij hebben. Mooi TheGrandWazoo, dat je onze club van kritische politiek commentatoren bent komen versterken. Kon ik ook eens even een weekje weg, om te genieten van de gemoedelijkheid van het boerenleven in onze voormalige veenkoloniën. De volgende keer maar eens een weekje naar Limburg, misschien. Naar de enige provincie waar het inwonertal afneemt. Bevolkingskrimp. Ik vind dat zo'n mooi woord. Bevolkingkrimp. Limburg: waar men niet wil wonen. Bevolkingsvlucht naar de Randstad. Zoals het, door TheGrandWazoo vorige week al aangestipte, tragische geval Gerd Leers. Ooit de sympathieke burgemeester van Maastricht, met progressieve gedachten over ondermeer drugsoverlast, nu naar Den Haag als Minister van Deportatie. Een beetje triest om te zien. Dan ben je een man op leeftijd, moreel en intellectueel een beetje op je retour en dan word je minister in het kabinet Hooligan-1. Net als die Uri Rosenthal. Hij was ooit bekend als hoogleraar crisisbeheersing. Had een machtig interessant televisieprogramma, waarin bewindslieden en topambtenaren werden geconfronteerd met gesimuleerde crises. Rosenthal als een uitermate deskundige crisismanager, met heel treffende observaties en een zeer doortastend optreden. Moet je nou kijken. Een hakkelende oude man die wat halfslachtig zit aan te klooien en alle principes die hij als hoogleraar perfect wist te verkondigen, blijkbaar overboord heeft gegooid in de Grote Zee Der Incompetentie.

Nou hoef je natuurlijk niet met alle geweld bejaard te zijn om jezelf in Politiek den Haag voor schut te zetten, hoor. Ook de jeugdig ogende PvdA'er Jacques Monasch is lelijk de weg kwijt. Terwijl de tram en de bus in Rotterdam vaker niet, dan wel op tijd komen, zegt hij in een Kamerdebat dat dat bedrijf "op marktconforme wijze zijn zaakjes prima voor elkaar heeft". Treurig dat politici zo halsstarrig vasthouden aan allerlei waanideeën die ze blijkbaar met de paplepel zijn ingegoten. Jacques Monasch, woordvoerder Verkeer en Volkshuisvesting.

Volkshuisvesting. Hét heikele punt van deze week. Iedereen viel over Geert Wilders heen, terwijl hij niet meer deed dan een plan opperen, dat in onze vaderlandse geschiedenis al meermalen is uitgevoerd. Mensen die ernstige overlast veroorzaken hun wijk uitsturen en huisvesten in speciale tuigdorpen. Iedereen sprak er schande van, maar volkomen onterecht. Want waarom zou je iemand die zijn woonomgeving verpest, en daarmee het leven van onschuldige buurtbewoners verziekt, níet wegsturen? En het "tuigdorp" is van alle tijden. Al pak ‘m beet een eeuw geleden werden er speciale wijken gebouwd, waar onaangepaste gezinnen (die toen nog "asocialen" heetten) werden gehuisvest. Compleet met avondklok, schoolplicht en werkverschaffing. Wanneer de gezinnen voldoende waren ontvlooit en heropgevoed, mochten ze na verloop van tijd weer een woning betrekken in een nette buurt. Dat heeft heel behoorlijk gewerkt. Dus waarom iedereen te hoop loopt tegen de suggestie van Wilders om dit systeem weer uit de kast te halen, is mij écht een raadsel. Heel wat wijken in bijvoorbeeld Amsterdam-West, Gouda, Rotterdam-Zuid en Culemborg zouden er zo enorm van opknappen... En dan dat gezeik, dat ouders niet mogen worden bestraft voor het wangedrag van hun inwonende kinderen... Schei toch uit. Ouders zijn gewoon verantwoordelijk voor het gedrag van hun kroost. Wanneer ze bezoekjes van de wijkagent dus blijkbaar stelselmatig negeren: inpakken en wegwezen. Punt uit.

(Even een intermezzo. Onlangs wandelden mevrouw Oplopers en ik aan het begin van de avond in ons buurtje over straat om ergens even een drankje te gaan drinken. Werd mijn vrouw twee keer bijna van de sokken gereden door een op de stoep fietsend bontkraagmarokkaantje. Toen mijn vrouw daar wat van zei, was de reactie van dat joch, dat ze een "vuile kut" was die haar "bek moest houden". Toen ik hem daarop aansprak, en een passerende politieauto stopte, was zijn verweer, dat er wel met "respect" met hem om moest worden gegaan. Dus je rijdt iemand zowat omver, de eerste twee woorden die je vervolgens zegt, luiden "vuile kut" en vervolgens roep je iets over het respect dat je toekomt. Dan denk ik: flikker op naar je eigen land. En neem al je broertjes, zusjes, ouders, ooms, tantes, neefjes en nichtjes mee. Alle Marokkanen de Diamantbuurt uit: wat zou die wijk dáár van opknappen... Maar ja, dat mag je niet zeggen hè, als internetpublicist.)

Maar goed, terug naar de actualiteit. Gezinnen die overlast veroorzaken verplicht verhuizen naar aparte buurten. Tuigdorpen. Prima naam, die uitstekend de lading dekt. Ze streng in de gaten houden, en verplicht naar school sturen of aan het werk zetten. Een puike oplossing. Politiek-correcte wijsneuzen vermoeden dan weer een racistisch complot. Maar is het de schuld van Wilders, dat het percentage straatterroristen nu eenmaal flink aan de hoge kant is onder de Marokkanen en Antillianen in ons land? Maar hoe die Wilders dan weer met die kritiek omgaat... Een VARA-cartoonist had een tekening gemaakt met een prikkeldraadhek, een paar allochtonen met een T op hun kleren en Wilders in een uniform die ze een douche instuurde. Een verwijzing naar de vernietigingskampen in de Tweede Wereldoorlog. Je kunt lang discussiëren over de vraag of dat nou zo'n smaakvolle cartoon is. Maar "smaakvol" moet geen criterium zijn bij het beoordelen van het werk van cartoonisten en columnisten. Hun taak is het geven van een mening, met het doel, een discussie uit te lokken of mensen in ieder geval aan het denken te zetten. Maar Wilders is woest. Raar. Want Wilders meet met twee maten. Geintjes over hem zijn dus een schande, geintjes over Moslims zijn prima. Immers, onze Grote Blonde Leider zei over Gregorius Nekschot: "Juist een cartoonist, die per definitie prikkelend en satirisch is, moet zich vrij kunnen uiten." Dat geldt wat mij betreft dus ook als iets niet in Wilders' kraam te pas komt.

En het politiek-correcte volk maar roepen dat een Godwin per definitie een zwaktebod is. Waaróm toch? De PVV vraagt er toch zelf om? Zoals hoe deze week opnieuw de suggestie om vrouwen met hoofddoekjes uit het OV te weren door een of andere PVV-hotemetoot werd verdedigd. Dan wordt het wel erg makkelijk om de vergelijking te trekken met de late jaren-30 in Duitsland en de Duitse bezetting hier te lande. Toen mochten leden van een religieuze groep ook niet met de tram, de bus en de trein. Dus vergelijkingen met de NSB zijn minder onterecht dan menigeen beweert.

Ik blijf het jammer vinden, hoe de PVV er steeds in slaagt om op dag 1 met een prima voorstel de vinger op de juiste plek te leggen, en op dag 2 weer volkomen uit de bocht te vliegen. Dat is jammer. Want als je de helft van de PVV-voorstellen zou uitvoeren, zou de samenleving een stuk veiliger, eerlijker en socialer worden. Jammer dat de meningen zo uiteenlopen over de vraag, wélke helft van de voorstellen dat zou moeten zijn.

Okee, ArchEnemy en TheGrandWazoo, verzinnen jullie even wie van jullie twee mij volgende week eens fijn van repliek dient? Ga dan meteen even in op de suggestie, die tuigdorpen allemaal in Limburg te vestigen. Een probaat middel tegen die bevolkingskrimp aldaar. Dan wacht ik het wel af. Moet nu even met de architect bellen of die woninkjes in dat tuigdorp niet nog een slagje kleiner en goedkoper kunnen. Met name de woonkamer kan wel wat bescheidener. Want dat gestolen plasmascherm hoeven Henk, Ingrid, Mo of Ahmed echt niet mee te nemen naar Geleen. Dat moet namelijk terug naar de eigenaar.