Onverstaanbare hufter

Even met Ernst & Young gebeld: "Goedemorgen Oplopers hier. Is uw nieuwe partner in de buurt?" De telefoniste mompelde iets onverstaanbaars, en vervond me door met de secretaresse van de nieuwe topman. Die mompelde iets onverstaanbaars, en verbond mij door met Jan Peter Balkenende. Die mompelde iets onverstaanbaars, dus ik stak van wal: "Vertel eens, Jan Peter, is het erg moeilijk om niet onbedaarlijk in de lach te schieten als jij 's morgens in de spiegel kijkt? Je bent toch een gotspe op twee pootjes? Partner bij een organisatiebureau. Bijna een decennium lang heb je laten zien dat als er íets is wat jij niet kan, dat dat dan wel organiseren is. Al je kabinetten vielen door jouw gehannes in scherven op de grond. Op WikiLeaks valt te lezen dat leiders van grote landen altijd een extra verschoning bij de hand hielden omdat ze het in hun broek deden van het lachen als jij weer eens door het beeld kwam zeilen, met je belachelijke verschijning en je wartaal." Op hoge toon mompelde de risee van de Nederlandse politiek wederom iets onverstaanbaars. Dus ik vervolgde: "Je gaat internationale cliënten adviseren? Raar. Op internationaal niveau heeft nog nooit iemand naar je geluisterd. Dus hoezo? En weet je wat ik helemaal onvoorstelbaar vind?" Zacht gemompel aan de andere kant van de lijn. Maar onverstaanbaar. Dus ik rondde af: "Je gaat je dus bezighouden met maatschappelijk ondernemen. Dat gaat over fatsoenlijk te werk gaan. Over eerlijkheid, betrouwbaarheid. Over zaken waar je een geweten voor nodig hebt. En dan vragen ze jou daarvoor? Na alle hufterigheid die jij tentoon hebt gespreid in de loop der jaren? Man, rot toch op." Ik hoorde ets onverstaanbaars mompelen, en de verbinding werd verbroken. Ik ben benieuwd hoe wanhopig ze bij Ernst & Young wel moeten zijn geweest, toen ze Balkenende aannamen op deze hoge positie. Of ze hadden gewoon zin in een geintje, dat kan ook, natuurlijk.

Een dubieus adviesbureau met een onverstaanbare partner. Heerlijk. U moet weten, dat ik eigenlijk een weekje op vakantie ben met mevrouw Oplopers, en dat deze vakantie dus heel erg vrolijk is. Die vette grijs is niet van mijn bek te slaan. Dan heeft Geert Wilders het wat lastiger. Die heeft een groep mensen om zich heen verzameld, die wel verstaanbaar spreekt. Vallen ze weer lelijk door de mand. Om de ergste rampen te voorkomen, heeft Geert de meeste kandidaten voor de provincieverkiezingen dus maar een spreekverbod opgelegd. Nou ja, Geert ontkende later dat het echt een spreekverbod was. De kandidaten hadden geen spreekverbod, maar mochten alleen niets zeggen. Zoiets. De Partij Voor de Vrijheid. Laat me niet lachen. Ik ben trouwens benieuwd, wanneer de lijsttrekker voor Noord-Holland, de heer Hero Brinkman, het opheffen van de alcoholcontroles langs de weg gaat voorstellen. Zeg maar dag met je handje.

Over handje gesproken, daar is wel wat mee. Aan het handje dus. Op de Hogeschool van Amsterdam. Die zal geen maatregelen nemen tegen een docent, die naar Mekka was geweest, en totaal geschift terug is gekomen. Nu wil de stakker vrouwen geen hand meer geven. Grappig: je vertrekt naar dat bedevaartsoord als doctorandus, en je komt terug als randdebiel. Ik geloof, dat ik maar een beetje bij Mekka uit de buurt blijf; je weet maar nooit. Maar die docent is natuurlijk niet de enige gek op die school. De leiding van dat instituut is ook niet goed snik. Want de weigering om zich te gedragen volgens de gangbare Nederlandse normen wordt getolereerd. Want iedereen mag zijn eigen normen hanteren, vindt de Hogeschool van Amsterdam. Mooi. Het examen Bedrijfseconomie wordt opeens ook een stuk eenvoudiger. Of je nou de bezittingen links of rechts op de balans zet, of de schulden voor mijn part in het midden, alles mag. Eigen normen. Vraag maar aan Ernst & Young.