Asociale blonde studente

In de rubriek Plat Haags nemen ArchEnemy en Driek Oplopers het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, ArchEnemy vanuit zijn ziekbed met een berg medicijnen. De vorige aflevering lees je hier.

Jammer dat je nog steeds geveld bent door de bijwerkingen van die stapel pillen die je naar binnen moet werken, ArchEnemy. Maar gelukkig is er ondanks jouw afwezigheid stof genoeg om wat over te schrijven. Dat is immers nooit een probleem.

Om te beginnen even  een vriendelijk woord van verbazing aan het adres van user jonathan_higgings. Die fakkelde vorige week mijn werk af, maar ging  uiteindelijk in op mijn uitnodiging om dan maar zelf een column te schrijven. Kijk, ik heb altijd waardering voor iemand die de handschoen oppakt! Ik had uiteraard verwacht dat hij die kans zou aangrijpen om eens even haarfijn uit te leggen waarom ik in zijn ogen nou precies een waardeloze flutcolumnist ben, met mijn grote bek en mijn te linkse of juist te rechtse opvattingen, maar nee hoor. Schrijft ‘ie een prachtig stukje proza, dat je hier kunt lezen. Hupsakee, daar ging m’n vrije zondag, want zo’n mooi stukje fictie past natuurlijk niet in deze rubriek. Hier doen we de keiharde realiteit. Dus ben ik vandaag maar weer wat eerder mijn behaaglijke bedje uitgekomen om je even lastig te vallen met een stukkie. Overigens heb ik wat achterscherms lobbywerk verricht: ik heb TheGrandWazoo bereid gevonden, in deze rubriek wat columns te schrijven. Eindelijk weer eens een onversneden links geluid. Want inderdaad, ik begon twee jaar geleden hier linkse opvattingen neer te zetten, maar dat linksige is bij mij danig aan slijtage onderhevig. Hoewel: juist vandaag heb ik wel behoorlijk stevige kritiek op rechts.

Om te beginnen maar eens even naar het CDA kijken. De gangbare publieke opinie is, dat de ergste hufters bij de PVV zitten. Maar ik geloof niet, dat dat nog langer hard te maken valt. Het verschrikkelijkste parlementaire tuig zit dus bij het CDA. Jan Hufter Balkenende en Judas Verhagen blijken afgezanten naar de Amerikanen te hebben gestuurd met het verzoek om Wouter Bos eens even flink onder druk te zetten. Want Jan Hufter Balkenende en Judas Verhagen zien zo graag dat Nederlandse soldaten in het kader van een onmogelijke missie in Afghanistan aan flarden worden geschoten. Maar hoe haal je het in je hufterige Gereformeerde dan wel Katholieke hersens om aan de VS te vragen, je eigen coalitiegenoot te manipuleren? En dan durven de heren de PvdA nog publiekelijk de schuld te geven van de val van het kabinet! Echt, ik heb inmiddels tien keer zo veel respect voor iemand die op de PVV stemt, dan voor een CDA-kiezer. Wát een tuig. Ik ben overigens erg benieuwd, waar de Kamerbreed aangenomen motie van wantrouwen tegen Verhagen en zijn kliek blijft, die onze regering ten val zal brengen. Ik heb het al eerder gezegd: de minst slechte coalitie voor ons land is toch een regering met VVD, PvdA en PVV.

Al heb ik wel stevige bedenkingen bij zowel de VVD als de PVV. Eerst maar eens de VVD. Die willen studenten aan de rand van de financiële afgrond brengen. Want als je écht goed wilt studeren, met wat extra dingetjes erbij, dan ben je daar uiteraard wat langer mee bezig. En om studenten daar dan een kapitaal voor te laten betalen… Fout. Ik zou zeggen, laat die studenten wat langer studeren, maar verplicht ze dan wel om een flink aantal jaren in hun vakgebied te blijven werken, om aldus een bijdrage te leveren aan onze economie en onze positie als kennisland. Dat is een betere aanpak dan gewoon met de botte bezuinigingsbijl rondgaan. Overigens maakte user Runemaster mij er gisteren op attent dat domkop Rutte 7, en sufkop Verhagen 11 jaar over hun studie geschiedenis hebben gedaan. Hoe durf je dan sowieso je klep nog open te trekken over een eventueel te lange studieduur?

En bij de PVV zijn ze ook even de kluts kwijt. Tijdens een acute aanval van de alcoholistenziekte Korsakov riep Hero Drinkman dat, als het aan hem ligt, tot het provinciehuis van Noord-Holland mensen met hoofddoekjes de toegang altijd moet worden geweigerd. Flikker toch op. De PVV heeft gelijk, dat burka’s dienen te worden verboden, net als de integraalhelm en de bivakmuts. Maar met een hoofddoekje is niets mis. Symbool van onderdrukking? Ach. Misschien. Maar in onze oerhollandse bible-belt is onderdrukking van de vrouw toch óók aan de orde van de dag? Waarom hoor ik de PVV daar nooit over? Nee, een hoofddoekjesverbod voor overheidsgebouwen is een werkelijk bespottelijk idee. Misschien dat Rijksgebouwendienst in plaats daarvan bij de voordeuren van de overheidsgebouwen een alcoholslot zou moeten aanbrengen. Wel lastig voor Drinkman: komt ‘ie het Tweede-Kamergebouw niet meer in…

Maar ook buiten ons landsbestuur komt asociaal en schandalig gedrag om de haverklap voor. Gewoon bij burgers onderling. Nog steeds hebben veel te veel mensen schijt aan een ander. Zoals ook in al die uitpuilende treinen omdat de NS de verkeerde spulletjes had gekocht. Stel je voor: de Intercity. Afgeladen. Heel veel mensen moeten staan. Als haringen in een ton. Blonde studentensnol met koffer. Heeft de koffer op een stoel gezet, en verdomt het, om dat ding eraf te halen, zodat er nog iemand kan zitten. Nee hoor:  “Mijn koffer mag op een stoel, en u mag blijven staan”. Je moet je toch je ogen uit je kop schamen? En weet je, ArchEnemy, wat nog het ergste is? Iemand die zich zo enorm asociaal, egoïstisch en hufterig gedraagt, die schopt het nog ver. Tot bewindspersoon voor de VVD of het CDA. Wedden?