Extreem-rechtse ophitser

In de rubriek Plat Haags nemen ArchEnemy en Driek Oplopers het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, ArchEnemy vanuit zijn ziekbed met een berg medicijnen. De vorige aflevering lees je hier.

Wat een heerlijke week, ArchEnemy! Vol politieke gillers. Met dank aan onze vrienden van WikiLeaks, met dank aan sommige FOK!-users en met dank aan Jan Nagel valt er weer genoeg te lachen. ’t Is echt smullen.

Dat WikiLeaks is zo’n fantastische uitvinding. De Australische hacker die een podium biedt aan allerlei leuke gelekte stukken. Zoals dat onze Trix tegen Amerika heeft gezegd, dat het wel goed komt met onze aanwezigheid in Afghanistan. Daar gáát ze helemaal niet over. Haar taak is thee inschenken bij de formatie en daarna gedurende de zittingsperiode van het kabinet haar koninklijke waffel houden. Kan ze vanuit haar werkpaleis weer leuk postkantoortje spelen voor haar belastingvluchtige zusje Christina, tegen Irene roepen dat ze niet al te veel tegen bomen moet ouwehoeren, zwager Pieter een beetje bij piano's en treinrampen weg te houden, en verder trachten, de vuile koninklijke was een beetje binnen te houden. Hetgeen volgens mij als zodanig al een dagtaak moet zijn. En Maxime Verhagen wordt door onze Amerikaanse vrienden "betrouwbaar" genoemd. Tsja, als dát de kwalificatie is die je aan een draaiende, konkelende, machtswellustige achterkamertjespotentaat wilt toekennen... En vervolgens blijken die Amerikanen gewoon alles op alles te hebben gezet om tweedracht binnen de PvdA te zaaien. Zodat Wouter Bos zou worden teruggefloten over zijn terechte visie dat we weg moeten uit Afghanistan. Over het feit dat we met de serieuze economische machten mee mogen praten, zolang we maar wat onschuldige twintigers en dertigers overhoop laten schieten door de Taliban. “Doe jij wat raars voor mij, doe ik wat fijns voor jou.” En erg leuk was natuurlijk de typering van Geert Wilders, op de Amerikaanse diplomatentelex: “een extreem-rechtse ophitser”.

Nu schijn ik ook in dat hokje te passen. “Extreem-rechtse ophitser”. Althans, volgens enkele achterlijke FOK!-users. Want ik had de door criminaliteit, werkloosheid, analfabetisme en platschedeligheid geteisterde Afrikaanderbuurt in Rotterdam “kansloos” genoemd. O? Dus als je gewoon de waarheid zegt, dan “is zelfs de PVV nog te links voor Driek”. En dat komt dan uit het toetsenbord van een user die van Nederland is verhuisd naar een griezelig Zuid-Amerikaans land dat berucht is door decennialange mensenrechtenschendingen en politieke moordpartijen. Tsja… En als ik een geintje maak over de kleur van de gemiddelde zwartrijder in de Amsterdamse metro, ben ik uiteraard een onversneden racist. Tuurlijk. Alsof het trouwens raar is, tegenwoordig, om groepen in de samenleving tegen elkaar uit te spelen. Want het plaatsen van scheidslijnen dwars door onze samenleving is allang salonfähig.

Vraag maar aan Jan Nagel. Die is drukdoende, de volgende tweedeling in onze samenleving te bewerkstelligen. De babyboomers tegen de rest. 50-plus, heet zijn nieuwe partij. Om de rechten van onze senioren te verdedigen. Maar waarom eigenlijk? De babyboomers vormen de generatie die in ongekende weelde is opgegroeid, en de royaalste inkomens heeft. De gemiddelde vijftigplusser heeft het hoogste inkomen van ons land, maar nu het economisch een beetje tegenzit, is juist die groep totaal niet bereid tot een lekker potje solidairiteit. Tuig van de richel. Jan Nagel, dát is pas een populist. Eerst hielp hij de neo-fascist Pim Fortuyn in het politieke zadel, daarna stortte zijn Leefbaar Nederland als een kaartenhuis in elkaar, en nu begint ‘ie weer een nieuw politiek speeltje. Van Leefbaar Nederland naar Incontinent Nederland. Zo lollig. 95 procent van de zendtijd op TV voor dementenomroep Max. De tram gratis voor kwijlende bejaarden. De rollator voor altijd in het zorgpakket. Ons nieuwe volkslied standaard gezongen door Ron Brandsteder en Loekie Knol. Juliana opgegraven en opnieuw gekroond. De Selvera’s terug op Radio 3. Het Malando-orkest minimaal eens per uur op TMF en MTV. Spruitjes verplicht in ieder bejaardentehuis. De bijstand gehalveerd en de AOW verdubbeld. Lieve help, wat een gedachtegoed. Tijd voor stevig verzet tegen deze graaibejaarden.

Desnoods links verzet. Maar ja, geen schijn van kans. Die zitten op het moment dat ik dit opschrijf in Amsterdam een symposium te houden. Met z’n allen zitten ze daar in de Brakke Grond enorm gelijk te hebben. Politiek-correct te preken voor eigen parochie. Zo schattig! Terwijl het toch echt Job Cohen is geweest, die door tijdens de formatie uiterst onhandig te opereren het huidige rechtse ons-kent-ons-kabinet in het zadel heeft geholpen. Job die geen afstand heeft genomen van de bespottelijke gedachte in de verwrongen geest van het vertrokken GroenLinkse boegbeeld Halsema, die vindt dat parlementariërs alles maar moeten kunnen zeggen, ook buiten ons parlement. Een beetje zoals Kim Jong-il en Adolf Hitler ook alles mochten zeggen, terwijl het volk werd vermoord als de uitlatingen iets te vrijzinnig waren. Cohen die ook geen afstand neemt van het belachelijke idee dat huren inkomensafhankelijk zou moeten worden. Verzonnen door Freek Ossel (in de Amsterdamse Bijlmermeer aangeduid met Freek Hossel). Die man is in een verkiezing geëindigd als slechtste wethouder. En terecht. Uitstraling: nul punten. Realiteitsgehalte plannen: nul punten. Communicatieve vaardigheden: nul punten. Maar dat alles weerhoudt Freek er niet van, ijzerenheinig door te gaan met het lanceren van volstrekt idiote plannen. Welnee, Freek vindt dus dat de huur van een woning omhoog moet als je harder gaat werken en dus meer verdient. De gek. Dus kansloos werkschuw tuig dat de buurt terroriseert met geweld en diefstal woont bijna voor niets, de hardwerkende middenklasse, echter, kan kromliggen voor een tochtig driekamerwoninkje. Je moet het maar durven voorstellen. Schei toch uit. De huur van een woning moet gewoon afhangen van de kwaliteit van het huis. Hoe groot, hoe goed geïsoleerd, in welke buurt. Maar nee hoor, Ossel komt met een bespottelijk idee. Terwijl de belangrijkste reden van de de pan uit rijzende prijzen voor Nederlandse huizen is, dat er veel te weinig van worden gebouwd. Met dank aan GroenLinks. Want die zien liever honderd daklozen dan één omgehakte boom. Mafkezen.

Misschien dat Ossel lekker op kan hoepelen. Liefst naar Zuid-Amerika. Gezellig bij Flipsen om de hoek.