Blond wijf

Even met het Torentje gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Mark Rutte in de buurt?” De vriendelijke bejaarde dame die ik aan de telefoon had, vroeg mij een ogenblikje geduld. Haar zoon had bijna zijn lammetjespap op, en zou dan aan de lijn komen. Mijn geduld werd beloond, dus ik kreeg onze nieuwe jeune-premier aan de telefoon. Vrolijk vroeg hij mij, wat hij voor mij kon doen. “O, niet echt iets bijzonders, Mark. Ik bel je even om je te feliciteren met het bereikte resultaat. Je hebt al je liberale principes laten varen om een regering te smeden, met jou aan het hoofd. Je zwicht voor de vreemdelingenhaat van de PVV, je gaat door de knieën voor de Godsdienstknoet van de SGP en je geeft die andere confessionele splinterpartij CDA veel te veel ministersposten. Man man man, hoe wanhopig was je wel niet?” Mark antwoordde met de mededeling dat mijn schampere toon echt onterecht was. Want Mark had grote ambities! Nieuwsgierige maar vooral retorische vraag van mijn kant: “Ambities? Grote ambities? Wat dan? Dat je naast je lammetjespap voortaan een héle Liga opeet? Man, schei toch uit. Dat pretkabinet van je heeft geen enkele ambitie. Een fantasieloos stelletje holle frasen in wat jij een regeerakkoord noemt. De arbeidsmarkt wordt niet herzien, écht dappere besluiten worden niet genomen, zoals het aanpakken van de schandalige hypotheekrentebevoordeling van de hoogste inkomens met de duurste huizen. En verder een stel onuitvoerbare maatregelen die indruisen tegen allerlei Europese regels waar je voorgangers zelf namens ons land hun handtekening onder hebben gezet. En de lasten drukken naar goed rechts gebruik weer op de zwakste schouders. Van de kanslozen op de arbeidsmarkt. En jij durft dan te spreken van Grote Ambities? Man, schei toch uit!” Mark barstte in een onbedaarlijk snikken uit. Ik kreeg die bejaarde dame weer aan de lijn, en zij sprak mij bestraffend toe met de mededeling dat ik haar jongen niet zo moest plagen. Ik heb slecht nieuws voor het oude mensje. Ik zal haar jongen de komende tijd zeer nauwlettend in de gaten houden.

Net zoals ik zijn voorganger steeds nauwlettend heb gevolgd. Was wel een heel erg gemakkelijke prooi, die JP. In een werkkamer vol speelgoedautootjes en snotjes onder zijn bureau blunderde hij zich door acht jaren regerinkje spelen. Jaren waarin ik met grote regelmaat bulderend van de lach over de grond heb gerold. Hem is door Trix eervol ontslag verleend. Het was beter geweest voor ons land als hem niet Eervol, maar Eerder ontslag was verleend, maar dat terzijde. Een zucht van verlichting waaide door het paleis. Zo. Die gek, daar is onze haremajesteit nu eindelijk van verlost. En toch hadden ze veel gemeen, JP en de koninklijke familie. JP die in de Kamer zijn bewondering uitsprak voor de slavenmoordenaars van de VOC, en Trix die opgescheept zit met een achterlijk zoontje dat in Afrika een vakantiepark wilde laten bouwen door buitengewoon kwalijke gronddieven met onderbetaald en rechteloos personeel: slavernij anno nu. Nu hebben buitenlandse villa’s ook weer alles te maken met het huidige kabinet. Die nieuwe Minister van Vreemdelingenafremming was net als Dikke Willem op z’n bek gegaan met een buitenlandse villa. Iets op de Balkan, bemiddeling door een Maastrichtse topambtenaar en een wat te grote burgemeestersbroek. Overigens heeft die Leers zelf nog niet zo goed door, welk ministerie hem is toebedeeld. Hij zei deze week tegen journalisten dat ‘ie bruggen wil gaan bouwen. Fout. Bruggen vallen natuurlijk onder het Ministerie van Infrastructuur van Melanie Schulz Van Haagen Tot Enzovoort. Wordt nog een flinke heksenketel in Rutte-1, met al die ministers die zich met elkaars zaken gaan zitten bemoeien. Er zijn trouwens meer verbanden tussen ons koningshuis, het oude kabinet en de nieuwe gedoogcombinatie. JP hield wel van snelle auto’s en ook de PVV is niet vies van een beetje doorrijden. Vanuit de Tweede Kamer riep de Tokkiepartij alvast dat snelheidsovertredingen maar eventjes niet moesten worden beboet. Want binnenkort mogen we toch allemaal harder rijden. Maar is het misschien een idee dat we ons allemaal even aan de huidige wetgeving houden? Of stoppen we nu ook met het bekeuren van vuurwerkverkopers omdat dat in december ook mag? Schei toch uit! Puur wanbeleid!

Nu is wanbeleid natuurlijk wel het handelsmerk van ons kakelverse kabinet. We hebben zelfs een staatssecretaris voor wanbeleid. Ben Knapen. Oude krantenbaas. De rechter oordeelde dat de Raad van Bestuur waar hij bij PCM deel van had uitgemaakt, jarenlang wanbeleid had gepleegd. Klaar ben je met zo’n type in je ploeg.

Nu is ons kabinet natuurlijk niet de enige ploeg die wordt ontsierd door een enkele rotte appel. Wat dacht u van de turnploeg? Sowieso een beetje rare sport, met van dat aanstellerige gedoe op de ongelijke leggers, en zesdubbele salto’s op de mat. En vogelnestjes in de ringen. Mijn ding is het niet, maar vooruit. Turnen is nog erg populair in Ommen, Giethoorn en Moergestel. Maar ze hebben die Yuri van Gelder eruitgezet. Die knul die steeds als ‘ie weer eens ondersteboven in de ringen moest hangen, eerst wat vaags deed met een pot wit poeder. Zwaar aan de cocaïne. Erg teleurstellend. En stom ook. Talkpoeder is veel goedkoper! Maar ja, het cocaïnespook waart stevig rond in onze samenleving. Ik word al zenuwachtig als mevrouw Oplopers zegt dat ze een poosje aan de lijn gaat…

En ook erg zenuwachtig werd ik van die ene blonde vrouw tijdens de eerste persconferentie van onze nieuwe Minister-President. Helemaal aan het eind. Ze bestond het, te vragen waarom RTL-Boulevard in eerste instantie de toegang was geweigerd. Tsja. In de zaal passen geen 200 journalisten. Dus is het logisch, uitsluitend de serieuze politieke pers uit te nodigen. Landelijke actualiteiten- en nieuwsprogramma’s, landelijke kranten, dat soort media. Dus wel de Volkskrant, maar niet de Vlagtwedder Grensbode. Wel het RTL-nieuws, maar niet RTL-Boulevard. Hoe zo’n stom blond rund van RTL-Boulevard het in haar kop haalt om te gaan zitten zeiken over haar accreditatie? Mij is het een raadsel. Een programma dat uitsluitend riooljournalistiek bedrijft. Zo’n lul van een Albert Verlinde die schijt heeft aan de privacy van wie dan ook, die durft te vragen of er terughoudend met de nabestaanden van die zelfvermoorde b-acteur kan worden omgegaan. Omdat het z’n zwager is. Bij iedere andere weduwe dan Isa Hoes hangt dat zooitje tuig onbeschaamd en genadeloos met een camera voor de deur, maar schoonzusjelief verdient enige terughoudendheid. Hij is het een raadsel, waarom dat achterlijke blonde wijf niet acuut die persconferentie is uitgetrapt. Terug naar de RTL-boulevardstudio’s. In het omroepkwartier bij de pisbakken rechtsaf.