Een goeie dief is een dooie dief

Even met de fractiekamer van het CDA gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Maxime in de buurt?” De fractiemedewerker die ik aan de lijn kreeg mompelde iets over een gepaste bescheiden opstelling. Mij was onduidelijk wat dat met mijn verzoek te maken had, dus ik drong aan. En inderdaad, ik kreeg de Christen-Democratische partijprominent aan de lijn. Met zijn bekende nasale stemgeluid informeerde Verhagen waarmee hij mij van dienst kon zijn. Ik vroeg hem op de man af: “Maxime, ik zou zo graag willen dat jullie daar eindelijk eens een keer ophielden met jullie schijnheilige en hypocriete gedrag. Dat lulverhaal van je in Parijs was natuurlijk weer om te huilen.” Verhagen antwoordde met de mededeling dat hij juist vond dat hij zo’n gloedvol betoog had gehouden, daar op die conferentie over internetvrijheid. Dat het belangrijk was dat mensen op internet hun grieven met de hele wereld konden delen. Dat de vrijheid van meningsuiting moest worden beschermd. Omdat dat hielp tegen onderdrukking. Dat meningen niet als een miezerig straaltje, maar als vloedgolven aan de wereld moesten worden gepresenteerd. Ik ontplofte: “Man, schei toch uit met je geneuzel. Zo’n verhaal afsteken terwijl onder verantwoordelijkheid van je partijgenoot Hirsch Ballin een internetcartoonist van zijn bed wordt gelicht en in de cel gekwakt, en twee jaar later nog steeds geen fatsoenlijk proces heeft gehad, en een internetcolumnist wordt aangeklaagd, waarna de Officier van Justitie “vergeet” de desbetreffende columnist even in te lichten dat de hele aanklacht flauwekul is. En dan lullen over het belang van een vrij internet". De CDA-politicus ontstak in woede. Als ik dit telefoongesprek zou publiceren, dan zou ik er nog wel meer van horen, was zijn boodschap. Ach ja, Verhagen. CDA, dus dan weet je het wel… 

Ik moest sowieso een beetje lachen om dat zooitje. Want die collega van Verhagen en Hirsch Ballin, gezondheidsminister Klink, heeft de voedselindustrie opgeroepen om minder zout in het eten te stoppen. Want zout leidt tot verhoogde bloeddruk, en dat is niet gezond. Tsja, bij mij is het eerder het CDA dat leidt tot een verhoogde bloeddruk. Maar een beetje normaal gaan doen, dat zit er niet in, bij ze. Nee, ze geven ons liever eten waar amper nog natriumchloride in zit. Tekenend voor het CDA. Zouteloos. Lafjes.

Ook heel lafjes is het gesteld met het democratiseringsproces binnen de PVV. Hero Brinkman houdt nog steeds vol dat hij van de PVV een echt democratische partij gaat maken. Jammer voor hem, dat er in de fractie verder niemand achter hem staat. Dat is wel vervelend, om het maar eens mild uit te drukken. Dat gedoe leidt wel tot een heel lastig vraagstuk over de kern van de democratische beginselen. Je wilt van een partij een democratische organisatie maken, maar alle andere fractieleden zien daar geen heil in, dus het feest gaat niet door. Is die partij dan per ongeluk tóch democratisch geworden omdat de meerderheid zijn zin heeft gekregen? Of toch juist niet? Ik weet zeker dat filosofen daar nog weken hardop over zouden kunnen nadenken. Maar ik kom niet aan nadenken toe. Want ik schiet steeds in de lach als ik Brinkman weer hoor zeggen dat hij ook een kinderafdeling binnen de PVV wil oprichten. Ik zie een mooie overeenkomst tussen Brinkman en de Rooms-Katholieke kerk. Gék op de jeugd. Bij een of andere bisschop is zelfs kinderporno op zijn computer gevonden, maar de politie laat de zaak rusten. De smeris in kwestie is zeker bang dat ‘ie anders later op zijn sterfbed voor straf geen heilig oliesel zal krijgen ofzoiets… Maar hoe je het ook bekijkt: bij de kinderafdeling van de PVV en de Kinderkerk Van Rome heb ik geen goed gevoel.

Wél een goed gevoel heb ik bij Eberhard van der Laan. Pittige vent. Deze week geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. Ik ben erg benieuwd naar de manier waarop hij mijn geliefde Amsterdam gaat besturen. Hij krijgt daar een zware dobber aan, want zo ongeveer alles valt in het water. De bouw van de NoordZuidlijn loopt nog steeds gigantisch uit de klauwen, zelfs de gemeentelijke raadscommissie die de kostenoverschrijdingen onderzocht blijkt zelf zowat het dubbele van het budget te hebben uitgegeven. En daar moet die arme Eberhard burgemeester van worden. Nieuwe bouwprojecten zijn afgeblazen omdat het geld op is. Dat zeg ik: alles valt in het water. En wat erin valt, komt er ook weer uit. Eind vorige week werd een lijk uit de Geldersekade gevist, wat een trieste gebeurtenis mag worden genoemd. Vrolijk werd ik echter van de belevenissen van een 19-jarige knul die had ingebroken op een woonboot. Hij werd betrapt, sprong met zijn jas vol gestolen spullen in het water en verzoop. De buit was blijkbaar te zwaar. Eigenrichting nieuwe stijl. Mag niet hè? Voor eigen rechter spelen. Maar deze inbreker speelde voor dader en rechter tegelijk. Blub. Prachtig. De eerste bijdrage aan een afname van de criminaliteit in Amsterdam wordt Van der Laan dus op een presenteerblaadje aangeboden. Want een goeie dief is een dooie dief. Immers, de recidive van een lijk is nul komma nul. Mooi.

Die Van der Laan heeft het trouwens erg druk. Meteen begonnen met een serie werkbezoeken aan de Amsterdamse wijken. Om te beginnen aan de stadsdeelraad van de Bijlmermeer. Dapper om meteen een stel incompetente types met een bezoek te vereren. Stadsdeelvoorzitter Marcel la Rose vindt dat het Kwakoe-festival op de Unesco-lijst van Immaterieel Erfgoed zou moeten komen. Die lijst wordt door de Unesco opgesteld als tegenhanger van de Werelderfgoedlijst. Ik citeer de heer La Rose, maar ik adviseer u om eerst even goed te gaan zitten, voordat u verder leest. Ja? U zit? Komt ‘ie: "Niets laat op zo'n goede manier zien waar het Stadsdeel Zuidoost voor staat als dit festival." Marcel la Rose vindt het Kwakoe-festival dus typerend voor waar het stadsdeel voor staat. Het Kwakoe-festival. Beroemd om zijn corruptie, zijn machtsspelletjes en zijn stapels onbetaalde rekeningen. Toen die onbedaarlijke lachbui die zich van mij had meester gemaakt eindelijk tot bedaren was gekomen, realiseerde ik mij dat de Unesco speciaal voor onze Bijlmermeer nog een lijst kan opstellen. De lijst van Immoreel Erfgoed…