Plat Haags: Laat Wesam al Dalaema maar zitten

Iedere zondag bekijken Driek Oplopers en ArchEnemy in de rubriek Plat Haags het Nederlandse politieke landschap. ArchEnemy vanuit de ziekenboeg, Driek Oplopers vanachter zijn toetsenbord. De vorige aflevering lees je hier.

Hee ArchEnemy, bevalt je dieet van waterige boontjes en andere waardeloze troep je nog een beetje? Wanneer gaat die galblaas van je er nou eindelijk uit? Ik mis je stevige verhalen een beetje. Moet ik nou echt op eigen kracht verrechtsen? Nee, ik geloof dat ik vandaag maar weer eens een beetje linksaf buig. En vorige week kondigde ik nog aan dat ik vandaag wat privé-besognes zou beschrijven, maar dat komt volgende week. Want die spannende verkiezingsnacht en de gebeurtenissen sindsdien nopen mij tot het reageren op deze zaken.

Leuk hè, die website waarop je Jan Peter Balkenende kan bedanken. Ik moet daar ook nog even een paar vriendelijke woorden neerzetten. Geweldig hoe hij die partij van leugens, achterkamertjes en hypocrisie naar de verdoemenis heeft geholpen. Het besluit van Jan Peter om nog een keer lijsttrekker te zijn, was een groot cadeau voor ons land. Die volstrekt ongeloofwaardige, totaal incompetente studeerkamergeleerde, daar trappen zelfs Limburg en Brabant niet meer in. Met welhaast euforisch genoegen keek ik naar zijn slappe toespraakje op de verkiezingsbijeenkomst van dat stelletje geboefte. Man man man, wat heb ik een hekel aan die vent. En zijn deze zinsneden een kille afrekening? Nee. Hij heeft ons land verkloot, de ene leugen aan de andere vastgeplakt en onze reputatie in het buitenland aan gort geholpen. En dat mag gewoon worden gezegd. Jan Peter was ook degene die voor de verkiezingen in 2006 riep dat de AOW-leeftijd 65 jaar zou blijven, en na zijn verkiezingszege daar doodleuk vanaf stapte. Dat is kiezersbedrog. Wat Wilders nu terecht wordt verweten, wijkt dus amper af van de streek die Jan Peter vier jaar geleden uithaalde. Eerst het electoraat paaien met een valse belofte, en die vervolgens niet waarmaken. Nee, dan heb ik meer respect voor degenen die ook voor de verkiezingen eerlijk zeiden dat een AOW-leeftijd van 65 jaar niet langer haalbaar is. Immers, we worden steeds ouder, dus iedereen kan zelf ook wel bedenken dat de verhouding tussen werken en premie betalen enerzijds, en het genieten van AOW plus pensioen anderzijds uit de pas gaat lopen. Het is gewoon niet langer betaalbaar. Simpel zat. Het feit dat zelfs de vakbonden dat inzien, zegt volgens mij genoeg. Dus iedereen die roept dat de AOW-leeftijd op 65 jaar moet blijven neemt de boel in de maling. Dat geldt voor de PVV, maar dat geldt evenzo voor de SP. Jammer dat de kiezer zo dom is dat die daar dan met open ogen intrapt.

De gemiddelde kiezer is trouwens sowieso te stom om voor de Duvel te dansen. Dat heeft Maurice de Hond uitgezocht. Hij heeft een soort mosterd-na-de-maaltijdpeiling gedaan, naar wat kiezers zouden hebben gestemd als ze de uitslag van afgelopen woensdagnacht hadden gekend. Een rare vraag, natuurlijk. Blijkt dat veel meer mensen dan voor de PvdA zouden hebben gekozen. Had het klootjesvolk nou écht niet door, dat een stem op elke andere partij dan de PvdA automatisch zou leiden tot Mark Rutte als premier? Is de Nederlandse kiezer nou écht volslagen debiel? Ik vrees van wel. Met een beetje pech zitten we de komende jaren opgescheept met een kabinet waar verdere inkomensongelijkheid en onfatsoen de boventoon voeren. En waar vermogenscriminelen niet, en schlemielige tasjesdieven wel worden aangepakt. Een soort meten-met-twee-matenregering dus. Beschamend. Het feit dat op de valreep de PvdA een zetel kwijt raakte aan zoiets bespottelijks als de Partij voor de Dieren, die wederom op twee zetels uitkwam, is toch diep treurig? Met dank aan Marianne Thieme worden de zwakkeren in de samenleving voortaan behandeld als beesten. Heeft zij ook haar zin: een nóg grotere achterban. Hulde…

Schokkend plaatje over de achterlijke kiezer trouwens, woensdagavond op de televisie. Het profiel van de PVV-stemmer. Voor het overgrote deel laag opgeleid. Een makkelijke prooi voor de populist, dus. En van de geografische spreiding van de PVV-stemmer begrijp ik werkelijk niets. De overlast door straatcriminelen met een Islamitische achtergrond is in Schin op Geul toch verwaarloosbaar klein? Ik ben trouwens ook enorm benieuwd naar het aantal mensen dat op Hero Drinkman heeft gestemd. Wat die ging van de PVV een democratische partij maken, mét kinderafdeling. Nou ja, dat zei die steeds in allerlei televisieprogramma’s in de aanloop naar de verkiezingen. Maar bij de slotuitzending van Knevel en van den Brink, afgelopen vrijdag, vertelde Hero opeens dat hij van die democratisering en die kinderafdeling nou ook weer niet zo’n enorm punt ging maken. Wéér een staaltje van kiezersbedrog. Als je die democratisering zelfs gebruikt als reden om mensen op te roepen, een voorkeurstem op jou uit te brengen, dan kun en mag je daar niet van afstappen. Nooit. En al helemaal niet twee dagen na de verkiezingsuitslag. Trouwens, hoe hard kun je nog onderhandelen als je op TV al hebt gezegd dat je je erbij neerlegt als je je zin niet krijgt, en dat zo’n nederlaag tot geen enkele consequentie leidt? Nee, echt, de kiezer is door de PVV zwaar genaaid. Binnenkort knipt Wilders feestelijk het lint door, bij de opening van het eerste biculturele theehuis, annex vrijhandelsplaats voor tweedehands laptops en autoradio’s zonder bijbehorende administratie.

Nog zo’n verkiezingsbelofte: de hypotheekrenteaftrek. Heb jij al enig idee hoe daarmee zal aflopen? Die kan in zijn huidige vorm toch niet blijven bestaan? We betalen met z’n allen 5% extra belasting, alleen al om die rare premie in stand te houden. Als enige land in Europa. En als dank wil de VVD de huren met tientallen procenten verhogen. Dus de mensen die hun zakken niet met die hypotheekrenteaftrek kunnen vullen, bloeden dubbel. Teveel belasting en een ontploffende huurprijs. Lekker dan. En het is natuurlijk gelul, dat een huis vele  honderdduizenden euro’s zou moeten kosten. Want wat ben je nou kwijt aan een huis? Dat valt toch best wel mee? Een stapel bakstenen. Een vrachtwagen vol beton. Wat betonijzer. Leuk timmer- en vloerhout. Glas. Gas- en waterleidingen, stroomdraad, een plee, een douche, een keukenblok, twintig stopcontacten, een berg dakpannen en nog wat kleinigheden. Een stukkie grond. Een portie bouwvakkers die al dat leuks omtoveren in een klein paleisje. Voor twee ton ben je klaar. Echt. Een ton aan materialen en een ton aan loon. Grofweg gerekend. De rest van de huizenprijs bestaat uit pure winst. Een soort van gebakken-luchtrendement. Waarom liggen de huizenprijzen zo hoog? Ten eerste door de kunstmatige schaarste. Er wordt gewoon willens en wetens veel te weinig gebouwd. Die schaarste drijft de prijzen op. In het nadeel van de huizenkoper, in het voordeel van de bouwer en de projectontwikkelaar. Ten tweede is de grond waarop zo’n huis staat, veel en veel te duur. Meer dan een paar tientjes per vierkante meter is zo’n blubberveldje in de periferie van een middelgrote stad niet waard. Het feit dat voorafgaand aan de bouw die grond in een half jaar zes keer van eigenaar veranderde, doet daar niets aan af.

Herinner jij je die herrie over die Amsterdamse taxivergunningen nog? Voor de liberalisatie van de taxiwet kostte een taxivergunning een paar tientjes. Te betalen op het stadhuis van Amsterdam. Die vergunningen gingen daarna van hand tot hand in de taxibranche. Uiteindelijk werden ze voor een ton per stuk verhandeld. Na de vrijgave van de markt waren die vergunningen niet langer nodig, en werden ze dus waardeloos. Geen enkele taxichauffeur is toen schadeloos gesteld. Terecht. Een stukkie papier van een paar tientjes is nu eenmaal geen honderdduizend euro waard. En als je willens en wetens veel te veel betaalt voor iets waarvan je weet dat het die waarde bij lange na niet heeft, dan moet je niet zeuren als het misgaat. Daarom wordt het tijd voor aangepaste wetgeving. Na de Crisis- en Herstelwet wordt het nu hoog tijd voor een nieuwe Onteigeningswet. Bij infrastructurele projecten en woningbouw heeft de overheid wat mij betreft voortaan  het recht om de benodigde grond voor 30 euro per vierkante meter te onteigenen, en door te verkopen of in erfpacht uit te geven aan de nieuwe gebruikers. Meer niet. Dat zal betekenen dat huizen, spoorlijnen en wegen opeens betaalbaar zijn geworden. En qua hypotheekrenteaftrek moet er ook hoognodig wat worden aangepast: de huidige eigenaar-bewoners mogen tot een waarde van 350.000 euro de rente aftrekken. Meer niet. De aflossingsvrije hypotheek (het schandelijkste profiteervehikel in de koopsector) is niet langer aftrekbaar, en mensen die verhuizen of starten, mogen voor hun nieuwe koopwoning slechts tot een waarde van 200.000 euro de hypotheekrente aftrekken. Op die manier wordt de hypotheekrenteaftrek een middel om iedereen aan een redelijk huis te helpen; mensen die groter of luxer willen wonen, doen dat maar op eigen kosten, in plaats van dat ze zich laten sponsoren door de gemeenschap.

Over sponsoren gesproken. Wat is dat nou voor flauwekul, dat een of andere in Amerika veroordeelde Islam-terrorist vindt dat hij zijn straf in Nederland mag uitzitten? En dat die straf dan korter mag zijn? In de eerste plaats: we zijn als land platzak. In het buitenland veroordeelde criminelen hier hun straf laten uitzitten is zonde van het geld. Ze zitten hun straf maar fijn uit in het land waar ze zijn veroordeeld. In de tweede plaats: als iemand in het buitenland tot 25 jaar is veroordeeld, en we laten hem hier na drie jaar vrij, dat is een aantasting van de internationale rechtsstaat. Dus de terrorist Wesam al Dalaema, die wij in 2007 aan de VS hebben uitgeleverd wegens terroristische activiteiten, rot maar lekker weg in een Amerikaanse cel. En Joran in Lima. Klaar. Geen repatriëring ten koste van jouw en mijn belastinggeld, ArchEnemy! En kom dan niet aan met allerlei Bijbelse waarden over naastenliefde en vergiffenis. Want ik ben tot een hoop bereid, maar betrokkenen bij bermbommen, en lustmoordenaars die vrouwelijke slachtoffers eerst meelokken en daarna doodslaan? Nee, die vergeef ik niets, en het knopje ‘naastenliefde’ staat bij mij dan ook even uit.

Dat knopje staat sowieso uit. Kijken we even naar die Gristenhonden van de SGP. Die enge potentaten die hun vrouwen onderdrukken omdat die volgens hun uitleg van de Bijbel eigenlijk geen rechten hebben enzovoort. Die partij zegt te streven naar een land dat is gebaseerd op Bijbelse waarden. De belangrijkste kenmerken van Bijbelse waarden zijn volgens mij solidariteit en naastenliefde. Dus daarom zijn ze bereid, gedoogsteun te geven aan een kabinet van VVD, PVV en CDA, dat dus is gebaseerd op egoïsme, zakkenvullerij en haat. Snap jij dat, ArchEnemy?