Henk en Ingrid? Mo en Fatima!

Altijd gezellig: zondagmiddag. Nootjes op tafel, de kinderen bij de buren en een gezellige briefwisseling tussen Driek Oplopers en ArchEnemy over de politieke stand van het land. De vorige aflevering, geschreven door ArchEnemy, lees je hier.

Hee, ArchEnemy, je zei het in je gezellige brief van vorige week al: “We zijn een stelletje mietjes geworden.” Er wordt goed naar je geluisterd in Den Haag. D66 wil de homo nu officieel laten opnemen in onze grondwet. Raar. Artikel 1 is toch genoeg? Iedereen is toch gelijk? Wit, zwart, bruin, rood, geel of roze? Ik heb zo’n moeite met die hokjesgeest! En dat is deze week alleen maar erger geworden.

Mensen in hun eentje opsluiten in een of ander hok, dat lijkt me iets waar altijd een rechter over moet beslissen. Of op zijn minst een Hulpofficier van Justitie. En bij “in hun eentje opsluiten” heb ik het niet alleen maar over een gevangenis of een politiebureau. In allerlei instellingen worden verwarde mensen regelmatig gewoon “in de isoleer” geflikkerd! Want over hokjesgeest gesproken: die tiert welig in de zorg. Als behandelmethode, vrees ik. Feitelijk is dat diep triest. Je smeert mensen die gewoon heel erg in de war zijn, feitelijk een celstraf aan.

En voordat je me nou vraagt of ik écht werkelijk op álle slakken zout meen te moeten gaan leggen, stel ik je gerust. Nee, ArchEnemy, daar gaat het niet om. Dan moet ik hier iedere dag zes columns schrijven, zeven dagen per week. Misschien dat ik dan alle kleine onrechtvaardigheidjes zo’n beetje kan behandelen. Maar het gevolg daarvan is, dat onze lezers door de boompjes het bos niet meer zien. Maar als ik het heb over opsluiting “in de isoleer”, dan is er wel wat schrijnends aan de hand. Iets heel ernstigs. Want het komt nogal eens voor, dat het helemaal niet gaat om een opsluiting voor een dagje, of twee, omdat de persoon in kwestie even helemaal is doorgedraaid omdat ‘ie vergeten is, op tijd zijn Ritalinnetje in te nemen. Nee, soms worden mensen maandenlang opgesloten in een hok. Daar zijn terecht kritische vragen over gesteld aan onze minister van Volksgezondheidsopheffing, de CDA-bewindsman Ab Klink. Hij heeft geantwoord, dat het vijf keer per jaar voorkomt dan iemand langer dan drie maanden in een isoleercel wordt opgesloten. Tot mijn verbijstering ging men daarna min of meer over tot de orde van de dag. Als rechters vijf keer per jaar iemand onterecht een kwartaal zouden laten opsluiten? Wat zou er dan gebeuren? Vragen in de Kamer en het Kabinet ten val, schat ik in. Maar sluit vijf rechteloze stakkers als beesten op in een hok, en niemand kijkt er nog naar om. Maar ja, CDA-minister hè? Die liegen altijd. Ab Klink dus ook. Want het blijkt helemaal niet waar te zijn, van die vijf gevallen per jaar. Het zijn er twintig! Twintig mensen die langer dan drie maanden een hok in worden getrapt, terwijl ze niets aan hun emotionele problemen kunnen doen. Mensen die worden opgesloten zonder een fatsoenlijke vorm van proces. En Klink liegt daar dus glashard over. Zijn smoes? Een briljante: “Het was niet goed geadministreerd.” De lul. Zouden op het lijstje dat zijn Ministerie bijhoudt, de schuimrubberen isoleercellen soms in dezelfde tabel zitten als de verblijven in de luxe privé-klinieken? Allemaal onder het kopje ‘eenpersoonskamer’? Wie weet…

De ergste gek van ons land heeft ook een eenpersoonskamer. In het torentje. Jan Peter Balkenende. De slechtste premier die ons land ooit heeft gekend sinds Colijn. Bedrijft politiek van een asociaal soort dat zijn weerga niet kent. Namens God. Nogal een belediging aan het adres van Onze Vader. Als ik God was, dat had ik die hufter allang met een buitengewoon precies gerichte bliksemschicht het leven ontnomen, en hem rechtstreeks doorgestuurd naar de hel. Want in dat boek dat God naar beneden heeft gedicteerd staat iets over niet liegen en wel solidair zijn. Eerst maar even over dat liegen: Balkenende liegt dat ‘ie barst, aan de lopende band. Nog steeds roepen dat het de schuld van de PvdA is, dat ook zijn laatste kabinet de eindstreep niet heeft gehaald. Ik leg het nog één keer uit: een CDA-minister deed zonder overleg met zijn collega-bewindslieden toezeggingen aan het buitenland, toezeggingen die zelfs lijnrecht ingingen tegen zowel het regeerakkoord als een kamerbreed aangenomen motie, en dat werd terecht door de PvdA niet gepikt. Balkenende-zoveel ging ten onder aan een totaal gebrek aan regie en gezag van de chef. Vrijdag ook weer zo genoten van Onze Nationale Brekebeen. In zo’n lijsttrekkersdebat. Dat de hypotheekrenteaftrek voor hem een breekpunt is. Balkenende heeft nog nooit zijn rug recht gehouden. Kijk maar naar zoiets belangrijks als de AOW-leeftijd. Het CDA schreef in zijn vorige verkiezingsprogramma toch echt dat die op 65 jaar zou blijven. Moet je nou zien… Maar wanneer een van de andere partijen serieus luistert naar deskundigen en nog wat bijstelt aan het verkiezingsprogramma, heten dat draaiers. Want dat hufterige trucje heeft Jan Peter van Jack-de-soldatennaaier geleerd: gewoon op de man spelen, en je verder geen zorgen maken over de inhoudelijke juistheid van je aantijging. Dan het  ik nog liever te maken met een draaier dan met een hufter! Het feit dat een nitwit als een Jan Peter Balkenende meent, Job Cohen, die in alle denkbare opzichten zijn meerdere is, de maat te moeten nemen, vervult mij met grote vreugde. Onze verkiezingsstrijd is verworden tot buitengewoon leuk, absurdistisch cabaret. En dan nog even over die solidariteit, een andere christelijke waarde: het Centraal Planbureau heeft de verkiezingsprogramma’s even doorgerekend. Dus ook dat van het CDA. De koopkracht daalt, als het CDA zijn zin krijgt. Die van de hoogste inkomens daalt amper, de van de laagste inkomens daalt het hardst. Hoezo solidair? Of ligt daar een economisch principe aan ten grondslag dat voor de gewone weldenkende mens niet valt te doorgronden?

Nu zijn er wel meer partijen met rare economische principes. Kijk bij voorbeeld maar eens naar de VVD. Die zorgt voor de meeste nieuwe banen, zegt het Planbureau. Doen ze dat door de economie te stimuleren? Bepleiten ze een betere lobby met handelsmissies in het buitenland? Koopkrachtbehoud zodat de economie blijft draaien? Nee hoor. Niets van dat al. Ze heffen gewoon de sociale voorzieningen op. Dan moet iedereen wel aan de slag. Gewoon de hele dag bakstenen sjouwen voor 4 euro netto. Dat heeft natuurlijk geen moer met het scheppen van banen te maken: dat is pure uitbuiting, en niets anders. Dan maar iets minder nieuwe banen, maar wel beschaafde arbeidsvoorwaarden, eerlijke salarissen en fatsoenlijke sociale voorzieningen. Met voor iedereen een menswaardig bestaan. Of is dat een erg rare wens, ArchEnemy?

Nou ja, er zijn op dit moment twee toppers in de peilingen. En met toppers bedoel ik niet die artiesten van bedenkelijk allooi die in de Arena afgekloven liedjes zingen ten overstaan van een in het wit uitgedost Tokkie-publiek dat na afloop op het naburige treinstation een vechtpartij ontketent en op de rails gaat lopen lallen, met alle gevolgen van dien. Nee ik bedoel de politieke toppers, qua verwachte Kamerzetels. De PvdA en de VVD. Want de PVV heeft te vroeg gepiekt. Die rare Hero Brinkman met zijn muiterij helpt de club vakkundig verder om zeep. De PVV een democratische partij? Schei toch uit. De PVV is niets meer dan het politieke vehikel van een megalomane xenofobe idioot. Niks democratisch aan. Nu niet, straks niet, nooit niet. Opvallend dat niet één fractiegenoot ook maar een enkel woord van sympathie heeft geuit over deze democratiseringswens. Arme Hero. De partij-die-geen-partij-is brokkelt in de peilingen af waar hij bij staat. Zijn twaalfde plaats op de lijst is niet eens meer automatisch verkiesbaar, als het zo doorgaat. Vandaar dat hij een wanhoopsoffensief is gestart. Een jongerenafdeling om het electoraat van de Partij voor Naastenliefde en Diversiteit (ofzoiets) over de streep te trekken. Een jongerenafdeling in een partij die geen democratie kent. Zo raar is het toch niet, dat ik steeds in de lach schiet? En dan die Henk en Ingrid. De grootste blunder ooit. Slechts 2 procent van het mannelijke electoraat heet Henk (heftruckchauffer bij een strobalenfabriek in Wolvega), en slechts 1 procent van het vrouwelijke electoraat heet Ingrid (vaste klant bij het Libelle Zomerfeest, inclusief workshops patchwork, verfijnde Franse keuken, golddigging en columns schrijven). Henk en Ingrid… Om wat meer stemmen binnen te halen had Geert zich beter kunnen richten tot Mo en Fatima…

Nee, het gaat straks tussen de VVD en de PvdA, wat ik je brom. Zeg in het stemhokje maar wat je wilt, ArchEnemy: terug naar de slavernij of een bescheiden groei van je koopkracht…