Groeten uit Sleeuwijk

Even met het Gemeentehuis van Almere gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Mevrouw Jorritsma in de buurt?” De griffier vroeg mij om een ogenblikje geduld, want de burgemeester zat net in haar spraakles. Ze wilde zich graag een wat volkser accent aanleren met het oog op een nieuw te bekleden functie in een stad die wél over een historische kern beschikt. Geduldig wachtte ik af, tot ik Annemarie aan de telefoon kreeg. Met een joviale klank in haar stem vroeg ze me, waarmee ze mij kon helpen. Ik antwoordde: “Schei uit. Noem me geen kerel, ik ben geen toffe peer, en de zin ‘ik lig altijd voor je klaar, lekkere pik van me’ hoef ik sowieso niet te horen van iemand die niet mijn vrouw is. Ik vind het nogal aanmatigend, die sollicitatie van je.” Jorritsma hield zich van de domme vroeg mij, wat ik bedoelde. Dus ik vervolgde: “Naar verluidt heb je gesolliciteerd naar het burgemeesterschap van Amsterdam. Hoe kóm je erop? Ik vind juist dat je uitgerekend in Almere uitstekend op je plaats bent.” Annemarie betuigde mij haar tevredenheid met mijn compliment. Fout: “Nee, vat dat maar niet als een compliment op. Flevoland is uitgeroepen tot lelijkste provincie van het land, dus is het logisch dat de grootste stad in die polder ook de lelijkste burgemeester heeft. Jij dus. Met je gepekop! En er zijn wel meer redenen om je niet naar Amsterdam te halen. Allereerst die beschamende talkshow van je op RTL, en daarnaast heb je nog een heel ander probleem.” Kribbig informeerde de burgermoeder wat dat probleem dan wel was. Tijd voor de afmaker: “Je schijnt stiekem water op te pompen voor privé-gebruik. Dat hoef je in de achtertuin van de burgemeesterswoning van Amsterdam écht niet te proberen. Om de hoek wordt de nieuwe metro aangelegd, dus het enige wat je daar kunt oppompen is baggerwater met af en toe een klodder grint. Vergeet het maar!”

De enigen die de burgemeesterswoning in Amsterdam nog met goed fatsoen kunnen betrekken, zijn de heer en mevrouw Van Rossem. Want die kunnen toe met weinig water! Want Maarten hecht niet zo heel erg veel belang aan persoonlijke hygiëne. Hij doucht slechts een keer per acht dagen. Dat heeft hij tegen het kwaliteitsblad LINDA gezegd. Zijn vrouw had de vuile was liever binnen gehouden, maar Maarten houdt de vuile was liever aan, zeg maar. Van Rossem heeft een buitengewoon aanstekelijke wijze van formuleren, dus hij doet het erg leuk op de televisie en ik lees graag zijn boeken. Maar ik begrijp nu wel waarom iedereen in de programma’s waarin hij optreedt, met dikke jassen, wanten en mutsen zit. Alle ramen en deuren staan in de studio noodgedwongen tegen elkaar open, zelfs als het vriest dat het kraakt! Anders is het echt niet te harden, die stank. Maar ja, het is eigenlijk niet zo heel vreemd dat de kribbige Amerikanist last heeft van een zekere watervrees. Waterboarding is immers ook erg Amerikaans, zo heb ik begrepen… Gelukkig schijnt Maarten de allerbelangrijkste onderdelen nog wel met een nat washandje een beetje te reinigen, anders gaat het zaakje wel héél erg stinken.

Een zaakje dat wél stinkt, en niet zo’n beetje ook, is de kwestie van de 52-jarige Sleeuwijkse Godsdienstleraar die een 14-jarige leerlinge neukte. Bah. Wel weer grappig, dat die leraar Kees heet. De belegen grappen zijn niet van de lucht. “Kees keest wat af” en meer van dat fraais… Maar droevig is het wel. Een volwassen vent die een kind wijsmaakt dat het verliefd op hem is… Ik heb wel erg gelachen, toen ik op de website van het Sleeuwijkse Altena College keek. Doelstellingen zijn onder meer “een werk- en leefgemeenschap te zijn die uitgaat van de bijbelse normen en waarden en daaruit ook inspiratie put om die uit te dragen; een werk- en leefgemeenschap te vormen waarin het evangelie van Jezus Christus als norm en uitgangspunt voor denken en handelen geldt; de leerlingen zo te begeleiden en te stimuleren op hun weg naar volwassenheid dat ze steeds beter toegerust en gemotiveerd worden om te bepalen waar zij hun krachten willen inzetten om de cultuuropdracht van de mens uit te voeren; hen begeleiden, stimuleren en helpen bij het verwerven van kennis, vaardigheden en kritische zin die een bijdrage leveren om deze verantwoordelijkheid concreet gestalte te geven.” U ziet: de Bijbelse leerlingen worden dus gewoon aan de lopende band gestimuleerd. Meester Kees heeft dus gewoon zijn flink steentje bijgedragen, qua stimuleren van zijn 14-jarige speeltje. Ik wacht op de dag dat zijn advocaat nog even zegt dat het gewoon moest van school, dat gestimuleer van allerlei verboden vruchten.

Maar ja, er is al herrie zat in de fruitbranche. De consumentenbond heeft uitgezocht waar je het beste kon zijn voor groente en fruit. Op de markt of bij de Albert Heijn. Wel jammer dat bij de Albert Heijn die ik bezoek, de helft van de producten altijd op is. Tsja, zo kan ik het ook: lege schappen, en dan roepen dat er nooit uitgeslagen appels liggen. Zo zie je maar: die consumentenonderzoeken moet je nooit vertrouwen. Niet doen! Een vrouw uit Den Haag ging trouwens ook naar de Albert Heijn. Stomdronken, maar wel met de auto. Die parkeerde ze heel dichtbij de AH. Echt heel erg dichtbij. Enorm dichtbij. Sterker nog: ze parkeerde haar auto letterlijk tegen de AH aan. Na verhoor door de politie bleek dat dat niet uit woede was omdat alles weer eens was uitverkocht, maar dat het eigenlijk haar bedoeling was om op haar ex in te rijden. Daar had ze nog een -behoorlijk ongezond- appeltje mee te schillen…

Eva Jinek. Heeft ook nog een appeltje te schillen. Met de NOS-directie. Want ze gaat dat nieuwe televisieprogramma niet presenteren. Dat Nieuwsuur. Want ze heeft verkering met gangsteradvocaat Bram Moszkowicz. Gaat ook niet zo goed samen, natuurlijk, een onderzoeksjournaliste en een maffia-advocaat. Natuurlijk, een journalist kan heus wel een keertje uit eten met een dubieus type, maar wanneer het op het genieten van verboden vruchten aankomt… Dan is de wederzijdse onafhankelijkheid van de boobies in het geding. Maar ik heb één troost voor Eva. Het zit nu even tegen met haar carrière, maar ze komt heus wel op haar pootjes terecht. Want u en ik kennen het verhaal van een ander gangsterliefje. Mabel Wippen Smit. Die schopte het mooi nog tot prinses…