Hoe bespaar je één cent, the Pirate-way

Column banner

Piraterij is een groot probleem. Niet alleen moeten schepen die langs Somalië willen varen zeer goed beschermd worden maar ook de digitale piraterij is een doorn in het oog van de gamesindustrie. Uitgevers in de game-wereld moeten zich in allerlei lastige bochten wringen om de piraterij af te remmen en vaak zijn hier de normale consumenten de dupe van. Zelf ben ik een groot tegenstander van het illegaal downloaden van games, en ik vind het dan ook een schande dat zulke mensen zich gamers durven te noemen, maar dat de piraten zelfs zo laag zouden zinken om een game van een cent massaal te gaan stelen, had ik zelfs niet verwacht.

Afgelopen week hadden het bericht dat een aantal indie-developers de Humble Indie Bundle hadden samengesteld. Deze bundel bestaat uit zes verschillende indie-games en was als totaal pakket te downloaden voor elk aannemelijk bod. Ja je hoort het goed. Je mag zelf bepalen wat je er voor wilt betalen met een minimum van een cent. Briljante actie die door veel ‘echte’ gamers gesteund wordt waardoor de teller op dit moment al op meer dan 97.000 downloads staat met gemiddelde $8,84 per game.

Toch is het minimale bod van een cent voor sommige mensen blijkbaar nog steeds veel te veel want Wolfire heeft bekend gemaakt dat de bundel massaal illegaal van hun server af wordt geplukt. In de statistieken is duidelijk te zien dat sommige IP-adressen maar liefst 10,3 GB van de servers hebben gedownload terwijl de de zes games bij elkaar toch echt maar 764 MB groot zijn.

Het is een trieste zaak dat mensen er alles aan doen om maar niet te hoeven betalen voor een game, zelfs al is het maar een cent. Één van de games in het pakket is World of Goo die door pers over de hele wereld is overladen met zeer goede reviews (90% en 94% Metacritic gemiddelde) maar waarvan de uitgever al eerder failliet is verklaard omdat maar liefst 90% van de gevallen dat de game werd gespeeld, dat met een illegale versie was. Nu zien de makers van de deze game dat al hun harde werk gewoon weer door mensen gejat wordt, zelfs al geef je het bijna gratis weg.

Wolfire geeft op hun website aan dat er wellicht legitieme redenen zijn voor mensen om de game op deze manier van hun servers af te halen. Toch, al zou er maar 1% van deze handelingen de bedoeling hebben om illegaal aan de game te komen, dan is dat te triest voor woorden. Tegenwoordig moet alles maar gratis zijn en is blijkbaar zelfs een cent voor zes geweldige games voor mensen te veel. Grootste argument van de piraten is altijd dat games tegenwoordig te duur zijn en dat ze daarom wel illegaal moeten downloaden. Met deze actie zal ik dat argument niet eens meer een beetje serieus kunnen nemen.

Ik hoop dat veel meer gamers deze actie van Wolfire, die nog maar negen uur zal duren, steunen door de Humble Bundle, zelfs al zijn het niet jouw type games, voor een klein bedrag te willen kopen. Al is het maar om te laten zien dat de acties van de piraten door de 'echte' gamers niet worden goedgekeurd.