Albert Verlintje

Even met het paleis gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Trix in de buurt?” De dienstdoende lakei geeuwde, en zei dat ik wel een tikkeltje aan de vroege kant was met mijn telefoontje. Maar ik wist zeker dat de weduwe Von Amsberg al wakker was, want ze moest koekhappen in Zeeland. Dus werd ik doorverbonden, en kreeg een duffe Majesteit aan de lijn, die informeerde waarmee ze mij van dienst kon zijn. Dus is stak van wal. “Zeg Trix, het is nu écht gedaan met je gezonde verstand hè? Dat je altijd denkt dat je met z’n tweeën bent, is nog tot daar aan toe. Je bent heus niet de enige die zichzelf “wij” noemt, er zijn inrichtingen vol met dat soort stakkers, dus van die megalomane schizofrenie kijken we niet meer op. Maar dat je nu ook bij die aanstellerige lintjesregen van je totaal de kluts kwijt bent, dat is toch wel diep en diep treurig.” Gepikeerd vroeg Trix, waar ik het in vredesnaam over had, want ze nam het toekennen van lintjes buitengemeen au serieux. Dus ik vervolgde: “Albert Verlinde. Valse gluurnicht. Omkoopjournalist. Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Voor grof geld koopt hij stiekem gemaakte filmpjes. Over zoenende celebrities in parkeergarages en kroegen. Lijkenpikker qua Michael Jackson. Schijt aan de privacy van wie dan ook, maar wel met zijn jankkop naar het politiebureau en de rechtbank als hij zelf een keertje de klos is, qua privacy. Niets is die engerd te dol, maar wanneer iemand zelfs maar de moed heeft om zich met een camera in de buurt van zijn huis te begeven, dan zijn de rapen gaar. En dat geef jij een lintje.” Trix antwoordde dat ze zich buitengemeen verwant voelde met de society-journalist, en dat ze daarom volledig achter het toegekende lintje stond. Maar ze had helaas geen tijd om nog wat gezellig verder te babbelen, want ze moest nog wat fiscale vluchtbrieven van haar zus frankeren en het zaklopen kon natuurlijk niet wachten. Dus Trix verbrak de koninklijke verbinding. Ik begrijp er werkelijk geen moer van. Verlinde heeft maling aan de privacy van wie dan ook, en hij krijgt een koninklijke onderscheiding van de Mater Familias van een stelletje wereldvreemde grapjassen, die al naar de rechter stappen wanneer er een lullig vakantiekiekje op een Argentijnse skipiste wordt gepubliceerd. Wilden ze een schadevergoeding voor. Terwijl ze bulken van de poen!

Nou hebben rijke mensen sowieso een rare visie op geld. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt, dat juist de meest welgestelde Nederlanders het minste aan goede doelen schenken. Nee, hun poen gaat niet op aan een sympathieke hulporganisatie, maar wordt gewoon naar de firma’s Oililly, Rolex en Porsche gebracht. Niks bezoekjes aan veilingen voor het goede doel. Geen tijd, want de aanwezigheid op de hockey- en cricketvelden mag daar uiteraard niet onder lijden. Hoezo een keertje gezellig een weekje vakantie met het plebs op Bakkum? Niks daarvan, ze stappen in de jet om te kijken hoe het staat met de nieuwe vakantievilla in Argentinië, kunnen ze meteen schoonpapa een hart onder de riem steken omdat hij misschien toch zal worden vervolgd wegens het uit een vliegtuig gooien van lastige opponenten. Vrijstelling van vervolging zou strijdig zijn met de Argentijnse Grondwet. Dat moet ze bij de Oranjetjes toch veel deugd doen? Albert uit de kast, schoonpapa in de kast. Maar een stelletje vrekken blijft het. Droevig toch? Dat fenomeen is trouwens van alle tijden. De Amsterdamse tramlijn 24, die de goudkust bediende, en dus vol zat met rijke dames die op de Albert Cuyp op koopjesjacht waren geweest, was berucht omdat daar de conducteurs verreweg de minste fooi kregen! Want er kan geen cent af, bij al die advocaten en rechters.

Over rechters gesproken. U herinnert zich die uitzending van Peter R. de Vries nog? Over die rechter die altijd wel in was voor een fijn potje orale seks met een lekker delinquentje? Volgens mij is er opnieuw zo’n gevalletje van pornoklassenjustitie aan de orde. De rechter heeft de vrouwenhandelaar annex dwangpooier Murat Ordu vrijgelaten uit de cel omdat diens moeder griep heeft. Hij hoeft zich pas omstreeks half juli weer te melden. Die zien we nooit meer terug. Een rechter die op volstrekt onbegrijpelijke gronden zo’n seksmakelaar vrijlaat? Ik vermoed een lekker potje dwangseks in ruil. Wat ik je brom. Kan dat hele Paleis van Justitie even worden opgerold wegens Artikel 140: deelname aan een criminele organisatie? Ja? Fijn!

Zo. Voor vandaag weer mensen zat belachelijk gemaakt. Nu zijn wij zelf aan de beurt. De stad in: ook de familie Oplopers loopt voor schut met een oranje paraplu, oranje strohoeden, oranje boa’s en rare T-shirts…