Femke genaaid!

Even met de SGP gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Van der Vlies in de buurt?” Ik hoorde enige ongerustheid in de stem van de zwartgekouste telefoniste, maar ik stelde haar gerust met de mededeling, dat zij getuige ging zijn van een hoogst zeldzame gebeurtenis. Een vrijdags telefonisch compliment van mijn kant. Blij verbond ze me door. Vriendelijk en ontspannen vroeg de Nestor van de Tweede Kamer mij, wat de reden van mijn telefoontje was. Tijd voor enkele loftuitingen: “Bas, je weet dat ik het inhoudelijk doorgaans erg oneens ben met je partij; daar hoeven we het nu niet over te hebben. Maar je staat terecht bekend om je meer dan gedegen kennis van het staatsrecht en de parlementaire geschiedenis. En gisteren heb je mijn hart veroverd. Met je vurige terechtwijzing aan het adres van Rita Verdonk.” Verheugd reageerde de bedaagde parlementariër met de mededeling dat complimenten uit onverwachte hoek de meeste indruk maken, en ook daarin heeft hij wat mij betreft gelijk. Rita Verdonk vond het gisteravond in de Tweede Kamer nodig om Wouter Bos uit te schelden voor leugenaar, draaikont en beschamend schertsfiguur. Ontluisterend, dat er achter het spreekgestoelte een soort viswijf tekeer staat te gaan met woorden die in het parlement niet passen. Volkomen terecht dat Van der Vlies een stevig standje uitdeelde. Hij heeft gelijk als hij stelt dat scheldpartijen het gezag van het parlement geen goed doen. Maar een treurige vertoning was het wel. Een op tragische wijze gemiste kans voor de PvdA om de stekker uit Balkenendes gemankeerde kabinet te trekken. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet die het Femke Halsema onmogelijk maakte om eens stevig door te vragen. Zelden zag ik een Kamervoorzitter een parlementariër zo grof de mond snoeren. Echt, Femke werd door Gerdi genaaid waar ze bij stond. Agnes Kant die ’s middags in de media nog een stevige motie aankondigde “Uiterlijk morgen een afwijzend kabinetsstandpunt”, maar toen het erop aan kwam met een slappe motie kwam die bleef steken bij “Geen verlenging in Afghanistan”, een motie waarvan de hele dag al duidelijk was, dat die het bij gebrek aan steun van de PvdA, en trouwens ook van de VVD, niet zou gaan halen. Daarmee was het Kamerdebat van gisteren één grote wanvertoning. Volkomen overbodig!

Ook volkomen overbodig is D66. Dat hebben ze bewezen bij het schrijven van hun verkiezingsprogramma voor de Amsterdamse gemeenteraad. De jaren-60democraten bleken de bezuinigingsvoorstellen gewoon te hebben gekopieerd uit het programma van de PvdA, inclusief de tikfout die daarin stond te lezen. D66 als politieke dief. Of als politieke hoer, zo u wilt. Of ze nu een links of een rechts kabinet of bestuur in het zadel helpen, in ruil voor meeregeren of meebesturen doen ze net alsof ze belangrijk zijn, alsof ze wat hebben toe te voegen. Maar feitelijk is het een weinig creatieve club. Nee, voor creativiteit moet je bij GroenLinks zijn. Die partij heeft uiterst vernieuwende gedachten op het vlak van de wielersport. Zoals u weet, gaat de Ronde van Italië dit jaar in Amsterdam van start. Nu is wielrennen vooral een mannensport. En wat hoort bij een mannensport? Juist. Een lekker wijf. Om de etappewinnaar een fijne overwinningskus te geven. Want dat is de reden dat die wielrenners de hele tijd als gekken op de pedalen staan. Een zoen van een lekker wijf. Maar GroenLinks heeft een beter idee. Nou ja, beter… Omdat Amsterdam zo’n tolerante homostad is, vinden de oude Stalinisten dat er dit keer niet voor een rondemiss moet worden gekozen, maar voor een rondepoot. Een homo om de etappewinnaar eens even lekker op z’n bek te pakken. Ik hoop toch echt dat de Internationale Wielerbond daar een stokje voor steekt. Want het haalt zo enorm de vaart uit de wedstrijd. Ik voorspel dat alle wielrenners zo langzaam mogelijk rijden, om onder dat rondje kopkluiven met die homo uit te komen. Zo’n rondeflikker zou overigens ook een hoop herrie in de Gemeenteraad geven als onverhoopt de ChristenUnie een zetel in de wacht zou slepen. Want die zijn natuurlijk fel tegen homo’s. Lijsttrekker Hugo Scherff heeft trouwens een list bedacht om zoveel mogelijk homo’s de dood in te jagen. Hij heeft deze week in een interview laten weten, dat volgens hem flink bidden het HIV-virus uit kan schakelen. Echt, God verhoede dat die mafkees met zijn club in de Gemeenteraad wordt gekozen. Maar de vraag blijft, waarmee het Amsterdamse gemeentebestuur straks erger voor joker staat: D66 met hun gestolen bezuinigingsprogramma, de ChristenUnie met hun medische Godsdienstwaanzin of GroenLinks met hun homosuele rondemister bij de start van de Ronde van Italië, beter bekend als de Giro.

Grappig trouwens, dat Amsterdam gastheer is van de Italiaanse Giro. Want Amsterdam is ook gastheer van de Nederlandse Giro. Nou ja, zijn rechtsopvolger. De ING. Die zitten niet alleen in een uiterst wonderlijk kantoorgebouw langs de A10, ze zijn ook een heel wonderlijk bedrijf. Zowat failliet. Overeind gebleven met dank aan een enorme financiële injectie van Wouter Bos. 5 miljard euro! Een lening, weliswaar, maar de staat ontvangt geen rente. Want ING deelt zijn managers bonussen uit voor in totaal 520 miljoen. Omdat de mensen zo’n extreem goede prestatie hebben geleverd. Vindt directeur Jan Hommen. Dus de bank maakt verlies, het hogere personeel krijgt desondanks een half miljard aan bonussen, de staat ontvangt daardoor geen rentevergoeding voor de lening. Jan Hommen als bankrover. Net als Dirk Scheringa. Deze week bleek dat zijn oplichtersbank maar liefst dik 400 miljoen te hebben opgestreken aan woekerprovisies wegens flauwekulpolissen die de klanten werden aangesmeerd. Leuke baan, directeur zijn van iets. De hele dag klanten belazeren en politiek Den Haag in de maling nemen.

Netzoals de directeur van de spoorwegen. Die had met Den Haag een reizigersgroei van 5 procent afgesproken. Niet gehaald. Nog niet eens 1 procent. Maar naar goed gebruik is iedere gebroken belofte niet de schuld van de NS. Althans, niet volgens spoorbaas Bert Meerstadt. Het economisch tij zat tegen. Bulderend van de lach neem ik kennis van de smoezen van spoorbaas Bert Meerstadt. Economie tegen? Welnee. De werkelijke reden van de tegenvallende cijfers van de NS zijn het bewuste beleid om steeds meer reizigers met een staanplaats af te schepen in plaats van ze een zitplaats aan te bieden, het feit dat er nog steeds veel te veel treinen te laat zijn of helemaal niet komen opdagen, en de ronduit beroerde informatievoorziening. En al die vertragingen en uitgevallen treinen, waarmee de NS ook slechter scoorde dan was afgesproken, kwamen volgens Spoorbert door het winterse weer. Schei toch uit. Bij de afgesproken norm wordt natuurlijk altijd rekening gehouden met een paar dagen met slecht weer. Dat is gewoon ingecalculeerd. En 2009 was helemaal geen slecht jaar, qua klimaat. Goed, het heeft een paar centimeter gesneeuwd, maar zware herfststormen met tientallen op het spoor gewaaide bomen hebben we niet gehad, en van grote hoeveelheden tegelijkertijd op het spoor gevallen herfstblaadjes was ook geen sprake. Viswijf Verdonk verweet Wouter Bos liegen en draaien. Misschien moet ze eens langs bij het hoofdkantoor van het spoor. Eén troost. Den Haag stelt een paar miljoen beschikbaar voor draadloos internet in de trein. Handig. Kun je tenminste nog een mailtje sturen als je weer eens veel te laat arriveert!