Grote schoonmaak!

Even met huize ter Horst gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Guusje in de buurt?” De slaperige mannenstem aan de andere kant van de lijn vroeg mij: “O, heet ze Guusje. Ik had geen idee. Maar ik geef je haar even.” Wat gestommel, en daar had ik de alcoholische bewindsvrouwe aan de lijn. Chagrijnig informeerde ze naar de reden van mijn telefoontje, zo vroeg op deze nieuwjaarsochtend. Tijd voor enige opheldering mijnerzijds: “Zeg Guusje, jij bent degene die ik vorig jaar het vaakst heb gebeld, en zelfs op de eerste dag van 2010 zie ik mij alweer genoodzaakt, even het woord tot je te richten.” Met dubbele tong informeerde Guusje, wat daar de reden was. Tijd om te scoren: “Naar aanleiding van dat akkefietje met die Nigeriaan in dat KLM-toestel naar The States, dat uitsluitend door pure mazzel goed afliep, zei jij dat de wereld aan een ramp is ontsnapt. Maar vergeet je niet iets?” Hare excellentie had geen idee. Tijd om de bal loeihard voor het doel te schieten: “Ons land is níet aan een ramp ontsnapt. Totaal niet.” Nog steeds had de PvdA-coryfee geen idee, waar ik op doelde. Tijd voor de afmaker: “Omdat jij het hele jaar minister van Binnenlandse Zaken bent geweest. Zelden heeft zo’n minkukel als jij een ministerie mogen leiden. Mijn sociaal-democratische hart krimpt ineen van schaamte. Onder jouw leiding is het moreel verval bij onze politiekorpsen verder doorgezet, rijst de incompetentie bij de politie de pan uit -boeven stappen nu onderweg gewoon lachend uit de arrestantenbusjes- en jouw eigengereide bemoeienis met de benoemingen van de korpschefs heeft ook niet echt een fijne uitwerking gehad. De gedachte dat het geslacht van de sollicitant belangrijker moet zijn dan diens kwaliteiten zet de bijl aan de wortel van de bescherming die jouw politie ons volk moet bieden.” Giftig smeet Guusje de hoorn op de haak. Pas toen realiseerde ik mij, dat ze zélf natuurlijk ook het product van die zogeheten positieve discriminatie is… Maar hoe dan ook: 2009 was op de beleidsterreinen van Guusje nogal een rampjaar dus. Echt, ze heeft niets te bieden, als het gaat om de imagoverbetering van de Nederlandse carrièrevrouw.

En zoals Guus in 2009 de Nederlandse vrouw te kakken zette, haalden Geer en Goor het imago van de Nederlandse homo door het slijk. Werkelijk mensonterend, hoe een paar boegbeelden een beroepsgroep zo neer kunnen halen. Veruit de meeste homo’s die ik ken, zijn helemaal geen gillende, verwijfde, joelende, kibbelende relnichten. Geer die bij het presenteren van talentenjachten niet eens met zijn poten van de jeugdige kandidaat-zangertjes kan afblijven, Goor die de media bestormt met een heel erg flauw en verwijfd aftreksel van Glamourland. Beschamend. Met samengeknepen billen zit ik voor de beeldbuis. En Goor maar janken: hij heeft een poosje geleden een radiozender opgericht voor homo’s. Is ‘ie bij het COC langs geweest. Voor subsidie. Heeft het COC nee gezegd… Zo vreemd is dat toch niet: een béétje nichtenbond vertikt het toch om publiekelijk banden aan te gaan met zo’n belachelijk stereotype… Dus gisteren ging bij POOT.FM de stekker eruit.

Nu nog de stekker eruit bij RTL-Boulevard. Nóg zo’n verkeerde nicht. Dit keer niet van het type ‘gillen en rellen’ maar meer eentje uit de mohairbranche. Albert Verlinde. Koopt illegaal gemaakte filmpjes op, om dan de beelden van mensen in privé-situaties te kunnen tonen. Want dat is journalistiek. Maar toen mensen van BNN een microfoontje verstopten in de Geheime Opening van een erebokaal, was het huis te klein. Nee, dát mocht niet worden uitgezonden, jammerde Verlinde bij de rechter. Iets met zijn persoonlijke levenssfeer. De rechter gaf hem nog gelijk ook… Wat een droefheid… En wat hoor ik Verlinde zeggen in zijn laatste uitzending van 2009? Dat hij het meest heeft geleerd van het voortijdig verklappen van de zwangerschap van Katja Römer-Schuurman. Een zwangerschap die uitliep op een miskraam. Jammer inderdaad, dat dat kindje van Katja het levenslicht niet mocht aanschouwen. Nóg jammerder is het, dat Verlinde wél is geboren. Als er één hufter is, die bij de poort van de baarmoeder had moeten worden tegengehouden…

Sowieso raar volk, die journalisten. Altijd met hun eigen dingetjes bezig. Groot op het journaal, en te lezen in iedere krant: in 2009 zijn er 138 journalisten omgekomen. Dat vinden ze nieuws. Maar dat ís helemaal geen nieuws. Niet zolang ik aan het eind van het jaar niet lees, hoeveel mijnwerkers gestorven zijn in instortende kolenmijnen. Niet zolang ik niet lees, hoeveel onschuldige Zuid-Amerikanen zijn overleden door rondvliegende kogels bij de zoveelste drugsoorlog. Niet zolang ik niet op de hoogte word gehouden van het aantal Afrikaanse AIDS-doden. Zolang het journaille dit soort veel grotere getallen niet noemt, kan het mij weinig schelen, hoeveel van hun collega’s zijn gestorven.

Nee, dan onze koninklijke familie. Die zijn 2009 zonder sterfgevallen doorgekomen. Zelfs de bastaarddochters van Opa Benno maken het prima. Maar de Oranjetjes zijn sowieso niet zo van het lichamelijk verval. Nee, moréél verval: dát is hun vak. Trix die haar paleis als veredeld postkantoor ter beschikking stelt aan haar belastingvluchtige zus. Dikke Willem die veel te lang heeft vastgehouden aan zijn uitbuitingsvakantievilla. En dan die rare kersttoespraak van Hare Majesteit. Dat  zaken als internet slecht zijn voor de sociale cohesie van ons land. Het moest gaan om échte contacten. Maar toen Roberto Stegeman een maand of twee geleden met een geleend bestelbusje even aan kwam wippen in de paleistuin, was Trix not amused…

Als ik nog even achterom kijk naar 2009, kan ik maar een ding concluderen. Tijd voor de grote schoonmaak. Guusje ter Horst als portier bij de Heinekenfabriek, Geer en Goor als pisbakkenschoonmakers in het Pleegzuster Vanessa Hospitaal in Leusden, Albert Verlinde als sokkenverkoper bij Peek en Cloppenburg, de Oranjetjes als campingbeheerders op Bakkum. Schoonmaak moet, schoonmaak is goed. Daarom niet alleen voor u, waarde lezer, maar vooral voor de mensen achter ikprikmee.nl de allerbeste wensen voor 2010.