Plat Haags: Klootjesvolk

Er valt een doodgewoon sneeuwbuitje, en jij bent alweer ingesneeuwd en dus niet in staat om mijn bericht van vorige week eens even stevig te beantwoorden. Jammer, ArchEnemy, want je bent een toffe gesprekspartner. Maar ja, er valt wat sneeuw, het vriest een paar graadjes, kortom: gematigd winterweer, en het hele treinensysteem staat stil. Zo deplorabel is de stand van zaken op ons railnet dus. Volkomen kut! Dat ProRail zich zo zou blameren, dat kon ik niet bevroeden toen ik vorige week wat woorden aan die prutsers vuil maakte. Ze hebben bij ProRail sinds enige tijd wisselverwarming die op aardgas werkt. Net zoals een ouderwetse keukengeiser, zeg maar. Probleempje: als het sneeuwt, dan gaan de vlammetjes uit. Zuurstofgebrek. Niet het railnet is gestoord. Nee. De verantwoordelijken bij ProRail. Die zijn gestoord. Als ik deze week even tijd heb, dan zal ik eens even  fijn een potje gaan WOBben bij Verkeer en Waterstaat. Lachen. Eens kijken, hoe onze onmisprezen verkeersminister Eurlings zich de laatste jaren in de maling heeft laten nemen door ProRail-baas Klerk. Ik houd je op de hoogte.

Ik moet je zeggen, dat ik mij een beetje schaam. Plaatsvervangend weliswaar, maar toch. Die geflopte klimaatconferentie. Ik weet niet zo goed, wat ik daar nou van moet vinden. Hebben die ontwikkelingslanden die dwars liggen gelijk? De rijke landen hebben een eeuw lang het milieu sterk vervuild, en willen de prille economieën elders nu opleggen, het allemaal schoner -en dus duurder-  aan te pakken. Da’s niet eerlijk. Logisch dus, dat sommige landen het vertikken om de afspraken te ondertekenen. Maar wat ik de grootste blamage vind, is het gedrag van milieuminister Cramer. PvdA. De hele Nederlandse delegatie reisde met een redelijk schone trein terug van Kopenhagen naar Utrecht. Een behoorlijke heldendaad, gezien het bovenstaande. Maar Jacqueline niet. Zij nam liever het vliegtuig. Dus onze milieuminister pakt het smerigste vervoermiddel. Voelt zij zich te goed om met het klootjesvolk in een trein te zitten? Cramer kan wat mij betreft naar huis. Lopend.

Wie ook naar huis kan, wat mij betreft? Balkenende. Mijn vrouw vindt het niet juist, als ik hem hier een hypocriete hond noem. Maar hoe moet ik hem dán noemen? Hij probeerde dit jaar allerlei publicaties en conclusies rond de brand in zijn ambtswoning te verbieden, dan wel onder het tapijt te vegen. Dat was voor mij het politieke dieptepunt van 2009. Uiteindelijk krijgt de weduwe van de bij die brand omgekomen schilder toch een schadevergoeding. Twee ton, naar verluidt. Veel te weinig. Wanneer je als brave burger van ons land door de regeringsleider zo wordt geschoffeerd: dat alleen is al een miljoen waard.

Een diep droevige constatering: ‘rechts’ heeft ook dit jaar weer veel gedaan om de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in ons land in te perken. CDA-minister Hirsch Ballin heeft het nog steeds onvoldoende opgenomen voor cartoonist Gregorius Nekschot. CDA-prominent Wellink probeert RTL te verbieden, documenten te publiceren die zijn falen rond de DSB-affaire aantonen. En natuurlijk, ook PvdA’er Wolfson, die als burgemeester van Utrecht zijn gewicht in de strijd werpt om de lokale editie van het AD de mond te snoeren, mag niet onvermeld blijven. Maar al met al zie ik in ‘rechts’ toch de grootste bedreiging van allerlei burgerrechten.

Zo, ArchEnemy, dat was het dan, voor dit jaar. Tijd voor sneeuwballen in het park, en een lekker potje contemplatie onder de kerstboom. Ik wens jou en je dierbaren rustig en blije feestdagen toe. We spreken mekaar weer in januari. Zullen we het dan eens hebben over wat er het komende jaar politiek zou moeten gebeuren om de erbarmelijke staat van ons land wat op te krikken?