Plat Haags: Achterlijke PVV’er

De vorige aflevering lees je hier.

Rottig, ArchEnemy! Gisteren ontving ik je berichtje, waarin je me liet weten dat je even uitgeschakeld bent. Mexicaanse Tacohoest, neem ik aan? Okee, dan doe ik in jouw plaats wel een potje zieken. Komt goed uit, trouwens, want Mevrouw Oplopers is een weekendje weg met de zangvereniging, dus ik vind er hier geen moer aan in mijn eentje. Dankzij jou heb ik tenminste nog wat te doen om de zinnen te verzetten! Tsja, pech dat je niet voetbalt, in ieder geval niet bij AZ. Want die zijn ingeënt. Dus die hebben geen griep. Minister Klink roept artsen op, alleen de aangewezen risicogroepen, huisgenoten en verzorgend personeel in te spuiten, om te zorgen dat er voldoende vaccin is voor iedereen die dat écht nodig heeft. Maar zonder fatsoenlijk toezicht wordt het niets, en verdwijnt wat extra vaccin in de lijven van voetballers en andere patjepeeërs, in ruil voor wat bankbiljetten in de zak van de arts.

Dat brengt mij trouwens op de vraag, of PVV-kamerlid Bosma ook bij een of andere risicogroep hoort. Straks maar eens googlen of verstandelijk gehandicapten voor de zekerheid ook worden ingeënt. Nou ja, Bosma meldde zich ziek, middenin een Kamerdebat over het onderwijs in ons land. Volgens mij gaat dat natuurlijk gewoon over een gevalletje spijbelen. Dat zie je wel vaker, wanneer men in de groep niet serieus wordt genomen, of wanneer men geen antwoorden heeft op de vragen die je worden gesteld. De hele week loop ik al met een wazige blik in mijn gelaat. Want Bosma stelde namens de PVV dat het goed zou zijn om op scholen iedere dag de vlag te hijsen. Opeens vraag ik mij af, of de term “achterlijke PVV’er” een contaminatie is. Ik denk het wel… Of is dat misschien een plan om de textielindustrie te compenseren voor de door de PVV bepleite afname van het textielgebruik voor hoofddoekjes en kaftans? Wie weet…

Maar verder heeft de PVV volgens Bosma helemaal geen ideeën over het onderwijs in ons land. Terwijl veel van de problemen waar de PVV zich zo druk over maakt, kunnen worden opgelost door goed onderwijs. En niet alleen door dat onderwijs zélf, maar bij voorbeeld ook door strengere handhaving van de leerplichtwet. Zodat straatschoffies in de klas zitten, in plaats van buiten wat rondhangen. En de kwaliteit van ons taalonderwijs kan beter, en mensen die slecht Nederlands praten, lezen en schrijven, moeten worden verplicht tot het volgen van extra lessen. Dit is mijn mening, maar ik zou me kunnen voorstellen, dat dit ook het gedachtegoed van de PVV is. Maar nee hoor. De PVV komt dus niet verder dan geneuzel over het hijsen van de vlag, en als er in het Kamerdebat over de onderwijsbegroting lastige vragen aan Bosma worden gesteld, meldt ‘ie zich gewoon ziek, en vlucht met de staart tussen de benen het parlementsgebouw uit. Zie je wel? Wilders en de zijnen hebben geen enkele visie; ze komen niet verder dan een dommige en wereldvreemde visie op de samenleving.

Weet je wie doorgaans ook tamelijk dommig en wereldvreemd de samenleving inkijken? Boekhouders. Zoals Wouter Bos. Die heeft mot met Camiel Eurlings. Over het rekeningrijden. Want deskundigen verwachten dat door het rekeningrijden mensen de auto vaker laten staan. En dus mist de schatkist inkomsten, en dat kan natuurlijk niet, volgens Wouter. De gek! Dus moet het probleem worden opgelost. Vindt Wouter. Maar hoe? Door de kilometerprijs te verhogen? Lijkt me niet. Immers, het kan niet zo zijn dat de Nederlandse automobilist die minder gaat rijden, daarvoor wordt bestraft doordat hij een hoger tarief met betalen. Die krijgt dan gewoon minder waar voor zijn geld. Onaanvaardbaar. De tegevaller laten betalen door andere belastingtarieven wat te verhogen? Lijkt me niet. Mensen die tóch al geen auto rijden, moet je niet laten opdraaien voor tegenvallers bij de autobelasting. Nee, de enige oplossing kan zijn, dat er minder geld wordt uitgegeven aan de aanleg en het onderhoud van wegen. Immers: minder gebruik betekent ook dat er minder rijbanen nodig zijn, en er minder slijtage aan het wegdek is. Maar Wouter Bos gaat daar niet over: het is verkeersminister Eurlings die daar maar verstandige beslissingen over moet nemen. Ik ben wel benieuwd, wat er dan met het draagvlak in de samenleving gebeurt.

Draagvlak voor een hogere pensioenleeftijd is er wél. Je kan gewoon nog een paar jaar doorwerken. Kijk maar naar Patricia Paay. Geen probleem. Tenminste, volgens Jan Peter Balkenende. Wát een droevig kamerdebat, deze week. Een hele dag geneuzel over wat toch al een gelopen race is. Beschamend. Maar de echte problemen worden niet aangepakt. De beroerde bereidheid van werkgevers om oudere personeelsleden aan te nemen. Het feit dat je mensen wel langer laat doorwerken (in jaren uitgedrukt zo’n 5 % meer), terwijl er niet zomaar 5% meer banen zullen zijn. Nee, die verhoging is echt een heel slecht plan. En je bespaart dan ook weinig op de kosten van ons sociale stelsel. Minder geld voor de AOW, meer geld voor WW, WAO en bijstand. Voor die constatering heb je niet eens een wereldvreemde boekhouder nodig. Waarom heeft niemand bedacht, de pensioenleeftijd rechtstreeks te koppelen aan de werkgelegenheid? Dus in tijden van hoge werkloosheid gaan mensen wat eerder met pensioen, in tijden van een tekort aan arbeidskrachten werken mensen wat langer door. Dat is eerlijk en handig. Dus sociaal.

Weet je wat? ArchEnemy, als je weer goed bent uitgeziekt, lees ik graag jouw visie op pensioenleeftijd, ons sociale stelsel en het totale gebrek aan fantasie, van links tot rechts! Tot die tijd: neem een sinaasappel en een borrel van me. Beterschap!