PltHgs: Zeeuws-gereformeerde hufter

Lees hier de vorige aflevering, geschreven door ArchEnemy.

Neenee, ArchEnemy, er is niets mee mis om mensen met brains and balls goed te belonen. Ik gun de directeuren van supermarktketen A best allemaal een megasalaris. Waarom? Hun klanten kunnen, wanneer ze ontevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding in de winkel, gewoon overstappen naar supermarktketen B. Of C. Dus dat betekent loon naar werken, ook voor de top. Nee, waar ik moeite mee heb, is dat allerlei lieden aan de rechterzijde van politiek Den Haag overheidstaken of semi-overheidstaken hebben verkwanseld aan marktpartijen, terwijl het daar helemaal niet om open markten gaat. Topsalarissen in de zorg, de volkshuisvesting en noem maar op, terwijl de klanten gegijzeld zijn: zij kunnen niet zomaar van instelling A naar instelling B overstappen. Monopolies zijn het slechtste wat er is.

Want het is toch een enorme luxepositie om een woningbouwclub te runnen in een woningmarkt waar sinds de oorlog stelselmatig met moedwil veel te weinig woningen zijn gebouwd, zodat de prijzen veel hoger liggen dan eigenlijk reëel en fatsoenlijk is? Zeshonderd euro huur voor een uit de hand gelopen kippenhok in een achterstandswijk. Vele tonnen voor een armetierig koophuisje. Koopprijzen die nog extra worden opgedreven doordat uitgerekend de mensen met de grootste portemonnee door de fiscale aftrek het grootste voordeel hebben. Nóg zo’n hobby van rechts. En in het kielzog van die gekte stijgen de huurprijzen dus ook de pan uit. Dat heet een liberaal huisvestingsbeleid. En begrijp me goed, ik werd in Oost-Berlijn echt niet vrolijk van die verschrikkelijke woonkazernes daar. Maar het kan en moet beter. En dan de directie van een corporatie in het noorden van het land. Vlak voor die tent op de fles ging, kenden de heren elkaar nog even een paar ton bonus toe. Een schande.

Natuurlijk, soms is het goed om dingen wat meer aan slimme en doortastende ondernemers over te laten. Maar dan wel op een manier die écht de principes kent van marktwerking. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat de aanbestedingen in het openbaar vervoer de markt hebben geopend voor busbedrijven die met hun ogen dicht voor hetzelfde geld 20% meer bussen laten rijden. Behalve in Rotterdam. Daar heeft de VVD vervoerder RET een concessie gegeven zonder boeteclausule. Dus al komt de helft van de bussen daar te laat, de gevolgen voor de vervoerder en zijn directie zijn nul komma nul. Dus uitgerekend die liberalen helpen de marktwerking naar z’n grootje.

Die Rotterdamse toestand bewijst, dat je geen marktwerking moet toepassen in markten die helemaal geen markt zijn. Want dan zie je dus, dat bedrijven er met de pet naar gaan gooien. De overheid zal helaas strenge regels moeten stellen, en dat is iets wat de liberalen nalaten. De smoes? De meeste ondernemers zijn wél fatsoenlijk. Ja? En? De meeste Nederlanders hebben nog nooit een fiets gejat, en zullen dat ook nooit doen. Maar toch is het aantal verkochte fietssloten in ons land gigantisch! Maar goed, de VVD vindt dat je dingen gewoon aan ondernemers moet overlaten. Niks toezicht. Zelfregulering! Jaja. Na het invoeren van die zelfregulering in de videothekenbranche werden aan de lopende band harde pornofilms en films die bol stonden van de moord en doodslag doodleuk verhuurd aan kinderen van 12. En ik weet nog goed, heel lang geleden op het schoolplein. Kleine Driek was een jaar of 8, en voetbalde daar na 4 uur met z’n vriendjes. Opeens een fotograaf. “Willen jullie foto’s? Ja? Ga daar maar staan. Waar wonen jullie?” Een week later kregen onze ouders allemaal een pakketje foto’s opgestuurd, met een fikse rekening erbij. Geloof me, ArchEnemy, het feit dat er sindsdien een hoop is verbeterd aan de bescherming van consumenten is iets dat we niet aan de VVD te danken hebben.

En dan het CDA. Qua maatschappelijke rechtvaardigheid is er onder het bewind van Jan Peter Balkenende niets verbeterd. In tegendeel. Jan Peter noemde meesteroplichter Scheringa een voorbeeld voor de Nederlandse banksector. Onvoorstelbaar toch? Die Balkenende... Ik zal het je maar bekennen: ik heb heel veel moeite met het CDA. Bij de VVD weet je tenminste waar je aan toe bent. Die zijn openlijk rechts. Openlijk voor het verder uitknijpen van arbeiders. Openlijk voor de afbraak van de verzorgingsstaat. Openlijk voor genadeloze toepassing van het recht van de sterkste. Schandalige opvattingen, maar ze zijn er wel éérlijk over. Nee, dan het CDA. Een schijnheiliger stel engerds heb ik nog nooit bij elkaar gezien. Onder het mom van “Je mag niemand de kans op een baan afnemen” pakken ze een op sterven na dode afgekeurde fabrieksarbeider gewoon zijn uitkering af. Flikker toch op. Ik zei net al iets over die Balkenende die vierkant achter Scheringa en zijn oplichtersbank stond. Maar nu het mis gaat in Wognum? Taal nog teken van deze Zeeuws-gereformeerde hufter. Bij Balkenende moet ik altijd denken aan die ouderling uit de verfilming van “Een vlucht regenwulpen,” die bij de stervende moeder thuis onder een gebed effe gauw een greep in de koektrommel doet. Of de schandalig kruiperige manier waarop Jan Peter en zijn CDA achter ons koningshuis staan. Hoe haal je het in je hoofd, om die Tokkies in die paleizen gewoon de hand boven het hoofd te blijven houden? Waarom roept Jan Peter niet gewoon dat het een grof schandaal is, dat ons staatshoofd haar door het volk betaalde paleis in Den Haag uitleent als postadres voor haar belastingontwijkende zusje. Waarom neemt Jan Peter niet gewoon ondubbelzinnig afstand van die wat dommige kroonprins en zijn vastgoedavontuur in Afrika. Willem Alexander had toch als specialiteit iets met waterproblemen? Dan moet je wel enorm veel boter op je hoofd hebben, als je een paar maanden per jaar wil wonen in een vakantievilla met stromend water, terwijl de bevolking om de hoek daarvan verstoken is! Maar Balkenende vindt het prima. De belangen van Willem zijn immers ondergebracht in een stichting, dus niemand kan er zijn vingers nog aan branden. Een schande!

Nee. Het moet afgelopen zijn met dat neoliberale geboefte. Eerst in politiek Den Haag het pad effenen voor ongebreidelde zakkenvullerij, en daarna effe een lucratief baantje voor jezelf ritselen. Ik noem een Gerrit Zalm. De uitvinder van de Zalmnorm. Ik heb inmiddels begrepen wat dat inhoudt:  je zakken vullen bij een bedriegersbank, en als de grond onder je voeten te heet wordt als een haas ervandoor naar de volgende betrekking. Een spoor van opgelichte consumenten achterlatend.

Uit jouw column van vorige week maak ik op, dat wat jou betreft een briljante doorzetter meer moet verdienen dan bij voorbeeld een putjesschepper (die thans waarschijnlijk: “medewerker onderwatermanagement” ofzoiets zal heten). Natuurlijk, lonen moeten te maken hebben met het verrichte werk. Maar of de directeur nou écht dertig keer zoveel als de portier moet verdienen? Ik weet het niet. En eerlijk gezegd zit ik in de kroeg liever naast een eerlijke bouwvakker dan naast een stelende doctorandus. Maar je hebt gelijk als je stelt dat het geen doen is om iemand met een IQ van 90 klaar te stomen voor de universiteit. Dat is zonde van het gemeenschapsgeld. Het werd inderdaad hoog tijd dat er eindelijk een fatsoenlijke rekentoets in het eindexamen van de middelbare school wordt opgenomen. Waarom verdient die leugenaar van een Geert Dales trouwens zo enorm veel? Hoofd van een HBO-school in Diemen. Die vent kan helemaal niets!

De gevolgen van die zogenaamde economische vooruitgang zijn desastreus voor de samenleving. Managers bij nutsinstellingen zoals onderwijs, huisvesting en zorg vullen hun zakken, maar de mensen die van ze afhankelijk zijn, staan in de kou. Terug in overheidshanden, dan staat tenminste het belang van de burger weer op de eerste plaats, en niet de bonussen van de directie. En dan ons koningshuis. Dat ze zich aan de lopende band belachelijk maken, die Oranjetjes, nou ja. Vooruit. Zo’n dommige prins met zijn Zuid-Amerikaanse junta-dochter die niets beters te doen hebben dan heibel maken met internationale persbureaus over hun vakantiekiekjes: altijd goed voor een spontane lachbui in huize Oplopers. Die prinses die de hele tijd tegen bomen lult, of die andere, die ieder jaar opnieuw dreigt een loeivalse kerst-cd uit te brengen: hilarisch.  Maar dat ze op onze zak teren, en ons land internationaal belachelijk maken? Slechte zaak. Nee, de monarchie, daar moeten we ook vanaf. Per direct. Een republiek met een president die op grond van zijn IQ wordt gekozen is een beter systeem dan iets met een achterlijk staatshoofd dat dat is geworden omdat mama dat ook was.

Waarom roept trouwens iedereen dat het zo slecht gaat met de SP? In de peilingen staan ze er een stuk beter voor dan de PvdA, met z’n schamele 13 virtuele zetels. De PvdA moet gewoon weer terug naar een duidelijk links geluid. Afstand nemen van dat liberale gedoe van Wim Kok, thans zakkenvuller bij de Koninklijke Shell. Ik ben reuze benieuwd naar de uitkomst van die paniekbijeenkomst op hun hoofdkantoor in Amsterdam, gisteren. Maar het zal wel weer iets zijn in de trant van dat de kiezer het niet snapt, of zo. En wellicht is die partij gebaat bij de snelle vervanging van Mariëtte Voorzittershamer. Ik ben tegen een mediacratie, maar een béétje aansprekende boegbeelden, dat kan geen kwaad. Iemand met een goede presentatie en een duidelijk fris links geluid: dát is waar de PvdA naar op zoek moet. En het CDA? Daar stemmen we natuurlijk nooit meer op. Jij toch ook niet, ArchEnemy?