De oudere gamer

Als ik bij de Free of Dixons bij de kassa sta met drie of vier spellen in m'n arm word ik meestal met een schuin oog aangekeken. De ogen van de snotneus achter de kassa bestuderen me van top tot teen, en steevast wordt er met een glimlach gezegd; 'kadootje zeker ?'. Soms wordt zo'n verkopertje wat overmoedig en begint te mekkeren over systeemeisen en of ik wel zeker weet dat ik daaraan voldoe. Een kort 'ik speelde al games toen jij nog in je vader's proppenschieter zat' is dan meestal voldoende. Ik ben wat men noemt een oudere gamer.

Niet dat ik nou meteen 100 ben, maar dik 33 jaartjes jong wordt door veel mensen toch al snel gezien als 'te oud voor Counter Strike'. Die mensen moet ik teleurstellen. De tijd dat ik alleen nog maar patience of hartenjagen speel achter de pc ligt als het aan mij ligt nog ver in het verschiet. Iets dat de jongere generatie wannabe-verkoper die 'ook weleens een game meeneemt van z'n werk' maar niet wil begrijpen.
In hun ogen is het onmogelijk dat mensen van mijn leeftijd überhaupt ook maar íets weten van games, en waarom ? Wie het weet mag het zeggen want het is mij een compleet raadsel.

Ik ben iemand van de eerste generatie gamers. Beginnend op een vic-20 eind jaren zeventig, vervolgens een commodore 64, gevolgd door de Amiga 500 en Amiga 1200 en uiteindelijk de pc heb ik zo'n beetje alle klassiekers uitvoerig gespeeld.
Het briljante 'Elite' en 'Frontier', waarbij nog steeds alle huidige spellen met een space-trader/combat thema verbleken, tot de geweldig humoristische Larry serie, Zak, Monkey Island en Indiana Jones.
Wees eens eerlijk; wie van jullie kent nog klassiekers als het binnenkort te remaken 'Pirates!', 'Ports of Call' of de geweldige tekstadventures als 'Guild of Thieves' ?
Wie kent nog Neerland's trots John Vanderaart ?
Het zijn de gamers van MIJN generatie die de ontwikkeling van games van pong tot aan GTA:SA hebben gevolgd. Mensen die weten wanneer een game goed is omdat ze door de grafische laag heenkijken en de speelbaarheid van een game kunnen beoordelen. Mensen die inzien dat veel games van tegenwoordig simpelweg niet kunnen tippen aan een aantal klassiekers van weleer.

In de laatste tien jaar is er veel veranderd op het gebied van games. Alles moet vooral groter, grafisch indrukwekkender en complexer. Een sim game met de humor en speelbaarheid van een 'Theme Hospital' komt maar weinig meer voor en helaas zijn veel van de klassiekers eenvoudigweg niet meer of heel lastig te krijgen. Toch speel ik via een emulator nog weleens een spelletje van jaren geleden, en dan denk ik even nostalgisch terug aan die tijd, maar 'decathlon' op een toetsenbord is toch lang niet hetzelfde als het kweken van een RSI arm en het verslijten van twaalf joysticks.

Maar no use dwelling on the past. De site is open en ik kan alleen maar zeggen;
'Stay a while. Stay FOREVER !'